Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Helmiäispilviä - 3.2.2016 klo 17.15 - 3.2.2016 klo 17.40 Mikkeli Observation number 48769

Visibility Unclassified

Autolla ajaessa kiinnitin huomion järven, lammen ja peltojen päällä olevaan erikoisen voimakkaaseen usvaan. Aurinko oli jo laskenut ja oli jo hyvin hämärää, pimeäksikin voisi jo kutsua. Huomasin myös voimakkaan ruskon ja mielestäni hieman erilaisen verrattuna yleensä näkemiini. Ajoin korkeammalle paikalle, siellä usvaa ei ollut, mutta jäin katselemaan sinne pimeyteen ruskaa. Hetken aikaa huomasin myös pienellä alueella vaaleita juovaisia pilviä (surkea kuva 4). Voisiko kyseessä olla helmiäisruskoa- ja pilviä vielä helmikuussa ja vielä näinkin etelässä? En tiedä miltä luonnossa näyttävät, ilmeisesti en ole aikaisemmin nähnyt. Kuvista ja infopallukasta olen yrittänyt tutkia asiaa. Vai kyseessä kenties tavallinen kaunis iltarusko?


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Helmiäispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Helmiäispilvet
  • Helmiäisrusko info

   Helmiäisrusko on helmiäispilviin liittyvä rusko, joka näkyy aamu- ja iltahämärässä kun Aurinko on horisontin alapuolella. Se on yleensä huomiotaherättävän voimakas ja saa maiseman kylpemään punaisessa tai purppurassa valossa.

   Useimmiten jonkinasteinen helmiäsrusko on havaittavissa helmiäispilvien yhteydessä. Helmiäisrusko voi olla myös hallitseva elementti jolloin varsinaiset helmiäispilvet erottuvat heikosti jos lainkaan. Itse helmiäispilvet raportoidaan Taivaanvahdissa värittömien vaaleiden (tyyppi I) ja spektriväristen (tyyppi II) pilvien kategorioissa.

   Helmiäisiin liittyy usein myös Bishopin rengas. Bishopin rengas saattaa olla selvin merkki helmiäisistä silloin kun Aurinko on horisontin päällä. Lisäksi näkyvillä on helmiäisten pilvikuituja, jotka kuitenkin ovat usein hyvin huomaamattomia Auringon ollessa horisontin päällä.

   Helmiäis-Bishop vaihettuu vähitellen helmiäisruskoksi illalla kun aurinko jatkaa painumistaan horisontin alapuolelle. Aamulla päinvastoin. Aina Bishopin rengasta ei kuitenkaan näy, vaikka aamulla tai illalla olisi havaittu helmiäisiä. Tällöin helmiäisruskokin vaikuttaisi olevan heikko tai sitä ei ole lainkaan.

    

   Helmiäisruskoa. Kuva Eetu Saarti.

    

   Lähikuvaa helmiäisruskosta. Seassa näkyy myös tyypin I vaaleita helmiäispilviä. Kuva Mika Aho.

    

   Helmiäisruskoa. Kuva Veikko Mäkelä. 

Comments: 3 pcs
Marko Pekkola - 6.2.2016 klo 11.22 Report this

Voisi pitää eri optioista todennäköisimpänä selityksenä helmiäisiin liittyvää ruskoa tuon (ylläpidon 1. kuvaksi nostaman) ensimmäisen kuvan tapauksessa ainakin.

Tuo on selvästi normi-iltaruskosta komeampaan poikkeava, jopa yllättävän intensiivinen. 

Veikko Mäkelä - 11.2.2016 klo 23.22 Report this

Noissa tummimmissa kuvissa on selkeästi jälkirusko, joka viittaa korkeammalla kuin troposfäärissä olevaan tavaraa eli todennäkisimmin helmiäisiin.

Kati Summanen - 12.2.2016 klo 18.13 Report this

 kiitos asiantuntijat kommenteista!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.