Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kirkkaita yöpilviä - 10.7.2016 klo 00.27 - 10.7.2016 klo 02.15 Helsinki Observation number 54353

Visibility IV / V

Edellisen yön puolentoista tunnin tulokseton havaintopaikkojen välinen edestakainen ravaaminen sai nyt hyvityksen. Ennen puoli yhtä koillisessa alempien pilvien lomassa lymyili jo himmeitä vöitä. Pohjoiseen muodostui sen jälkeen pohjois-eteläsuuntaisia kaarevia vöitä, jotka ulottuivat lopulta yli zeniitin. Lounaan ja lännen välissä oli myös erillinen vyöalue. Pohjoisen ryhmä vain komistui ja kirkastui, kunnes liukeni pois aamuruskon ensi säteiden tarttuessa alempien pilvien reunoihin. Hieno ja kaunis oli näytös. 

Edit. Vaihdoin viimeiseksi kuvaksi tilanteen, jossa päiväpilvet ottavat vallan yöpilviltä. Vain parin minuutin aikana raja selvästi liukui ylöspäin kymmenisen astetta.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 3/8-osan
 • Valaisevat yöpilvet
  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

  • Pyörteitä info

   Pyörteet ovat kaareutuneita yöpilvimuotoja. Esimerkiksi yksittäinen yöpilvivyö tai laineiden ryhmä voi olla kaareutunut selvälle mutkalle.

    

   Nuoli osoittaa loivaa pyörrettä yöpilvivyössä. Kuva Joni Tahkoniemi.

    

   Voimakkaasti kaareutuva yöpilvipyörre (nuoli). Kuva Veikko Mäkelä.

Comments: 5 pcs
Veikko Mäkelä - 10.7.2016 klo 10.41 Report this

Pohjoisen pyörrekomplekti oli kyllä näyttävintä, mitä itse olen tämän kesä aikana vielä ehtinyt näkemään.   Parahimmillaan näin yksittäisen vyön ulottuvan Altairiin asti, mutta eteläraja vetäytyi zeniittiin yöntummimpana hetkenä ja alkoi sitten taas levitä yli sen jälkeen. 

Aluksi pilvisyys tilanne oli aika painajaismainen, ainakin kokemattomammalle havatsijalle. Taivaalla oli sekaisin yöpilveä, vaaleaa yläpilveä sekä keskipilviä. Olen hukannut polarisaatiosuotimeni jonnekin, joten piti yrittää erottaa pilvet vain väri- ja rakenne-eron avulla.

Itse arvioin kirkkaimmat muodot korkeimpaan kirkkauskategoriaan (k=5), joten pitäisin 'selvästi näkyviä yöpilviä' lievänä kirkkauden aliarviointina.

Pentti Arpalahti - 10.7.2016 klo 11.15 Report this

Polarisaatiosuodin ei tullut mukaan ja olin hyvin epävarma koillisen ryhmästä, kun sen yllä oli samassa linjassa alempia pilviä. Värieron jotenkin silti erotti. Lännen ryhmä näytti ensin pelkältä jättövanalta. Pohjoisen ryhmä oli esityksen päätähti ja sen sijainti oli sopiva näköesteiseen kaupunkiympäristöön. Erikoista oli, että matalalla ei ollut tai ehkä ei vain näkynyt mitään. Vitoskirkkaus pohjoisen kiemuroille taitaa olla sopiva määritys.

Matti Helin - 10.7.2016 klo 13.37 Report this

Onpa nättiä!

Mikko Peussa - 10.7.2016 klo 15.04 Report this

Hieno setti. Nyt oli vuorostaan Turussa näkymät tukossa.

Tomi Taskinen - 11.7.2016 klo 18.42 Report this

Hienoja kuvia Pentillä. Tämä taisi olla kesän upein näytös tähän mennessä, ainakin hienoin minkä olen tänä vuonna nähnyt. Katsoin myös tuota Altairiin ulottuvaa vyötä, en muista ennen nähneeni yöpilviä noin etelässä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.