Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Heijastuneet vastapilvisäteet - 15.5.2012 klo 21.07 Siilinjärvi Havainto numero 4733

Näyttävyys: II / V

Ei näkyvillä

Enpä tiedä mihin kategoriaan tämän pistäisi, mutta siis ilmeisesti matalalla ollut Aurinko heijastui järven pinnasta takaisin pilvikerrokseen tehden tuommoisen vaalean käännetyn V-kirjaimen (tai X-kirjaimen) muotoisen kuvion taivaalle. Virgoiksi ensin katsoin, mutta seurasin pilviä vähän aikaa eikä kuvio liikkunut pilvien mukana minnekään.


Kaksi kuvaa, toisessa nostettu paljonkin kontrastia että tuo näkyisi kunnolla myös ruudulla.

Lisätiedot
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Heijastuneet vastapilvisäteet info

   Heijastuneet vastapilvisäteet ovat valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä, joka näyttävät konvergoituvan pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella.

   Heijastuneet vastapilvisäteet syntyvät kun auringonvalo heijastuu tyynen vesialueen pinnasta. Samalla tavalla syntyneitä Auringon puolella näkyviä säteitä kutsutuaan heijastuneiksi pilvisäteiksi.

   Heijastussäteet ja vastaheijastussäteet voi tunnistaa niiden poikkeavasta geometriasta. Niiden alkupiste ei ole Auringossa, vaan Auringon heijastuskuvan tai sen vastapisteen suunnalla.

    

   Heijastuneet vastapilvisäteet yhtyvät taivaalla pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella. Kuvassa säteitä tulee tähän vasta-aurinkopisteeseen selvemmin alapuolelta, mutta himmeästi myös yläpuolelta. Alapuoliset säteet ovat kuvaussuunnassa näkyvän vesistön aiheuttamia, yläpuoliset kuvaajan selän takana olevan vesistön aiheuttamia. Kuva Janne Voutilainen.

Tekniset tiedot

D200, AF-S 50mm f1.8G Nikkor

Kommentteja: 11 kpl
Jyri Lehtinen - 16.5.2012 klo 01.33 Ilmianna

Kutsuisiko noita nyt sitten heijastuneen valon vastasäteiksi. Tuon X:n keskikohdan pitäisi osua vasta-aurinkopisteeseen eli vastapuolelle auringosta mutta samalle korkeudelle horisontista.

Lauri Kangas - 16.5.2012 klo 08.32 Ilmianna

Johan nyt, ihan älytön bongaus. Minnaert ei ainakaan näyttänyt esittelevän tätä ilmiötä, onkohan muilla havaintoja?

Marko Riikonen - 16.5.2012 klo 09.28 Ilmianna

Todella hieno havainto! Kyllä muistaakseni Jari Piikki on ainakin näitä nähnyt ja kuvannut. Mutta en muista nähneeni koskaan valokuvaa varsinaisesta x:stä kuten tuossa, vaan ainostaan sen alemman puoliskon.

 

Jari Luomanen - 16.5.2012 klo 09.54 Ilmianna

Todella eksoottinen ja hieno havainto! Tällaista tämä harrastus on parhaimmillaan! Pitäisi etsiä nuo Piikin kuvat joskus, hänhän tallensi suuren määrän arvokkaita havaintoja kaikenlaisista aiheista.

Olli Sälevä - 16.5.2012 klo 17.35 Ilmianna

Voi voi, taas yksi uusi valoilmiö havaittavaksi. :-)

Juha Ojanperä - 16.5.2012 klo 20.15 Ilmianna

Mielenkiintoinen havainto! Eipä ole kyllä minulle tullut vastaan moista aikaisemmin missään yhteydessä!

Veikko Mäkelä - 17.5.2012 klo 00.01 Ilmianna

Eiköhän tässä ole kyse heijastuneista pilvisäteitä. Ne tuli ensimmäisenä mieleen.  Marko R. muistanee oikein.  Jari Piikilla taisi olla joku samansuuntainen kuva.

Marko Pekkola - 18.5.2012 klo 13.56 Ilmianna

Kiitos havainnosta. On kyllä vaikuttava ja harvinainen ilmiö.  Lisäsin Taivaanvahtiin tunnistuksen "Heijastuneet pilvisäteet", ja rastitin sen tälle havainnolle.

Todella monia vuosia sitten muistaakseni Kari Tikkanen (muistankohan oikein?) lähetti heijastuneista pilvisäteistä havainnon Tähdet ja avaruus -lehdelle. 

Tuolloin ainakin itse törmäsin tähän ilmiöön ensimmäisen kerran. Myöhemmin vastaan tulivat Piikin ja muiden kuvat. Mutta olisi kiva selvittää mikä havainto oikeasti on varhaisin (Suomessa) näistä.

 

Esko Lyytinen - 24.5.2012 klo 12.42 Ilmianna

Tulee vähän viiveellä tämä kommentti.

Jäin ihmettelemään tuota X:n yläosaa.
Järven pinnasta säteet heijastuvat käytännössä yhdensuntaisina ja perspektiivin vaikutuksesta näyttävät (jatkeet) leikaavan taivaanpalolla päinvastaisella puolella kuin auringon peilikuva järven pinnasta. Eli eiväthän ne säteet oikeasti leikkaa eikä niiden siten pitäisi näyttää jatkavan "leikkauskohdan" toiselle puolelle. Eli vain X:n alaosan pitäsi muodostua heijastumista tuon järven pinnasta.

En muuta selitystä keksi X:n yläosalle kuin että kuvaajan selän takana on toinen järvialue, josta säteet heijasatuvat hänen "päänsä yli" ja ne muodostavat X:n yläosan. On näin ollen sattumaa,  että ne näyttävät sijaitsevan liki alapuolen säteiden jatkeilla, ei aivan.

Kaiken kaikkiaan on harvinaisen hienosti onnistunut kuvaaja paikalle tarkalla huomiokyvyllä varustettuna !

 

Samuli Vuorinen - 24.5.2012 klo 15.00 Ilmianna

Itse tulkkaisin asian niin, että X:n yläosa muodostuu tavallisista säteistä ja alaosa heijastuneista säteistä.

 

Janne Voutilainen - 25.5.2012 klo 19.19 Ilmianna

Tarkistin Auringon suunnan taivaalla kuvaushetkellä (305 astetta) ja ainakin Ahmonlampi ja Pyylampi jäävät kuvauskohdan ja Auringon väliin.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.