Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Raekuuro kesäkaudella - 23.4.2016 klo 14.43 - 23.4.2016 klo 15.00 Turku Havainto numero 51919

Näyttävyys: IV / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

Kaksi rajua raekuuroa peräkkäin, kun ajelimme Turussa autolla hienoja kuuropilvinäytelmiä seuraillen. Suurimmat rakeet arvioimme n. 8mm kokoluokkaan.

Raekuuro muuttui tästä sellaiseksi rännän ja rakeiden välimuodoksi, josta laitan kommenttina mielipiteen myöhemmin ;-)


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Rakeiden koko
  • 8 mm
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

Kommentteja: 8 kpl
Mikko Peussa - 23.4.2016 klo 22.36 Ilmianna

Raekuurot ”kesäkaudella” huhtikuussa, hmm?

Ajattelin, että tällaisen hieman kriittisen/rakentavan mielipiteen ilmaisu olisi ehkä parasta tehdä omaan havaintoon, niin ei tule ainakaan loukattua ketään muuta :)

Olen nimittäin nyt parina päivänä tuumaillut seuraavaa. Näitä raekuuroja on tullut useita kohdalleni. Ilmahan on vielä aika talvinen ja tänäänkin näytti maasto välillä kuin olisi keskitalvi? Onko siis huhtikuussa tulevat raekuurot, raekuuroja kesäkaudella?

Oma mielipiteeni on, että hieman ollaan liian aikaisin liikkellä, jos puhutaan raekuuroista kesäkaudella.

Mukava olisi kuulla mitä muut tuumaa ja tietysti rakentavassa hengessä perustellen :)

Tero Sipinen - 23.4.2016 klo 22.45 Ilmianna

Tämän havainnon kommenteissa keskustelua tästä aiheesta viime keväältä: https://taivaanvahti.fi/observations/show/36651

Marko Myllyniemi - 23.4.2016 klo 23.33 Ilmianna

En minä nyt tiedä, ollaanko täällä eteläosissa maata (Etelä- ja Keski-Suomi) liian aikaisin liikkeellä ns. kesäkauden suhteen... Suomi on pitkä maa ja monesti huhtikuussa on voinut olla jo lähemmäs pariakymmentä astetta lämmintä eteläosissa maata ja maa paljaana siinä missä pohjoisessa on ollut pakkasta ja lunta.

Itse laskisin ns. "kesäkauden" alkavaksi siitä, kun viimeisetkin talviset lumenrippeet ovat sulaneet maasta. Eli maan eteläosissa hieman ennemmin kuin pohjoisempana.

Erkki Tervola - 23.4.2016 klo 23.40 Ilmianna

Nämä kevät- ja syyskauden rae/lumikuurot ja kesällä useimmiten sadekuurot ovat kokonaan oma säätyyppinsä. Ne johtuvat voimakkaista pohjoisenpuoleisista kylmän ilman purkauksista. Siinä syntyy paikallisia kohtalaisen voimakkaita mutta paikallisia sadekuuroja . Syksyisin varsinkin rannikkoalueilla voi sataa lämpimältä mereltä ajautuvia sakeita lumikuuroja.

Kesäajan raekuurot littyvät ukkosiin ja harvemmin säätyyppi on silloin kolea.

 

 

Mikko Peussa - 23.4.2016 klo 23.47 Ilmianna

Hyvää keskustelua ja kiva kuulla kaikenlaisia mielipiteitä. Ollaanhan nyt tosiaan jo melkein huhtikuun lopulla. Suursäätilan olemus varmaan on tässä myös se yksi juttu, joka voisi määritellä tätä kesäkautta?

Näiden kahden päivän runsaat kuuropilvet Turussa on olleet hyvin kesäisiä rakeiden pudottajia, ei niinkään talvisia. Mietityttää vaan, että voiko tähän edes mitään tarkkaa päivämäärä rajaa vetää, koska säätilat vaihtelee paljon vuosittain niin keväällä, kuin syksyllä?

Jotenkin vaan tuntuu, että huhtikuu on melko aikainen ajankohta, mutta toisaalta en muista huhtikuuta, jolloin "kesäisiä" kuuropilviä olisi ollut näin paljon liiikkellä.

Matias Takala - 24.4.2016 klo 00.27 Ilmianna

Kyllä nämä rakeiden tiputtajat ovat olleet ihan selvästi konvektiivisten kuurojen tulosta. Salamointiakin on esiintynyt. Kuten tuolla Teron linkittämässäkin keskustelussa totesin, aikarajaus on enemmän viitteellinen ja lähinnä on haluttu erottaa jäärakeet lumirakeista. Tietysti varmaan se suurin (tutkimuksellinen) mielenkiinto on suurissa rakeissa tätä nykyä mutta eivätpä nämäkään tapaukset mitenkään jokapäiväisiä ole. Sen näkee jos veivaa tuota tilastomasiinaa.

Mikko Peussa - 24.4.2016 klo 00.54 Ilmianna

Hienoa Matias, että otit osaa keskusteluun. Tästä syystä minäkin tätä keskustelua herättelin, koska ajankohta on mielestäni aika varhainen kesäkaudeksi, mutta nämä kuuropilvet kahden päivän aikana on olleet tosi upeita ja niitä on ollut paljon. Itse en muista koskaan nähneeni huhtikuussa vastaavia kuuropilviä ja rakeita on tullut omallekin kohdalle jo useampaan kertaan. Sikäli siis ihan havainnon arvoisia ja myös rakentavan keskustelun arvoisia :)

Erkki Tervola - 24.4.2016 klo 09.21 Ilmianna

Puhuin tuossa edellä säätyypistä. Niin kauan kuin muistan, on tämä säätyyppi esiintynyt tyypillisesti huhti-kesäkuussa tuoden "takatalven" tuntua enemmän tai vähemmän pitkiin ajanjaksoihin. Suomessa ja itäpuolellamme liikkuu matalapaineita ja Atlantilla on vahva sulkukorkeapaine. Virtaus on tällöin pohjoisen puolelta.

 Viime kevät toukokuusta jopa pitkälle heinäkuuhun oli poikkeuksellisen kolea. Säätyyppi on suotuisa konvektiiviselle kehitykselle ja harvemmin ukkosille. Kosteus on nyt lisännyt voimakkuutta. Aurinko lämmittää jo maanpintaa ja syntyy iltapäivisin kuuropilviä jopa ukkosta.. Yöt voivat silti olla hyvinkin kirkkaita "hallaöitä"

Tämän säätyypin varsinainen aiheuttaja on ilmamassan lämpötila yläpuolellamme,joka vaihtelee noin korkeudella 6000m tähän vuodenaikaan -15 asteesta aina noin -40 asteeseen.

Tässä linkki josta voi tarkistaa animaationa kyseisen lämpötilan ja virtaukset ennusteena:

http://weather.uwyo.edu/models/fcst/ 

avautuvasta ikkunasta valitse: GFS Model / one degree grid

avautuvasta ikkunasta valitse ensimmäinen sarake Temperatures

Toinen sarake valitse valikosta North Pole tai Europe sitten alta näppää Get Data ja odota kunnes animaatio ilmestyy.

Tästä näet lämpötila ennusteet yläpuolellamme korkeudessa 500hPa eli noin 6000m korkeudessa ja ennen kaikkea niiden liikkeet suihkuvirtausten mukana.

Valikoista löytyy runsaasti muitakin hakuvaihtoehtoja

Ennuste päivittyy 6 tunnin välein. Sivulle ei pääse aika ajoin

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.