Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Earth's shadow - 23.11.2015 at 14.20 Inari, Saariselkä Observation number 46503

Visibility III / V


A Christmas greeting to all the wonderful people of the Ascension with these reindeer grazing in the light of the moonlight.

I had never seen a completely pink moon before, so I was kind of excited to get it photographed. However, in the tower at the top of Kaunispää, the wind went to the model that it was good when I stood up, so it was a bit challenging. I apologize for the inaccurate shots.

The last image shows the sky in the other direction. Quite a harsh red compared to the gentle pastel bench on the moonlight side. It shows where the sun was going at the time of observation.

Some more experienced can probably tell if that blue stripe behind the moon is the shadow of the earth?

Edit: I changed the title of the observation from the moon to the shadow of the earth, once I received confirmation from my wiser about it.


Additional information
 • Common atmospheric phenomena
  • Earth's shadow info

   Maan varjo on kirjaimellisesti Maapallon varjo taivaalla. Se nousee näkyviin Aurinkoon nähden vastakkaisella taivaalla samalla kun Aurinko vajoaa horisontin alle. Ilmiö näkyy tummana horisontin suuntaisena taivaan kaistaleena.

   Maan varjon yläreunassa esiintyy yleensä punertava värireuna, joka on vastarusko. Ruskoille ja vastaruskoille ei ole erillistä tunnistusta Taivaanvahdissa, koska tavanomaiset ilta- ja aamuruskot ovat erittäin yleisiä.

    

   Maan varjo. Kuva Mikko Peussa.

    

   Sininen Maan varjo ja purppura vastarusko. Kuva Jari Luomanen.

    

   Korkealta vuoristosta voi nähdä voimakkaita Maan varjoja. Tämä kuva on otettu yli 4000 metrin korkeudesta keskisillä Andeilla. Kuva Marko Riikonen.

    

   Lentokoneesta valokuvattu voimakas maan varjo. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 6 pcs
Mikko Grönroos - 26.12.2015 at 11.22 Report this

Kyllä silmä lepää tuossa maisemassa, kerrassaan kauniita kuvia Aija! En ole asiantuntija, mutta kovasti se minustakin näyttää maan varjolta.

Tunnelmallista joulunikaa ja tähtikirkasta uutta vuotta sinulle ja kaikille muille Taivaanvahdin havaitsijoille!

Markku Poutanen - 26.12.2015 at 12.13 Report this

Kyllähän se Maan varjo on ja aika komea sellainen. Ja hienoa purppuraa siinä yläpuolella.

Kaunispään tornista sen verran, ettei se ole mikään tavallinen näkötorni, vaan se on tehty Suomen kartoituksen ja kolmiomttauksen muistomerkiksi. Se on Geodeettisen laitoksen käyttämien tornien kopio kaksinkertaisine rakenteineen. Sisempi torni ja sen päällä oleva havaintopöytä ei kosketa ulkotorniin, joten havaitsijan liikkeet ei vaikuta tornipöydällä olevaan teodoliittiin. Sopii siis hyvin myös tähtikuvaukseen ;-)

Sen verran on fuskattu, että havaitsijalavan kaiteet ja portaat ovat kävijöitä ajatellen tehty turvallisiksi, eivätkä portaat ole alkuperäisen mukaisesti tornin ulkosyrjässä olevat tikapuut (korkeimmat tornit olivat yli 20-metrisiä). Käykääpä kaikki tutustumassa kun Kaunispään lähelle osutte. Noita Aijan kuvauksellisia maisemia ei vaan aina osu kohdalle; viimeksi huipulla käydessäni ei nähnyt käsivartta pitemmälle ja vettä tuli vaakasuoraan...

 

Jari Luomanen - 26.12.2015 at 12.15 Report this

Mielenkiintoista, kiitos kun kerroit tornista hieman tarkemmin Markku!

Aija Kaartinen - 27.12.2015 at 20.19 Report this

Kiitos Mikko ja Markku! Jarin kanssa samaa mieltä, että oli mukava saada tietoa tornista.

Hienoja havaintokelejä kaikille vuodelle 2016! 

Aija Kaartinen - 27.12.2015 at 21.17 Report this

Kiitos historian avaamisesta, Olli! Näkyykö tuossa talvisessa vanhan tornin kuvassa 10 vuoden takaa myöskin maan varjo?

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.