Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rare halos - 18.1.2014 at 11.42 - 18.1.2014 at 12.02 Pudasjärvi Observation number 49711

Visibility IV / V

Esa Pekka Isomursu, Ursa (Pohjois-Suomi)

While browsing the old pictures, I tried to identify the following phenomenon and came across a similar observation of Teija Pohjanvesi (https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/32362) from almost the same place (both near the top of Iso-Syötte), also from 2014. The sun was already in the high sky (to the extent that it rises high at that time of year) in the picture on the right, clearly above the splash of color, so it must be the underside of the sun. The phenomenon was visible for at least 20 minutes. The saturation of the image has been somewhat added to correspond to the subjective perception of the naked eye of a very colorful and bright phenomenon.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Sunlight
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Rare halos (in sunlight)
  • Subparhelia info

   Alasivuauringot näkyvät horisontin alapuolella. Ne sijaitsevat samassa määrin horisontin alapuolella kuin valonlähde on horisontin yläpuolella. Näiden värillisten halojen näkymiseksi havaitsijan alapuolella on oltava jääkiteitä. Tällainen tilanne on mahdollinen joko maanpinnalla jääsumussa tai lentokoneesta havaitessa.

   Jääsumussa alasivuaurinkojen voi nähdä kimaltelevan erillisissä kiteissä varjoista lumipenkkaa vasten. Korkealta paikalta katsoessa jääkiteitä voi olla havaitsijan alapuolella niin paljon, että alasivuauringot ilmenevät samanlaisina kiinteinä valoalueina kuten lentokoneestakin.

   Jääsumussa kirkkalla lampulla luodussa halonäytelmässä halotaivas on mahdollista kääntää ylösalaisin niin että alasivuauringot näkyvät horisontin päällä. Tämä tapahtuu sijoittamalla lamppu horisontin alapuolelle. Koska alasivuauringot aiheuttavat laattakiteet ovat vaakasuunnassa leikattavissa kahteen symmetriseen puoliskoon, näkymä vastaa täydellisesti sitä mitä näkyisi horisontin alapuolella jos valo olisi horisontin päällä.

   Lentomatkoilla alasivuauringot eivät ole erityisen harvinaisia, mutta ne ovat lyhytaikaisia ja saattavat siksi mennä sivu suun. Jääsumussa puolestaan on helppoa unohtaa katsoa maata vasten näkyvää alasivuauringon värillistä kidevälkettä.

   Alasivuauringot on mahdollista talvella havaita myös jään pinnalla. Tällöin ne syntyvät joko jäälle kasvaneissa kiteissä tai harvemmin jäälle ilmasta laskeutuneissa kiteissä. Niitä voi nähdä myös kuuraisen auton lasi- ja peltipinnoilla.

    

   Kirkas valkoinen ala-aurinko ja sen molemmilla puolilla näkyvät värilliset alasivuauringot lentokoneesta kuvattuna. Halot sijaitsevat aina yhtä paljon horisontin alapuolella kuin Aurinko on horisontin yläpuolella. Kuva Jouni Finnilä.

    

   Alasivuauringot jään pinnalle sataneissa kiteissä. Kuva Ágnes Kiricsi.

    

   Alasivuauringot jään pinnalle kasvaneissa kiteissä. Kuva Jari Piikki.

    

   Kirkkalla lampulla jääsumuun luodussa halonäytelmässä on horisontin alapuoliset halot, alasivuaurinko ja ala-aurinko, saatu kiepsautettua horisontin päälle sijoittamalla lamppu horisontin alapuolelle. Tavallinen sivuaurinko näkyy horisontin alapuolella lampun tasossa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Alasivuauringot auton kuuraisessa tuulilasissa. Sivuaurinkojen läpi kulkee heikko alahorisonttirengas. Valonlähteenä käytetty lamppu on kuvan yläosassa konepellin päällä. Jos valonlähde on tuulilasin toisella puolella, kyse on tavallisista sivuauringoista. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 18.3.2016 at 21.51 Report this

Aivan huima kuva!

Mikko Grönroos - 18.3.2016 at 23.10 Report this

Jo on hieno ja voimakkaat värit!

Panu Lahtinen - 19.3.2016 at 00.07 Report this

Oi. Joi. Joi! Onhan muitakin kuvia ympäri taivasta, onhan?

Emma Bruus - 19.3.2016 at 01.48 Report this

Upea on!

Esa Pekka Isomursu - 19.3.2016 at 09.49 Report this

Kiitos kommenteista! En tuolloin älynnyt ottaa yhtään ruutua muualta taivaasta :-/ Nyt kun olen vähän enemmän haloihin perehtynyt, älyän tulevaisuudessa seurata ja kuvata taivasta laajemmin :-)
Muistelen, että ainakin ala-aurinko olisi näkynyt, mutta kun se oli väritön ja jäi sommitelmallisesti hankalasti tykkypuiden sekaan, en kuvannut sitä.
Uusia haloja odotellessa...

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.