Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ruskosäteet - 13.2.2016 klo 17.02 - 13.2.2016 klo 17.04 Turku Havainto numero 48863

Näyttävyys: IV / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Enpä ole näihin enää paljon aikaani käyttänyt, mutta nämä ruskosäteet päätin ottaa talteen. Oli sen verran eläväiset ja ihan mukavan näköiset hetken aikaa. Viuhkan liikkeen ja muodon muutokset erotti oikein hyvin seuratessani säteiden häviämistä.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Ruskosäteet info

   Ruskosäteet ovat pilvien varjostuksesta syntyviä säteitä, jotka esiintyvät Auringon ollessa matalalla tai hieman horisontin alapuolella. Niiden tunnusmerkki on että säteet ovat värjäytyneet matalan Auringon väreihin. Usein ruskosäteet näkyvät pilvien alapintaa vasten.

   Korkeammalla Auringolla näkyvät värittömät säteet ovat pilvisäteitä. Hämäränsäteet sensijaan ovat havaittavissa vain kun Aurinko on horisontin alapuolella. Ne piirtyvät selkeää taivasta vasten. Eron tekeminen ruskosäteiden ja pilvi- sekä hämäränsäteiden välillä ei ole välttämättä aina yksioikoista.

    

   Ruskosäteet piirtyvät alapilviin kuuluvan stratocumuluksen pintaa vasten. Kuva Pentti Arpalahti.

    

   Joskus pilvet varjostavat niin että taivaalla näkyy vain yksi ruskosäde. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kumpupilvien huippujen varjostamia ruskosäteitä. Kuva Irma Forsbacka. 

    

   Ruskosäteitä vai pilvisäteitä? Aurinko on matalalla, niinkuin ruskosäteiden tapauksessa pitääkin olla, mutta toisaalta ruskon värejä ei juurikaan ole näkyvillä. Hienoinen kellertävä väri säteissä kuitenkin antaa luokitella ne ruskosäteiksi. Kuva Mikko Peussa.

    

   Ruskosäteitä lentokoneesta. Kuva Jari Luomanen.

Kommentteja: 26 kpl
Rauno Salonen - 13.2.2016 klo 19.03 Ilmianna

Hieno kuva. Vähän aikaa kesti hahmottaa miten kaikki nyt toimii, mutta Taivaanvahdin uudistus on tyylikäs ja toimiva.

Onko isoimmat kuvat pikkasen isompia näytöllä kuin aiemmin vai kuvittelenko vain? 

Mikko Peussa - 13.2.2016 klo 19.45 Ilmianna

Tilastohaku on hieno uudistus. Testailin sitä eri tavoin ja tässä esimerkissä alla on havaintojen määrässä kympin kärki.

Hassua huomata, että ylivoimasti eniten havaintoja on tehnyt Anonyymi :)

Anonyymi 3674
Ismo Luukkonen 1049
Veikko Mäkelä 1029
Jouni Raunio 897
Mikko Peussa 855
Juha Ojanperä 829
Jukka Oravasaari 754
Markku Siljama 628
Mirko Lahtinen 615
Marko Myllyniemi 610

Lukumäärään en saanut mukaan niitä havaintoja, jossa mukaan on merkitty toinenkin havaitsija. Esim. omasta lukumäärästä puuttuu kolme tällaista havaintoa.

Suosittelen muitakin tutustumaan Vahdin uusiin ominaisuuksiin.

Niin ja Rauno Salonen, kiitos. En osaa vastata tuohon kuvan koko kysymykseesi?

Emma Bruus - 13.2.2016 klo 19.52 Ilmianna

Kuva on selvästi oppikirjan kohdasta "tältä näyttää ruskosäteet". Tämän ruskosätteemmäksi ei enää yksinkertaisesti mene. :)

Rauno: Oletpa tarkka! Isot kuvat ovat nyt pitkän sivun kooltaan 1024 pikseliä aiemman 1000 pikselin sijaan. Idea tästä mini-muutokseen syntyi joskus muinoin Jari Luomasen kiinnitettyä huomiota isojen kuvien laatuun.

Mikko Peussa - 13.2.2016 klo 20.09 Ilmianna

Emma, ei se ole oppikirjasta, kyllä mä itse sen tänään kuvasin ;-) 

Tuossa omassa kommentissani on jonkinlainen kysymyskin liittyen hakuehtoihin. Mikä olisi helpoin tapa laskea kaikki omat havainnot. Erilaisin hakuehdoin tulee muutaman kappaleen heittoja. Tarkkaa tulosta ei saa tilastohaulla, mutta havaintohaulla pääsivulta saa ilmeisesti kaikki mukaan, kun ei hae kuvat ja kertomukset listalta. Ainakin nuo jää pois tilastohaulla, jossa on mukana toinen havaitsija?

Emma Bruus - 13.2.2016 klo 20.11 Ilmianna

Hauskaa että Mikko pääsi käsiksi tilastohakuun. Sen parissa on vierähtänyt aika monta koodausiltaa. Uskomattoman vaikeaa saada aikaiseksi käyttöliittymä, jolla voi kysyä melkein mitä vaan ja se vastaa mitä vaan. :)

Kiitos kuvauksesta monihavainnoinnin ongelmasta. Tajusin hetken funtsattuani mistä on kyse: Käyttöliittymä esittää joissain tapauksissa kaikki havaitsijatiimit erillisinä. Jos kuitenkin hakua rajoittavaan Havaitsija-kenttään kirjoittaa Mikko Peussa, antaa käyttöliittymä kaikki havainnot, joissa valittu käyttäjä on ollut mukana. Listauksissa siis esitetään havaintotiimit omana kombinaationaan, mutta asiaa voi kysyä myös yksittäisen havaitsijan näkökulmasta.

Mikko Peussa - 13.2.2016 klo 20.42 Ilmianna

Voin kuvitella Emma noita koodausiltoja ja miten ne vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä.

Mitä nyt olen itse tätä uutta versiota Vahdista tutkinut mielenkiinnolla, niin uudistus on onnistunut ja todella miellyttävä käyttää.

Tämä vaikka tiedoksi myös heille joilla on kaipuuta vanhaan. Aikansa kun uutta käyttää, niin harvemmin sitä enää vanhaan haluaa palata. Itselläkin oli aikanaan vaikea siirtyä eteenpäin Win98 käyttiksestä :)

Vai miten on vaikka Win7 tai 10 käyttäjät. Kaipaatteko vielä Win95:ttä ;-)

Pentti Arpalahti - 13.2.2016 klo 20.43 Ilmianna

Todella upeat säteet. Painotalolta voisi vaikka pyyntää pientä rojaltia.

Olli Sälevä - 13.2.2016 klo 21.26 Ilmianna

Komeat säteet Mikolla.


Hieno juttu, että kuvat näkyvät hieman suurempina. Kiitos siitä(kin).

Sari Heinonen - 13.2.2016 klo 21.45 Ilmianna

Upea uusi etusivu. Tykkään karusellitoiminteesta. 

Mikko Grönroos - 13.2.2016 klo 22.46 Ilmianna

Hienot säteet Mikko!

Ja uusi käyttöliittymä toimii hienosti. Uskaltanen vielä kysyä käyttöliittymästä, vaikkei tähän havaintoon liitykään: mistä löytäisin uusimmat kommentit listan? Se oli siinä edellisessä versiossa näkyvillä alhaalla vasemmassa reunassa. Se kun on niin näppärä.

Marko Pekkola - 13.2.2016 klo 22.53 Ilmianna

Mikko G: löytyy esimerkiksi havainnot ja etusivu-näkymän oikeanpuoleisesta palstasta alhaalta. Mikko P: Mitä luulet, voisiko tätä havaintoasi luvallasi "väärinkäyttää" uudistukseen liittyviin risuihin ja ruusuihin ja kysymyksiin? (Laittaisimme tuonne etusivulle?) Jos ei tunnu hyvältä idealta, niin sano ihmeessä.

Mikko Peussa - 13.2.2016 klo 23.09 Ilmianna

Marko saa toki käyttää ja laitoinkin siitä jo sähköpostia :)

Mikko Peussa - 13.2.2016 klo 23.13 Ilmianna

Lisäys Pekkolalle, jos sähköposti ei tullut perille:

Kaikki kuvani on vapaasti Ursan käytössä joten siitä vaan.  Kuviani saa käyttää lupaa kysymättä.  Tietysti on kiva tietää missä käytetään, mutta muuten saa käyttää tähän palveluun liittyen. Jos joskus saan jonkun superharvinaisuuden, niin sitten pidän itse huolen että roskamedia ei kaappaa sitä taas 10 euron korvauksella omakseen.

Marko Pekkola - 13.2.2016 klo 23.23 Ilmianna

Kiitos Mikko :D. Niin tuo etusivu on (kuvan sinne nostoa koskien, josta on linkki havaintoosi) elimellinen osa tätä systeemiä.Toki voi kuvan ja linkin siellä kieltääkin.

Lähinnä tarkoitin sitä, että saammeko me muut käyttäjät tulla tänne sinun havainnon alueelle häiriköimään (off topic) luvallasi eli täällä voisi kommentoida tätä uudistusta :P. (Saat toki hätistää meidät pois). 

Mutta siis ymmärsin että tämä ok.

Mikko Peussa - 13.2.2016 klo 23.36 Ilmianna

Marko Pekkola: Saa häiriköidä ja ottaa kantaa miten tahansa jos tuntuu että väylä on oikea. Eikä yksikään kommentti havainnossani ole edes mitään häiriköintiä ainakaan minun  suhteen :)

Vahdin alkuvaiheessa "häiriköin" itse niin paljon, että on hävettänyt monta vuotta. Se oli siis silloin kun vanhat ajatukset valokuvaamisesta ja erinäisten valokuvauskerhojen vaatimukset ns. "luonnollisesta" kuvasta vielä kummitteli pienessä päässäni ;-)

Raija Ollikainen - 14.2.2016 klo 00.00 Ilmianna

Että näin hienot säteetkö Mikko meinasit jättää kuvaamatta? Onneksi päätit toisin, kuva on älyttömän hieno! Lähetä seuraavat säteet Ouluun, jos et ehdi kuvata. :D

Mikko Peussa - 14.2.2016 klo 01.22 Ilmianna

Raija, en toki :) Tarkoitin kertomuksessa lähinnä että vaisummat jää usein jo kuvaamatta ja merkkaamatta havainnoksi. Varsinaisesti en näitä siis etsi, jollen sitten satu oikeaan aikaan kohdalle hyvässä näytelmässä ja kamera on sattumalta matkassa mukana.

Nämä kyllä halusinkin kuvata :) Ja mielelläni lähetän seuraavat sinne Ouluun :)

Aija Kaartinen - 14.2.2016 klo 04.30 Ilmianna

Uusimmat kommentit saisi edelleen näkyä myös havaintojen sivuilla, ettei tarvitsisi aina klikkailla takaisin päin, vaan voisi tsekata ne sujuvammin peräkkäin.

Lisäksi huomasin, ettei vieläkään toimi paikkakuntahaku, jos on kirjattuna tarkennuksen vuoksi kaksi nimeä. Esim: olin kirjannut havaintooni paikkakunnan kohdalle Inari, Saariselkä eikä kummallakaan saa havaintoa näkyviin, ei edes kirjoittamalla samalla lailla molemmat.

Mutta muuten tykkään kyllä uudistuneista sivuista. Kiitos kaikille, jotka ovat tehneet muutoksen hyväksi ison työn!

Ja kiitos Mikolle ja Paulalle hienosta viuhkasta!

Marko Pekkola - 14.2.2016 klo 08.17 Ilmianna

Kiva kuulla Aija, että pidät. Ja kiitos bugihavainnosta, tutkitaan tuota moniosaisen paikkakuntanimen näkymättömyyttä haussa ja korjataan. Kommenttikentän tarve havainnot-sivuilla kuulostaisi myös järkevältä, mutta siinä saattaa mennä pidempään.

Loput apurahat käytetään tänä vuonna ns. näytelmätunnistukseen. Viimeistään sitten Tieteen tiedotuksen ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston myöntämät apurahat Taivaanvahdin kehittämiseen on käytetty. 

Uudistuksen teknisestä toteutuksesta ja ulkoasusta vastasi pääosin Sasken Finland. Siellä kiitokset etenkin koodari Timo Erkkilälle valtavasta urakasta, tiimin vetäjälle (ja entuudestaan vapaa-ajan puolella Taivaanvahdin havaitsijalle) Jaakko Kuivaselle ja graafikoille Nina Maaninka ja Minna Nurminen. 

Oman eli Taivaanvahdin tiimin koodausta edusti Emma Herrasen laatima tilastohaku ja iso osa vielä julkaisemattomasta näytelmätunnistuksesta.

Vahdin tiimi vastasi pääosin uudistuksen suunnittelusta. Merkittävin yksittäinen idea tuli Ville Hinkkaselta - se, että yhdellä kirjoitetulla haulla voi nähdä tulokset välilehdissä sekä kuvin ja kertomuksin, kuvina, kartalla että listalla.

Vahdin yläbannerin laati taittaja Heikki Laurila Satu Juvosen, Antti Parkkarin ja Kari Pulkkisen kuvista. 

 
Juho Pöllänen - 14.2.2016 klo 08.41 Ilmianna

Hyvältä näytää molemmat, kuva että Vahdin uudistus :)

Vahtiin liittyen vielä sellainen kommentti, että itse kaipaisin ilmiötunnisukset (entiset vihreät ruudut, nykyiset siniset ympyrät) helpommin saataville. Tarkoitan, että niitä olisi myös kiva käydä tutkimassa ilman, että alkaa tekemään uutta havaintoa.

Marko Pekkola - 14.2.2016 klo 09.39 Ilmianna

Kiitos Juho. Taivaanvahdin tiimillä on ollut ihan sama haave. Tämä on yksi pitemmän aikavälin parannuksista, joihin pitää hakea tulevaisuudessa erikseen rahoitusta. Infonapit ylipäätään toteuttiin tänä vuonna päättyvän hankkeen ihan alkutaipaleella Tieteen tiedotus ry:n tuella. 

Veikko Mäkelä - 14.2.2016 klo 12.16 Ilmianna

@Mikko: Hienon sädenäytelmän olette Turussa nähneet. Tämä olisi pitänyt saada jo viime vuonna, kun kokosin jutun Zeniittiin sädeilmiöistä.  No kaikkea ei voi saada :)

Mikko Peussa - 14.2.2016 klo 13.17 Ilmianna

Hyvä artikkeli Veikko Mäkelä, kiitos linkityksestä. Suositeltavaa lukemista säteistä kiinnostuneille.

Henna Rajala - 14.2.2016 klo 14.30 Ilmianna

Hyvältä näyttää näin ensitutustumisella. Etusivun pääkuva tosin vaihtuu niin vikkelään, ettei ehdi lukea koko kuvatekstiä saati sitten vilkaista kuvaa, kun jo kuva vaihtuu. Pientä hidastusta toivon.

Marko Pekkola - 14.2.2016 klo 16.35 Ilmianna

Hei Henna. Kiitos, kiva kuulla.

Koskien tuota karusellin liian vinhaa pyörimistä, sinulla lienee vanha, päivittämätön selaimen versio. Tästä ongelmasta pääsee eroon käyttämällä toista selainta (jos tietokoneellasi on ladattuna kaksi) tai päivittämällä käyttämäsi selaimen sen uusimpaan versioon. 

Uusissa selaimissa vauhti joko on hitaampi ja/tai karusellin kuva pysähtyy, kun hiiren kursorin vie sen päälle. 

Hannu Laakso - 17.2.2016 klo 15.24 Ilmianna

Uudelle etusivulle ja tilastohaulle täydet pisteet. 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.