Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Harvinaisia halomuotoja - 12.10.2015 klo 17.30 Kajaani Observation number 44081

Visibility IV / V

Auringonkukka. Kolme vaaleaa sädettä nousi pilvenraosta ja keskimmäisen säteen pää oli värjääntynyt kuparin väriseksi. Pilvisäteitä, ruskosäteitä vai jotain muuta?

Edit: Lisätty 4kpl kuvia eli kuvat 3-6.

Edit2: Havainto muutettu heijastus-ala-auringoksi.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Heijastus-ala-aurinko info

   Heijastus-ala-aurinko on Auringon kohdalla sijaitseva valoläikkä tai pilari. Se on mahdollista nähdä kun Auringon valo heijastuu veden pinnasta Aurinkoa peittävän paksun jääkiteitä satavan pilven alaosaan. Havainnoissa tämä pilvi on ollut Stratocumulusta.

   Pilvipeitteessä täytyy olla Auringon alapuolella aukko joista Auringon valo pääsee osumaan veden pintaan. Heijastus-ala-aurinko on siitä poikkeuksellinen halo, ettei sen näkyessä Aurinko paista. Halon näkemisen mahdollisuuden maksimoimiseksi olisi hyvä asua pienellä sisäveden saarella jonka ympärillä on parikymmenä kilometriä vettä joka suuntaan.

   Heijastusala-aurinko on erittäin harvinainen ilmiö. 

    

   Heijastus-ala-auringon pystysuunnassa venynyt valospotti näkyy Stratocumuluksen alaosaa vasten. Halon kohdalla pilven takana on Aurinko. Ilmiön synnytti heijastus suuresta järvestä. Kuva Jenni-Elina Holopainen. 

    

   Heijastusala-aurinko näkyy pilarina Stratocumulusta vasten. Ilmiön synnyttänyt Auringon valon heijastus tapahtui merestä. Kuva Sirkka Karppinen.

Comments: 6 pcs
Olli Sälevä - 13.10.2015 klo 17.05 Report this

Olisivatko kuitenkin heijastuneita pilvisäteitä?

Ilmiön infonapin takaa löytyy mm:

"Heijastuneet pilvisäteet syntyvät kun auringonvalo heijastuu tyynen vesialueen pinnasta. Samalla tavalla syntyneitä Aurinkoa vastapäätä näkyviä säteitä kutsutuaan heijastuneiksi vastapilvisäteiksi. Molemmat ilmiöt ovat harvinaisia."

Marko Riikonen - 13.10.2015 klo 17.59 Report this

Vasemmalla koivun kohdalla näyttäysi ainakin olevan ihan normaali pilvisäde, joka siis antaa viitettä siitä missä aurinko on. Eli siis kuvan ala-laidassa keskialueen tienoilla. Ehkä noiden auringon kukkien jatkeetkin johtavat siihen, vaikka vähän joutuu vääntämään. Mutta sitten tuo oranssi on odd man out. Poikkeavan värin lisäksi siinä näyttäisi olevan vertikaalista rakennetta. Tulee mieleen Kirkkonummella näkemäni heijastusala-aurinko. Mutta tämähän olisi reilusti kirkkaimman kohdan alapuolella. En ymmärrä mitä tässä on meneillään. Lisää kuvia?

Juho Pöllänen - 13.10.2015 klo 18.41 Report this

Mielestäni aurinko oli katuvalon valaisimen kohdalla olevan pilven takana tai jossain siellä seutuvilla. Tuo oranssi värjäymä on eka kuvassa näköjään vasemman säteen päällä. Lisää kuvia tulossa, käsittelemättömiä.

Marko Riikonen - 14.10.2015 klo 16.00 Report this

Kiitokset lisäkuvista. Kolmoskuvassä näkyy säteitä tosi hyvin. Niitä jatkamalla saa tuon auringon paikan selville, aurinko on säteiden risteämiskohdassa. Eli aurinko sijoittuu näin heti kuvan keskellä olevan kuusen vasemmalle puolelle.

Ja tuo oranssi kaveri näyttää yhä enemmän heijastusala-auringolta. Täältä voi katsoa vertailukohtaa Kirkkonummen tapauksesta: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/37437

Säteiden ja heijastusala-auringon väriero on samanlainen molemmissa havainnoissa. Edelleen molemmissa havainnoissa ilmiö on näkyvillä heijastusala-auringon ydinkohdan (joka on siis auringon kohdalla) yläpuolella, joskin Kirkkonummen tapauksessa kamaa on kirkkaampana myös ydinkohdassa. Viittaan tässä nimenomaan Kirkkonummen kakkoskuvaan. Ja moreover, molemmat caset ovat suikaloituneita. Eli tässä voisi nähdä sen vaivan että raportoisi tämän havainnon uudelleen, halolomakkeella, josta siis heijastusala-aurinko löytyy.

Huomaan että edellisessä kommentissani kirjoitin "kirkkaimman kohdan alapuolella". Tarkoitus oli sanoa "yläpuolella".

Juho Pöllänen - 14.10.2015 klo 19.43 Report this

Lähdin kuvaamaan ilmiötä ruskosäteinä, pelkäsin niiden olevan pilvisäteitä ja välillä epäilin jo auringonpilaria. Lopulta olikin ihan jotain muuta. Kiitos Marko tunnistuksesta!

Eli säteet olivat tavallisia pilvisäteitä ja oranssi pallo on siis aurinko joka heijastui veden pinnalta pilveen? Katsoin Paikkatietoikkunasta että kuvan suunnalla alkaa n.10km päässä Oulujärven Ärjänselkä. Siellä riittääkin sitten vettä liki 30km matkan. Heijastus lienee peräisin sieltä.

Marko Riikonen - 15.10.2015 klo 12.23 Report this

Juurikin niin tämän näkisin menevän. Tokihan noin kirkas läikkä reilusti heijastusala-auringon ydinkohdan ulkopuolella on ehkäpä odottamatontakin.  

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.