Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yläilmakehän salama - 22.5.2012 klo 00.58 - 22.5.2012 klo 01.19 Espoo Observation number 4882

Visibility II / V

Panu Lahtinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Yläsalamoita varten hankkimani taivasta tuijottava kamera sai viimein saalista. 21./22.5.2012 välisenä yönä neljään minuutin mittaiseen videosta koostettuun kuvaan oli jäänyt pylväskeijusalamoita Riianlahden alueella olleen ukkosen yläpuolelta. Ensimmäisen pinon alkuaika oli 00.57.58 ja viimeisen päättymisaika 01.19.18 (Suomen kesäaikaa).

Ilmatieteen laitoksen salamapaikannusdatasta löytyi useita ehdokkaita isäntäsalamoiksi, mutta lopullinen yksilöinti vaatii tarkempia tutkimuksia.

Liitteen kuvaan on yhdistetty kaikki neljä kuvaa, ja lisäksi kontrastia on hieman nostettu. Yläsalamat ovat nuo vesileiman yläpuolella olevat katkonaiset pystysuorat viirut. Yksittäiset ruudut löytyvät täältä.


More similar observations
Additional information
 • Yläilmakehän salamat
  • Pylväskeijusalama (column sprite) info

   Pylväskeijusalama (englanniksi column sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Pylväskeiju on keijusalaman epätavallisempi alalaji. Nimensä mukaisesti pylväskeijut muistuttavat pilarimaisia pystyviivoja.

   Kuten keijusalamatyleensä, tämäkin ilmiö kestää tyypillisesti vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Pylväskeijuja. Ilmiö näkyy lyhyinä katkonaisena valopilareina kuvan alaosassa vesileiman yläpuolella. Kuvaan on koostettu puolen tunnin aikana näkyneet pylväskeijut. Kuva Panu Lahtinen.

Technical information

Watec WAT-902H3, 2.8 mm, f/1.2, 60 sekunnin maksimipinoja.

Comments: 5 pcs
Marko Pekkola - 23.5.2012 klo 21.30 Report this

Mahtava havainto, ja vielä näitä harvinaisempia pylväskeijuja. Onnittelut. (P.S. Taivaanvahdin etusivu päivitetty)

Aki Taavitsainen - 23.5.2012 klo 22.09 Report this

Yes! Hieno havainto Panu : )

Matias Takala - 23.5.2012 klo 22.22 Report this

Hienosti napattu! Tässä on parikin havaintoteknisesti kiinnostavaa tekijää. Havainto toukokuulta osoittaa, että vaikka ehkä elo-lokakuu onkin parasta aikaa yläsalamoiden havaitsemiseen Suomessa niin koko kausi kannattaa siis hyödyntää. Toiseksi, myrskybongarien irc-kanavalla ennakoitiin näitä nimenomaisia ukkosia mahdollisena yläsalamoinnin havaitsemiskohteena. Varsinkin ensimmäisiä järjestelmäkameralla otettuja kuvia silmälläpitäen ennakointi on erityisen tärkeää.

Aki Taavitsainen - 23.5.2012 klo 23.08 Report this

Samaa mieltä Matiaksen kanssa. Kesällä vaalea taivas on iso haaste yläsalamoiden erottuvuuteen, mutta myös heinäkuussa on saatu yläsalamoita kuviin.Tarkkana on hyvä olla varsinkin silloin, kun sopivalla etäisyydellä jytisee ja omalla hvaintopaikalla on selkeää! 

Panu Lahtinen - 24.5.2012 klo 18.19 Report this

Kiitoksia vaan kommenteista :-) IRC:ssä tosiaan oli tuosta mahdollisuudesta spekulaatiota, ja yksi kaveri lopetti järkkärikytiksen noin tuntia ennen näitä ilmestyksiä.

Keskikesän lähestyessä alkaa olla taas melkolailla toivotonta saada näitä erottumaan, varsinkaan tällaisella laajakulmaoptiikoilla. Lisäksi tuo käyttämäni minuutin pituinen maksimipino hukkaa kontrastia melkoisesti. Jos vaan saisi oman softakötöstyksen liikkeentunnistuksen järkeväksi, niin olisi ehkä vähän paremmat mahdollisuudet; yksittäisessä ruudussa ei pääse muiden kuvien tuomat kirkkaammat pikselit nostamaan kirkkautta.

Jatketaan harjoituksia, eiköhän näitä vielä tänä kesänä tule lisääkin.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.