Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Aktiivinen revontulivyö - 19.1.2016 klo 02.10 Kittilä Observation number 48595

Visibility III / V

Lapin reissun ensimmäiset revontulet nähtiin 19.1 yönä.Paikka ei ollut ihan paras mahdollinen kun piti äkkiä keksiä paikka jossa jääsumu ei häiritse,no tästä oli vaan hyvä parataa.

Kuvat otettu Mieliövaarassa ja taustalla näkyy Pallakset.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Kirkkaat revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 9 pcs
Juha Ojanperä - 26.1.2016 klo 11.57 Report this

Älyttömän hieno tuo säteinen vyö kuvissa 3 ja 4!

Jukka Kytömäki - 26.1.2016 klo 16.28 Report this

Kaikki ovat hienoja, mutta onko kuu 3 ja 4 kuvien oikealla puolella. Aivan kuin poimuissa olisi pientä varjostumaa poimuharjanteiden vasemmalla reunalla. Onko kuulla siihen osuutensa, vai miksi näin on?

Mikko Lönnberg - 26.1.2016 klo 21.24 Report this

Kiitokset Juha ja Jukka 

Jaa a, enpä osaa sanoa onko kuulla osuutta asiaan,kuu on kyllä noissa kuvissa oikealla,mutta paisteli jo tuossa vaiheessa melko matalalla,eikä enää ollut kovin kirkaskaan.

Juha Kinnunen - 27.1.2016 klo 13.45 Report this

Jukka ja Mikko, minun käsitykseni mukaan Kuun valolla ei ole tuohon osaa eikä arpaa. Minulla on myös Lapista kuvia samanlaisista hyvin selkeistä (ja vieläkin voimakkaammista) aaltomuodoista, ja eräs FMI:n revontulitutkija selitti niiden säännöllisen valoisuusvaihtelun syntyvän 'yksinkertaisesti' siltä pohjalta, kuinka paljon valoa kumuloituu kuhunkin aaltokohtaan (katsojan suuntaan). Samalta pohjalta hän selitti myös (tyypillisesti aktiivisuusmaksimin aikoihin) silminkin nähtyinä valkoiset revontulet - että ne ovat intensiivisiä vihreitä repoja, joissa keskittyy suppealle alueelle niin paljon valoa, että ne näyttävät kirkkaudessaan valkoisilta. Yst. oikaiskaa jos teillä on parempaa tietoa.

Matti Helin - 27.1.2016 klo 15.09 Report this

Hienoja! Hiljaisuus ja pakkanen välittyvät oikein kauniisti. Yön fiilis saatu talteen. 

Lappiin kuvaamaan talvella, se on yksi pidempiaikainen haaveeni.

 

Mauri Korpi - 27.1.2016 klo 17.26 Report this

Tuo on ns. juomuinen vyö, ja jonkinlaista kuvausta tuolla:

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/42532

Mikko Lönnberg - 27.1.2016 klo 18.00 Report this

Kiitokset Juha ja Mauri selvennyksestä.

Aiemminkin olen noita raidallisia repoja kuvannut,mutta en näin selkeää joka tämä oli.Tuo oli jännän näköinen kun se liikkui ohi tosta yläpuolelta,niin noi raidat silti pysyivät koko ajan muodossaan,eikä sekoittunut keskenään.Tuokin oli aluksi pelkkä kirkas vyö,mutta alkoi yhtäkkiä elää tollasena raidallisena,mikähän ton ilmiön saa aikaan ??

Matti-Tuo haave on kyllä toteuttamisen arvoinen.Vaarana on tietysti se,että eka kerta koukuttaa :)

Olli Sälevä - 27.1.2016 klo 20.25 Report this

Komiaa on. Kuutoskuvassa hyvät kaarteet sekä tiessä että reposissa.

Aija Kaartinen - 29.1.2016 klo 01.40 Report this

Kyllä on kauniisti vekillä reposten helmat. Upeat kuvat! Kuukin on mukavasti leikissä mukana :)

Lappiinkaan ei kyllä voi aina luottaa: olen ollut tänä talvena siellä kahdesti ja molemmat kerran olivat suuri pettymys reposten osalta. Ekalla reissulla ei juurikaan ollut kirkasta, tai jos oli niin ei revot näyttäytyneet. Tokalla kerralla meinasi käydä samalla tavalla, reiluista pakkasista huolimatta. Onneksi sentään jotain himmeää liikettä ja pientä viherrystä näkyi parina iltana, kun revontulilla Suomeen houkutellut italialaiset vieraani olivat siellä. Heille riitti sekin, kun eivät paremmasta tiedä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.