Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rare halos - 19.12.2015 at 18.16 Pori Observation number 46369

Visibility IV / V


I was just filming in Siikaranta in Pori and the clouds hovering from the sea made great huts to the sky.

These halos are completely unknown to Itelle, so make it wiser to correct / mark the information correctly.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Moonlight
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Upper clouds
 • Yleiset halomuodot (kuunvalo)
  • 22° halo info

   22° rengas on 22 asteen säteinen rengas valonlähteen ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.

   Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.

   Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin näyttävämpään 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.

   Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella. 

   22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa. 

    

   Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

    

   22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

    

   22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun silmuka. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.    

    

   Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.

 • Harvinaiset halomuodot (kuunvalo)
  • 9° rengas [Van Buijsen]
Technical information

Canon 5Dsr Tamron 15-30 2.8

Comments: 12 pcs
Markku Ruonala - 19.12.2015 at 20.27 Report this

Kaunis halokuva, mutta ennen kaikkea upea väripilvikuva.

Mikko Peussa - 19.12.2015 at 20.32 Report this

Komea Van Buijsen hienossa kuvassa!

Ana Schorin - 19.12.2015 at 21.31 Report this

Ihan älyttömän hyvä tuo ykköskuva! Kakkosessa makoisat väripilvet myös.

Mikko Grönroos - 19.12.2015 at 21.45 Report this

Tämäkin Mikko tykkää! Ja ekassa kuvassa vahva Taru sormusten herrasta tunnelma.

Tero Sipinen - 19.12.2015 at 22.03 Report this

Tosissaan upeita kuvia kumpainenkin!

Kakkoskuva ansaitsisi peräti oman havaintonsa, joko kuun kehänä tai sitten väripilvinä (kumpikin löytyy "Muu ilmiö" -lomakkeelta). Kehätulkintaa puoltaisi tasaisesti kaartuvat värivyöhykkeet, väripilveä se, ettei kuu ole kaaren keskipisteessä (kaaren säde liian iso kuukeskeiseksi).

Mutta jos teet eriytetyn havainnon, niin joku parempi x-pertti saa tuomaroida, onko kehä vai väripilvi.

Ja itseasiassa pari ääntä jo väripilville aiemmissa kommenteissa :)

Jari Luomanen - 19.12.2015 at 22.15 Report this

Todella hienot kuvat! Ja tuosta kehästä, minä pitäisin sitä enemmän kehänä kuin väripilvenä. Se on kyllä hieman muodoltaan venähtänyt, mutta siinä on mielestäni vielä enemmän kehän luonnetta - kertautuvia säännöllisiä värikehiä - kuin satunnaisen väripilven.

Hiski Välimäki - 19.12.2015 at 22.22 Report this

Todella upeita kuvia ja todellakin ekassa kuvassa jotain joka tuo mieleen taru sormusten herrasta.????

Markku Ratinen - 21.12.2015 at 00.27 Report this

Ylimmäinen kuva kertakaikkiaan hiano.

Mikko Lönnberg - 21.12.2015 at 15.11 Report this

Kiitokset kaikille kommenteista.

Itelle nämä halot on aikalailla tuntemattomia,mutta nyt huomaan,että tässä on myös toinen tuntematon asia,nimittän tuo Taru sormusten herrasta,eipä ole ikinä tullut katottua,mutta kai siinä sitten jotain samaa on :)

Tein nyt myös toisen havainnon ja laitoin siihen nuo kuun kehänä,mutta jos olette sitä mieltä että on väripilviä niin vaihdetaan.

Marko Pekkola - 22.12.2015 at 09.02 Report this

Ykköskuva on ihan käsittämättömän hieno kompositio-oivallus. Ja todellakin - Lord of the Rings tulee mieleen. Huikea otos.

Mitä tulee tuohon väripilviä vai kehä -keskusteluun, molemmat osapuolet ovat oikeassa, nimittäin kuten Jari edellä viittaa luultavasti tarkoittaen kirkasta ydinaluetta, siinä on todellakin enemmän kehän piirteitä ja järjestäytyneisyyttä, kuten Jari toteaa.

Toisaalta jos katsotte pilvialueessa olevan aukon reunaa ylävasemmalla, aika kaukana tuosta kehästä, siellä on hyvin himmeää, mutta ihan selvää Ac len -muuntuneen pilvialueen reunalle tyypillistä väripilviesiintymää. Eli kummankin ilmiön voisi raksia muu ilmiö -lomakkeen havainnossa.    

Olli Sälevä - 22.12.2015 at 20.14 Report this

--- Ykköskuva on ihan käsittämättömän hieno kompositio-oivallus. Ja todellakin - Lord of the Rings tulee mieleen. Huikea otos. ---


Jotain tämmöistä porukoilla vissiin mielessä? http://www.tolkienforums.com/Pictures/Mordor.jpg

Matti Helin - 22.12.2015 at 20.36 Report this

Nättejä! 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.