Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yksi halomuoto - 28.10.2015 klo 22.51 - 28.10.2015 klo 23.54 Helsinki Observation number 44904

Visibility I / V

Parvekkeelta vilkaistessa taivaalla hehkui upea kuun 22r. Hirveällä hösselillä ulos: kamera takkuili, toista hakuun ja siinä väärä linssi vaihtoon, missä avaimet...loppujen lopuksi rengas loisti tasaisesti yli tunnin kestävän havaintojakson ajan ja kuvia sai sihtailla ihan kaikessa rauhassa. Parvekkeelta se näkyi vielä 1:20.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Kuunvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Jääsumu
 • Yleiset halomuodot kuunvalo
  • 22° rengas info

   22° rengas on 22 asteen säteinen rengas valonlähteen ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.

   Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.

   Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin näyttävämpään 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.

   Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella. 

   22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa. 

    

   Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

    

   22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun silmuka. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.    

    


   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 5 pcs
Tero Sipinen - 29.10.2015 klo 06.38 Report this

Hienoja kuvia. Ykköskuvalle antaisin arvosanaksi.... kahdeksan. Joo, kasi tuntuu sopivalta.

Pentti Arpalahti - 29.10.2015 klo 14.54 Report this

Aika sopiva joo. Samana yönä oli havaittu myös Van Buijsenia ja oman setin yhdessä kuvassa sellaisesta näkyi sumea aavistus. Siitä saisi varmaan arvosanan yhdeksän.

Tero Sipinen - 30.10.2015 klo 21.38 Report this

Kyllä varmaan ysin voisi antaa arvosanaksi. Etenkin jos sattuisi sopiva pilvikaistale tangentoimaan Van Buijsenia alkaen oikeasta reunasta, jatkuen alaviistoon vähän vasemmalle kaartaen.

Aikalailla kaksi vuotta sitten sattui samalla tavalla vahva ja pitkäikäinen 22r kuulle ja lähdin tavoittelemaan vetten äärelle "halokasia". Kuu oli tuolloin vähän liian korkealla yhtenäiselle kahdeksikolle, mutta ehkä vielä joskus tulee uusi tilaisuus.

Siksikin tuo ykköskuva on niin mieleinen.

Jyri Kosonen - 31.10.2015 klo 07.52 Report this

Jaha, enpä ollut halokasia edes tajunnut ennen jatkoselvennyksiä, oletin että kommentoinnin kohteena oli 8-pistepirkko...

 

Tero Sipinen - 31.10.2015 klo 13.43 Report this

Ai, ajattelin että "kasi" on selvä juttu :) Itse taas en noita pisteitä huomannutkaan. (Pistepirkoista tuli taas mieleen eräs kerta, kun 22r:ää kuvatessa paikalle ilmaantui "22pp")

Jos sallinette, niin vielä vähän tuosta kasiaiheesta: innostuin palaamaan tuon mainitun pari vuotta vanhan havainnon materiaaliin ja lisäsin pari kasikuvaa: löyhä kasi ja planeetankokoinen kasi.

Mainitsinko muuten, että 8 on suosikkinumeroni?

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.