Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Maanpintatason pyörre - 17.5.2006 klo 15.00 Raisio Havainto numero 44483

Näyttävyys: V / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Tässä yksi vanhempi havainto rajusta pölypyörteestä. Pitäisikö tämäkin saada Vahdin arkistoihin?

Kyseessä oli siis poikkeuksellisen voimakas pölypyörre. Kuvaamaan en ehtinyt ihan h-hetkellä, mutta pyörteen tekemistä tuhoista otin muutamia kuvia.

Päivä oli kaunis, tyyni ja lämmin. Istuimme auringonpaisteessa kahvitunnilla ulkona ja nautimme kauniista kevätpäivästä. Kun siirryimme takaisin halliin töihin, niin hetken oli vielä ihan rauhallista.

Sitten aivan yhtäkkiä alkoi tuulla ovista sisään ja se yltyi hetkessä hurjaksi. Roskia ja pölyä alkoi tulla sisään, ja taisin siinä huutaa kovaan ääneen pelästyneenä, että trombi! Samalla katolta alkoi kuulua hirvittävää rytinää ja peltien pauketta. Tässä vaiheessa juoksin ulos hallista ja en ollut uskoa silmiäni, kun näin mitä pihalla liikkui. Valtava pölypyörre oli iskenyt suoraan hallin päätyyn ja repinyt kattopeltejä irti ja liikkui nyt kohti läheistä peltoa. Korkeus oli siinä vaiheessa arviolta n. 50 metriä ja leveyttä useita metrejä. Pölypyörteessä kiersi mukana laudanpätkiä ja lisäksi kaikenlaista muuta irtorojua. Siitä se jatkoi vielä jonkin matkaa läheiselle pellolle, kunnes lopulta hyytyi. Myös viereinen halli kärsi vaurioita, mutta siellä selvittiin pienemmillä vaurioilla.

Vaikka päivä oli lämmin ja aurinkoinen, oli yöllä mitattu maan pinnasta jopa – 8 asteen pakkasta. Meteorologi Pekka Turunen kertoi tapauksesta Turun Sanomissa (18.5.2006) seuraavasti:

”Pyörteen aiheutti maanpinnan läheisen ilmakerroksen epävakaus. Kun ilmamassa oli viileä ja Aurinko lämmitti maan pinnan, niin syntyi voimakkaita pytysuoria nousuvirtauksia”

P.S. Tämän tapauksen jälkeen ymmärsin, että myös maanpintatason pyörre voi olla tosi voimakas ja jopa hengenvaarallinen!

 


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Pölypyörre info

   Pölypyörre on pienialainen pyörretuuli. Se syntyy tyypillisesti keväällä kevätauringon lämmittämälle pellolle, hiekkakentälle tai muulle nopeasti lämpenevälle alustalle.

   Toisin kuin trombit, pölypyörteet ovat vain maanpintatason ilmiöitä. Ne eivät liity yläosastaan konvektiivisiin pilviin, vaan muodostuvat usein täysin selkeällä säällä.

   Parhaita pölypyörteitä nähdään aavikoilla. Suomessa pölypyörteet ovat vaatimattomia ja lyhytikäisiä.

    

   Pölypyörre. Kuva Anni Pihlaja-Kuhna.

    

   Pölypyörre. Kuva on otettu auton ikkunan läpi. Kuva Tuukka Järvenpää.
    

   Pölypyörre Atacaman aavikolla. Kuva Jukka Ruoskanen.

Tekniset tiedot

Sony DSC-P12 pokkari.

Kommentteja: 5 kpl
Panu Lahtinen - 20.10.2015 klo 21.02 Ilmianna

No on kyllä ollut tosissaan hurja pölypyörre! Enpä muista kuulleeni näin voimakkaista ainakaan Suomessa.

Mikko Peussa - 20.10.2015 klo 21.25 Ilmianna

No kun kuvat löysin, niin ajattelin että johonkin arkistoon tämänkin voisi tallentaa. Vanha havainto tosin, mutta niin alkaa olla äijäkin ;-) P.S. Tarinaa ei ole liioiteltu, se oli hurja näytelmä ja kokemus!

Antti Rinne - 20.10.2015 klo 22.54 Ilmianna

Kiitos kun kerroit tästä mielenkiintoisesta tapauksesta. Olen sukulaisilta joskus kuullut tapauksesta, jossa pyörre oli nostanut pihassa olleita kattapeltilevyjä (tai jotain levyjä, en muista tarkasti) korkealle taivaalle. Tämä on tapahtunut joskus kymmeniä vuosia sitten.

Sami Jumppanen - 13.8.2019 klo 07.54 Ilmianna

Kova tapaus!

Olli Sälevä - 13.8.2019 klo 19.14 Ilmianna

Kyllähän nämä kaikki vanhemmatkin havainnot pitää Vahtiin saada, kiitos tästä. Oliko kahvittelupaikkanne tämän pyörteen reitillä?

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.