Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kangastus - 22.11.2015 klo 15.42 Kirkkonummi Observation number 45796

Visibility IV / V

Tallinnan televisiotorni näkyi Porkkalanniemen alueelle todella hyvin. Näkyi erittäin selvästi myös ilman apulaitteita. Kuvauspaikka Södra Riffelberget 40m.p.y ja etäisyys tv torniin noin 67km.

Additional information
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Comments: 4 pcs
Lauri Kangas - 28.11.2015 klo 16.00 Report this

Tässä tornin näkyminen ylipäänsä ei edellytä kangastusta, vaan näkyy kyllä ihan suoraankin. Kangastus tässä tapauksessa näkyy tuon tornin paksun kohdan peilautumisella juuri näennäisen horisontin tasossa (näkyy vähän suttuisesti).

Yläpuoliset kangastukset, jotka voivat tuoda horisontin takaa esiin ihan tallinnan rantaviivankin taloja, näkyvät sitten keväällä kun meri on kylmä ja ilma lämmin.

Amir Näveri - 28.11.2015 klo 17.46 Report this

http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=12160.0

Mites laskennallisesti se ei mee ihan niin? Ota tästä nyt selvää :)

2013 muuten katsottiin Porkkalan kärjessä Tallinnaa näki paljain silmin koko cityn, kiikarilla vahvistettiin. Korkeus oli 10m. Upea kangastus eikä oo vielä samaan itekkään pystynyt. :)

Lauri Kangas - 28.11.2015 klo 20.42 Report this

http://www.cactus2000.de/uk/unit/masshor.shtml Tuolla laskurilla voi vähän arvioida. Syöttämällä antamasi mitat (40m, 67km) saadaan tulokseksi että horisontissa näkyy 154 metrin korkeudelle merenpinnasta Tallinnan etäisyydellä. Antennin huipun korkeus on 314 metriä.

Tuo laskuri ei ota mitään ilmakehän vaikutuksia huomioon. Normaalitilanteessakin ilman tiheys laskee ylöspäin mennessä mikä kaareuttaa valonsädettä hieman alaspäin. En osaa sanoa kuinka suuri vaikutus olisi 67 kilometrin matkalla, mutta ehkä se on jonkinlainen.

Tässä tapauksessa tuosta normaalitilanteesta on poikettu vähän sillä meri on ilmaa lämpimämpi ja siksi myös kuvan alapuolella on vähemmän tiheän ilman kerros. Tämä on kaareuttanut valonsädettä takaisin ylöspäin, minkä takia tuo tornin paksu kohta vähän peilaa tuota horisontista.

 

 

Mikko Peussa - 28.11.2015 klo 21.59 Report this

Hyvän linkin laitoit Lauri! Tuosta on paljon apua moniin kahvipöytäkeskusteluihin. Milloin mistäkin asiaan liittyvästä on väännetty kättä, kuten vaikka Näsineulan näkyminen Turusta ja luotisuoran tunnelin syvyydestä puolessa välissä Turkua ja Helsinkiä. Tuolla laskurilla saa nopeasti ilman monimutkaisia laskuja jo hyvän käsityksen maan kaarevuuden vaikutuksesta moniin asioihin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.