Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rauhallinen revontulivyö - 3.4.2016 klo 23.06 - 3.4.2016 klo 23.59 Lapua Observation number 51072

Visibility II / V

Antti Rinne, Ursa (Länsi-Suomi)

Saavatkohan jänikset onnellisia lapsia kun parittelevat revontulten alla? Sellaista oli nimittäin tänä yönä pihapiirin jänisten ohjelmassa. Paremmat kuvat (revontulista) laitan myöhemmin.

edit: Lisätty yksi parempi kuva revontulista, ei jäniksistä. Mukana myös gif-animaatio. Nämä tulet innostuivat uuteen loistoon siinä sitten puolen yön maissa kun oli siirtynyt jo sisätiloihin. 

Jokohan revontulikausi olisi tältä vuodelta kohta taputeltu? Nyt näyttäisi alkavan vähän pilvisempi jakso ja kun nuo yöt vaalenevat hurjaa vauhtia ja samalla etäännytään kalenterissa kevätpäiväntasauksesta, niin oma veikkaukseni on, että elokuulle pitää odottaa, ennen kuin revontulia pääsee taas näkemään. Enpä ole ihan varma, olenko kaikki kajastukset jaksanut Taivaanvahtiin laittaa, mutta täältä löytyi omalta osaltani 25 revontulitapausta. Varmaankaan en ihan kaikkia himmeitä kajastuksia ole jaksanut sinne laittaa. Lapuakin on sen verran pimeä paikka pohjoisessa, että jos vain on kirkas taivas, niin ainakin piiiiitkällä valotuksella pohjoisesta jotain himmeää hehkua löytyy melkein joka yö. Pilvisyys on yleensä talvella se suurempi haitta.   Aurinko siirtyy kohti rauhallisempaa jaksoa, joten saas nähdä käy seuraavan revontulikauden kanssa. Vieläkö se jaksaa sykkiä tähän malliin. Mutta ihan hyvä, että tähän tulee tällainen valoisan kesän aiheuttama pakkotauko. Jaksaa sitten taas syksyllä uudella innolla. Kohta tosin pitääkin alkaa kytätä valaisevia yöpilviä. Niiden osalta Lapua alkaa olla jo jopa aavistuksen liian pohjoisessa?   Mutta onneksi aina välillä on sateisen harmaata, niin ehtii nukkuakin. Paitsi jos on yöukkosia.
More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

 • Muita erityispiirteitä
  • Valkoisia revontulia info

   Paljain silmin valkoinen väri näkyy useimmiten himmeissä näytelmissä, kun silmä ei kykene erottamaan mitään varsinaista väriä. Harvoin kirkkaissa näytelmissä valkoinen väri voi myös syntyä sopivista vihreän, punaisen ja sinisen yhdistelmistä.

  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Technical information

Canon 70D, Samyang 14mm, f2.8

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.