22° allasivuava kaari on suoraan Auringon alla näkyvä värillinen kaari. Usein halo nähdään 22° renkaan kanssa, jota se sivuaa.
22° allasivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Korkealla Auringolla se muodostaa 22° ylläsivuavan kanssa yhden kokonaisen kaaren, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen. Suomessa Aurinko ei kuitenkaan nouse niin korkealle, että täysin rengasmainen 22° sivuava kaari olisi mahdollinen.
22° yllä- ja allasivuava kaari yhtyvät teoriassa jo valonlähteen korkeudella 29 astetta. Alhaisin valonlähteen korkeus millä täydet sivuavat on luonnossa valokuvattu on noin 40 astetta. Useimmiten vielä 50 asteen korkeudellakin - mikä on suurinpiirtein kesäauringon keskipäivän korkeus Etelä-Suomessa - 22° yllä- ja allasivuava kaari näkyvät erillisinä.
Hyvin korkealla Auringolla esiintyvä renkaan muotoinen 22° sivuava kaari ei eroa muodoltaan 22° renkaasta, mutta vahvoja viitteitä 22° sivuavan kaaren osuudesta ilmiöön antaa renkaan epätavallisen suuri kirkkaus ja terävyys.
Talvella jääsumussa on kirkkaan ulkovalon alla mahdollista seurata 22° sivuavan kaaren valonlähteen korkeudesta riippuvaa muodonmuutosta liikkumalla lähemmäksi ja kauemmaksi valosta. Halo näkyy lampun valossa kauniina, erillisistä kiteistä muodostuneena kolmiulotteisena pintana.
22° sivuava kaari on yleinen halo jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa.

Halonäytelmä paksussa yläpilvessä. Näkyvillä on molemmat 22° sivuavat kaaret sekä 22° rengas. Kuva Mikko Peussa.

Matalalla olevaan jääkidepilveen syntynyt halonäytelmä 22° yllä- ja allasivuavilla kaarilla. Kuva Voitto Pitkänen.

Vaakaellipsin muotoinen täysi 22° sivuava kaari Kuun jääsumuhalonäytelmässä. Sivuavan kaaren sisäpuolella on heikompi 22° rengas. Kuva Marko Mikkilä.

Täysi 22° sivuava kaari ja 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jukka Ruoskanen.

Tämä rengas hyvin korkealla taivaalla olleen Kuun ympärillä lienee terävyytensä perusteella 22° sivuavan kaaren dominoima. Kuva Marko Riikonen.

22° allasivuava kaari ja ala-aurinko lentokoneesta valokuvattuna. Näkyvillä on myös 22° rengasta. Kuva Antti Sinkkonen.

22° allasivuava kaari ja 22° rengas lentokoneesta nähtynä. Kuva Jouni Finnilä.

22° allasivuava kaari näkyy peltoa vasten Kuun jääsumuhalonäytelmässä. Sen alapuolella lähellä kuvan alalaitaa on luultavasti myös ala-aurinko. Kuun päällä on 22° ylläsivuava kaari. Kuva Marko Mikkilä.

Jääsumuun syntynyt 22° allasivuava kaari Kuun valossa. Kuva Mika Aho.

Simulaatiot 22° sivuavista kaarista viidelle valonlähteen korkeudelle. Kun valonlähde nousee yli 75 asteen, 22° sivuava kaari on renkaan muotoinen. Viivalla on piirretty 22° rengas ja horisontti. Oikeassa alakulmassa on simulaatioissa käytetty kide sekä 22° sivuavan kaaren valonreitti. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.

Kuten nämä simulaatiot näyttävät, 22° allasivuavan kaaren muoto muuttuu merkittävästi valonlähteen korkeuskulman välillä 10-20 astetta. Koska halo näkyy kyseisillä valonlähteen korkeuksilla horisontin alapuolella, havainto tehdään joko maanpinnalta jääsumussa tai yläpilvissä lentokoneesta käsin. Simulaatiossa on myös mukana ala-aurinko. Vaakaviiva on horisontti, piste horisontin päällä on valonlähde ja kaareva viiva on 22° rengas. Simulaatio-ohjelma: HaloPoint.
Viisaudesta en sano mitään, mutta tulkintasi on oikea eli ulommaisen renkaan muodostavat yhdistyneet yllä- ja allasivuavat kaaret.
Viisaudesta en tiedä mitään, mutta juuri oikein tulkitsit kuvaa. 22° allasivuava kaaren infonapista löytyy lisää tietoa.
Alla lainaus infonapin tekstistä:
"22° allasivuavan kaaren muoto vaihtelee Auringon korkeuden mukaan. Korkealla Auringolla se muodostaa 22° ylläsivuavan kanssa yhden kokonaisen kaaren, joka on vaakaellipsin muotoinen, tai hyvin korkealla Auringolla täysin rengasmainen"
Olli mietti samaan aikaa samanlaista vastausta. Olipa erikoinen yhteensattuma :)
Lönnberg ottaa siis seuraavaksi myös halokuvauksen haltuunsa. :-)
Täydelle sivuavalle kaarelle voisi vahdissa olla minun puolesta oma kategoriansa. Oli vähän omituinen olo kirjoittaa täydestä sivuavasta kaaresta yllä- ja allasivuavan kuvaukseen. 22° sivuava kaarihan vain jakautuu kahdeksi erilliseksi kaareksi matalilla auringon korkeuksilla.
Jos Lönnberg ottaa halokuvauksen haltuunsa - mikä sopisi hänen profiiliin ainakin siinä mielessä että mies tuntuu olevan kuin kotonaan alle -40° C lämpötiloissa - niin olen erittäin tyytyväinen jos hän ensi talvena päihittää uusien ja mielenkiintoisten asioiden löytämisessä tämän talven tulokset Rovaniemeltä.
On kyllä upeaa "arkistojen aarre"-kategoriaa tuo ensimmäinen kuva. Kuten todettua: pilvisille päiville vanhojen huippuhavaintojen kaivelu on loistopuuhaa.
Kiitokset kaikille.
Joo,juurikin tuon 22 ast alasivuavan infosta löysin vastaavan ja siitä tuota itse veikkailinkin.
Tiedä nyt halokuvauksen "haltuunotosta" mutta myönnetään,että ilmiönä tämä on alkanut kiinnostaa aiempaa enemmän ja nykyään tuleekin tähyiltyä useammin taivaalle halojen toivossa.Katsotaan mitä kevätaurinko tuo tullessaan,mutta nyt olis vielä tarkoitus lähteä Lappiin revontulia metsästämään ja saada hyvä huipennus tällekin kaudelle :)
Aika hyvä sattuma Mikko P:n kanssa noissa kommenteissamme. :-)
Nyt vaan Lönnbergin Mikko blokkeria rakentamaan ja halokirjallisuus haltuun. Sitten pinoamaan huimia haloja. Veikkaan että että "Lönnbergin kaaret" löytyy vielä uusina muotoina halolistoilta lähitulevaisuudessa ;-)