Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yksi halomuoto - 25.4.2016 klo 17.05 Helsinki Observation number 52050

Visibility I / V

Pilvissä oli vähän väriä.

Edit. Lisäsin pari kuvaa tunnistamisen helpottamiseksi. Aurinko oli vasemmalla. Talon katto toimi peittimenä. Pilvet liukuivat nopeasti oikealle ja väriläikkä näkyi taivaalla aina samassa kohdassa, kun pilvensuikale osui kohdalle. Kuvat 3 ja 4 ovat rajaamattomia kuvia Lumia 640:stä.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • Sivuaurinko info

   Sivuauringot ovat värillisiä valoläikkiä Auringon molemmin puolin. Niiden etäisyys Auringosta muuttuu Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla ne ovat 22 asteen etäisyydellä siitä. Mitä korkeammalle Aurinko nousee, sitä kauempana sivuauringot näkyvät ja sitä himmeämmiksi ne myös muuttuvat.

   Sivuaringot katoavat kun valonlähde nousee yli 60 asteen korkeudelle - Suomessa sekä Aurinko että Kuu pysyvät aina tätä matalammalla.  

   Jääsumussa sivuauringot ovat joskus häikäisevän kirkkaita. Tällöin on hyvät mahdollisuudet nähdä tuplasti kauempana Auringosta sijaitsevat, hyvin harvinaiset 44° sivuauringot.

   Sivuaurinkoja havaitaan jääsumussa myös ulkovalaisimilla. Tällöin ne ovat kaukaa katsottuna horisonttirengasmaisia valoviiruja, jotka ulottuvat korkeintaan 22 asteen etäisyydelle lampusta. Lähellä lamppua sivuauringot taipuvat kidevälkkeestä muodostuneena kolmiulotteisena pintana havaitsijan silmiin. Valokuvissa tämä vaikutelma ei kuitenkaan toistu, vaan näkyvillä on pelkät horisonttirengasmaiset viirut.

   Erikoinen paikka havaita sivuauringot on auton kuurainen tuulilasi. Haloille sopivia kiteitä muodostuu auton pinnoille varsin helposti. Parhaiten tällaiset halonäytelmät saadaan esiin pimeällä taskulampun valossa.

   Sivuaurinko on yleinen halo, jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Usein se näkyy taivaalla varsin lyhyen aikaa.

    

   Sivuaurinkoja nähdään varsinkin kun Aurinko on matalalla. Kuva Mikko Peussa.

    

   Lyhytaikainen, yksinäinen sivuaurinko syttyy monesti pieneen pilvikuituun. Näin syntyneet sivuauringot voivat olla toisinaan hyvin kirkkaita. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Kuun poikki kulkevalla kapealla lentokoneen jättövanalla näkyvät sivuauringot. Ne ovat yleisin jättövanoilla havaittava halo. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kun jääsumussa loistavat näin kirkkaat sivuauringot, silloin kannattaa katsoa myös tuplasti kauemmaksi Auringosta. Siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä harvinaiset 44° sivuauringot. Kuva Toivo Kiminki.

    

   Erillisissä kiteissä kimalteleva sivuaurinko. Kuva Sara Riihiaho.

    

   Suurella valonlähteen korkeudella sivuauringot ovat selvästi etääntyneet samaan aikaa näkyvästä 22° renkaasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilareita ja sivuaurinkoja laskettelurinteen lampuilla. Sivuauringot ovat lampuista vaakatasossa lähteviä valojuovia. Kuva Mika Aho.

    

   Halonäytelmä tuulilasissa. Sivuauringot on merkitty nuolilla. Värikäs kaari kuvan oikeassa alareunassa on zeniitinympäristönkaari. Valona on tuulilasin toisella puolella oleva led-lamppu. Kuva Jari Luomanen.

Technical information

Lumia 640, Polttoväli 2,95 mm. Pitkän sivun kuvakulma vastaa suunnilleen croppikennon 20 milliä.

Comments: 4 pcs
Jyri Kosonen - 27.4.2016 klo 05.39 Report this

Ettei tässä olisi vaan haloilmiöstä kuitenkin kyse (tarkemmin: zykin pätkä tulee mieleen)? Missä päin aurinko oli kuvan suhteen? Taivasgradientista ei saa satavarmaa selkoa...

Panu Lahtinen - 27.4.2016 klo 08.47 Report this

Halohan tuo. Tulkitsen oikeanpuoleiseksi sivuauringoksi (punainen on lähempänä aurinkoa).

Pentti Arpalahti - 27.4.2016 klo 17.57 Report this

ZYKiksi se oli väärässsä paikassa. On se vaan sivuaurinko, joka ilmestyi vikkeliin pilvenhutaleihin.

Jyri Kosonen - 27.4.2016 klo 18.33 Report this

Noniin nämä laajemmat kuvat selventävät asiaa huomattavasti. Aamuinen zykki-idea lähti halokaaren näenmäisestä kuperuudesta, jolloin olettama olisi ollut rajusti cropattu ja noin 90 astetta käännetty kuva.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.