Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Aktiivinen revontulivyö - 13.4.2016 klo 02.30 Pori Observation number 51492

Visibility III / V

No niin,tossa jo viime havainnossa sanoin,että tämä kausi oli mun osalta tässä,mutta ei se sitten ollutkaan,vaan vielä piti kaivella repos lasi naftaliineista.

Olin tällä samalla paikalla edellis iltana kuvaamassa auringonlaskua ja kun katselin sitä tyyntä vedenpintaa,mietin että olis vielä hieno kuvailla muutamat revontuliheijastukset tälle keväälle,mutta eipä edes tullut mieleeni,että jo seuraavana yönä olen kuvaamassa näinkin hienoa esitystä.Kaiken kaikkiaan aivan mahtava yö katsella upeita revontulia ja kuunnella luonnon ääniä.Tunnin verran kerkesin aamulla torkahtaa ja pahalta näyttää että ensi yönkin unet jää vähiin !!


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Kirkkaat revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

 • Muita erityispiirteitä
  • Violetteja revontulia info

   Yleensä Lapissa tai etelässäkin kovemmissa revontulinäytelmissä voi nähdä violetteja revontulia. Yleisin väri revontulissa vihreän ja punaisen ohella.

  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

  • Muotojen alaosat punaiset info

   Paljain silmin punainen alareuna. Aktiivisuuttaan kehitteleviin tavallisesti vihreänsävyisiin vöihin syntyy melko usein kapea punainen alareuna. Tämä on yleisin punaisen värin ilmenemismuoto, ja peräisin molekyylisestä typestä.

    

   Alaosastaan purppuranpunainen revontulivyö. Kuva Ilmo Kemppainen.

    

   Matalalla oleva kirkkain revontulivyö on värjäytynyt alaosastaan punaiseksi. Kuva Tero Ohranen.

    

   Kapea purppurapunerrus sävyttää tämän revontulivyön alaosaa. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Alaosastaan purppuranpunainen vyö. Kuva Panu Lahtinen.

  • Sykkiviä revontulia (pulsating) info

   Sykkiviä revontulia (englanniksi pulsating). Sykkivien revontulien kirkkaus vaihtelee useimmiten rytmikkäästi jaksolla, joka on nopeimmillaan vain sekunnin osia, mutta voi olla myös minuutteja. Sykkimistä esiintyy yleensä vain laadukkaammissa näytelmissä varsinkin niiden loppupuolella. Tosin sykkimistä voi seurata vielä uusi purkaus. Toisinaan kirkkauden vaihtelu on samassa vaiheessa koko muodossa, jolloin koko muoto "syttyy ja sammuu" yhtä aikaa. Sykkimistä tavataan myös kaarissa ja vöissä, mutta ennen kaikkea läiskissä.

Comments: 14 pcs
Matti Helin - 13.4.2016 klo 18.36 Report this

Nättiä. Tuo tuleva yö arveluttaa myös :p

Jeri Leppänen - 13.4.2016 klo 18.38 Report this

Taattua laatua taas kuvat!

Olli Sälevä - 13.4.2016 klo 19.50 Report this

Voi hyvänen aika. :-)

Heidi Rikala - 13.4.2016 klo 21.07 Report this

Voi luoja, kun on henkeäsalpaavaa settiä! Ykköskuva on ihan huippu. Miten siitä saisi postikortteja ihan yleiseen myyntiin? Ursan kautta? Olisipa komeaa lähettää ulkomaisille tutuille.

Juho Pöllänen - 13.4.2016 klo 22.07 Report this

Wow, hienot tulet ja nätti heijastus veden pinnasta. Silmäkarkkia parhaimmillaan.

Mikko Lönnberg - 14.4.2016 klo 12.24 Report this

Kiitokset kaikille kommenteista..

Heidi..Kai noista postikortteja sais,mutta että yleiseen myyntiin,siitä en tiedä.Useampi vuosi on tässä jo tullut kuvailtua,mutta valitettavasti kaikki kuvat on vieläkin koneella vain omana ilona :)

Jokohan tämä kausi oli tässä ja vois alkaa odottelemaan tulevaa yöpilvi kautta..

Kari Rytilahti - 14.4.2016 klo 16.58 Report this

Nämä kuvat on toiselta " galaksilta " uskomaton terävyys ja kuvien selkeys. Itsellä tuo sama DSr : ä jossa Tamronin 15-30 keulilla ei kyllä yllä samanlaiseen suoritukseen tai sitten kuvaajassa vika. Voitko Mikko ystävällisesti vinkata mitä kuvankäsittelyohjelmaa käytät kyselee kohta vuoden päivät DS r:än omistanut.

Juho Pöllänen - 14.4.2016 klo 19.39 Report this

Luulen, että Mikon ja muiden mestareiden "Kuinka kuvaat ja käsittelet revontulikuvat oikein" -blogilla / ohjeella olisi paljon lukijoita :)

Taisto Komulainen - 14.4.2016 klo 20.38 Report this

On kyllä huikeita kuvia ihan käy kateeksi  täällä Kajaanissa oli kyseisenä yönä pilvinen sää.

Aija Kaartinen - 15.4.2016 klo 02.32 Report this

Siis ei ole todellista... Kun reposvelho kuvausreissullaan toivoo hienoon paikkaan reposia seuraavaksi yöksi, niin nehän tulee! Voisitko Mikko meille tavallisille kuolevaisillekin paljastaa, mikä on repojen kutsuhuuto?

Olin juuri edellisiltana esitellyt siskolleni Sammaltunturin kuviasi ja kävi ilmi, että hän olikin jo bongannut sinut kuvat.fi -sivustolta. Heidin kanssa olen samaa mieltä, että näitä kelpaisi kyllä vähän tuotteistaakin.

Satu Juvonen - 15.4.2016 klo 11.31 Report this

Nyt Mikko ne kuvat sieltä koneen uumenista käyttöön, teet printtejä ja laitat näyttelyn pystyyn.

Joni Virtanen - 15.4.2016 klo 11.54 Report this

Onnittelut! Upeita kuvia upeassa paikassa. On myös hienoa että saamme näitä nähdä. Innostavat yrittämään ja lähtemään noiden kokemusten luo.

Mikko Lönnberg - 15.4.2016 klo 23.03 Report this

Isot kiitokset jälleen kaikille kommenteista..

Kari_ Kyllähän noissa kuvissa on noi exif tiedot näkyvillä,millä asetuksilla on otettu.Kyllä sulla tolla samalla setillä pitäis tulla ihan samanlaista jälkeä.Lightroomilla kuvani käsittelen ja Photarissa kierrätän sen verran,että  teen siellä kohinan/roskien poistot,säädöt kurveilla sekä terävöitys.Ei mulla näissä mitään kummempaa taikuutta ole :)

Juho_ Kyllä noita blogeja on netti pullollaan,että eipä ne meikäläisen höpinät paljon sen kummempia olis.

Aija_ Lapissa kun kaikki myy jotain revontulien bongaus lomia,niin pitäisköhän mun alkaa myydä itteeni "vuokraa Mikko mukaan ja koe unohtumattomat revontulet"  tyyliin,vuokraksi riittäis matkojen ja majoituksen maksu :)  Jos mulla olis noille joku toimiva kutsuhuuto,niin en nyt istuis tässä koneella kirjottelemassa :D   Hienoa jos olet käynyt kuviani katsomassa ja tykännyt,kävijälaskurin mukaan tuolla ei sitten kukaan muu käykkään :)  

Satu_ Onhan tuo joskun mielessä käynyt,mutta ei mulla ole tietoa/taitoa alkaa tollasta järjestämään.Omat kotisivut kun edes sais joskus aikaseksi,mutta kun ei riitä taidot siihenkään :) 

Ai niin,mähän valehtelin tossa kun sanoin,että kaikki kuvat on vain omalla koneella.Lähetinhän mä just Tampereen lastensairaalalle pari revontulitaulua hyväntekeväisyytenä,siellä on nyt pari kuvaa näytillä,vaikka toisaalta toivon,ettei ketään joutuis sinne niitä katselemaan..

Aija Kaartinen - 16.4.2016 klo 19.10 Report this

Mahtavaa, että pääsevät huolestuneet perheet näkemään jotakin kaunista! Voi saada hetkeksi positiivisempia ajatuksia mieleen.

Matkamuistokaupoissa myydään niin paljon revontulikuvia, että sinun upeat otokset ansaitsisivat kyllä päästä joukkoon. Niitä pohjoisen kuvia voisit ekaksi vaikka tarjota Pallakselle, kun sieltä päin niitä kuvailit.

Mutta muutenkin näille taivaanvahdin upeille otoksille olisi mukava saada enemmän näkyvyyttä. Eikö Ursan porukka voisi järjestää taivaallisen näyttelyn johonkin?

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.