Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yöpilviä pilviraosta - 17.7.2016 klo 00.51 - 17.7.2016 klo 01.03 Helsinki Observation number 54541

Visibility I / V

Oli hilkulla, että ehdin kuvaamaan yöpilvet luoteessa. Kyttäsin aukkoa alapilvissä ja räpsin kuvia, kun alueen kirkkaimmat osat näkyivät. Siivosin vähän pilviä pois yhdistämällä kaksi peräkkäin otettua kuvaa. Visuaalisesti vain kirkkaimmat vyösuikaleet erottuivat. Kuvassa on käytetty kutakuinkin koko Lightroomin ja Photoshopin säätöarsenaali. Kun lähdin koillissuuntaa tutkimaan, niin lounaasta vyöryvät pilvet täyttivät taivaan. Sen verran oli pilvissä kuitenkin aukkoja, että iso näytelmä pohjois-koillis-alueella olisi näkynyt.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Valaisevia yöpilviä
 • Valaisevat yöpilvet
  • Vöitä info

   Yöpilvivyöt ovat pitkiä, juovamaisia yöpilviä.

    

   Yksittäinen, kirkas vyö. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kuvassa vasemmalla yläviistoon nousevia vöitä, alempana keskellä ja oikealla vaakasuuntaisia laineita. Kuva Juha Tonttila.

  • Laineita info

   Yöpilvilaineet ovat lyhyitä, toisiaan lähellä olevia vöiden ryhmiä.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Yöpilvilaineita. Kuva Hannu Määttänen.

  • Pyörteitä info

   Pyörteet ovat kaareutuneita yöpilvimuotoja. Esimerkiksi yksittäinen yöpilvivyö tai laineiden ryhmä voi olla kaareutunut selvälle mutkalle.

    

   Nuoli osoittaa loivaa pyörrettä yöpilvivyössä. Kuva Joni Tahkoniemi.

    

   Voimakkaasti kaareutuva yöpilvipyörre (nuoli). Kuva Veikko Mäkelä.

Comments: 10 pcs
Matti Helin - 17.7.2016 klo 10.37 Report this

Olisi ollut nättiä. No, ensi viikolla sitten..

 

Kysymys ylläpidolle; Noissa exif-tiedoissa on jotakin häikkää. Esimerkiksi tässä:

Kameramerkki: NIKON CORPORATION
Kameramalli: NIKON D800
Polttoväli: 52 mm (35 mm vastaava polttoväli 370 mm)

Mistä tuo 35mm (=kino)vastaava tulee? Senhän tulisi luonnollisesti olla tässä tapauksessa 52mm eikä 370mm.

Emma Bruus - 17.7.2016 klo 11.02 Report this

Jos oikein tätä algoritmia muistan, se laskee 'croppikertoimen' kameran muiden exifissä kerrottujen ominaisuuksien kautta. Siellä saattaisi olla kuvakennon koko, jonka avulla lasketaan kerroin. Tuolla kertoimella sitten kerrotaan kentästä 'Focal length' löytyvä arvo ja nyt siitä jostain syystä tulee vähän outo.

Koska tämä ominaisuus on aiemmin toiminut useammallakin kameratyypillä, epäilen että joku exif-kirjaston tms. päivitys on jollain tavalla muuttanut 35 mm vastaavan polttovälin laskennan logiikkaa.

Kirjaan ylös muutoksen, että otetaan tuo kinovastaava polttoväli kentästä '35mm vastaava polttoväli' jos sellainen kenttä on saatavilla. Ilmeisesti exif-tiedot vaihtelevat jonkunkin verran kameramallien välillä, joten tätä kenttää ei välttämättä ole aina mukana.

Valitettavasti kehitysrahat ovat vähän tiukalla nyt, joten en osaa sanoa koska tähän osaan koodia kosketaan. :(

Mikko Peussa - 17.7.2016 klo 12.09 Report this

Hyvä Pentti, itse ajelin koko yön ja ei mitään pilvirakoa missään.

P.S. Mukava kyllä huomata että nuoret on alkaneet liikkua luonnossa myös öisin. Tosin tuijottavat puhelimiaan ja kävelevät ristin rastin pokemon peliensä kanssa :) Kyllähän mekin samalla testattiin ja aika koukuttavaa tuntuu olevan ;-)

Veikko Mäkelä - 17.7.2016 klo 12.52 Report this

Tähtikalliolla Artjärvellä huomattiin yöpilvet joskus klo 1:n jälkeen.  Heikkoja olivat, mutta alapilvistä ei ollut niin paljon haittaa.  Havainto möhemmin Vahtiin.

Tero Sipinen - 17.7.2016 klo 14.06 Report this

Emma, minusta tuo exif-kikkare on ollut tuon 35mm vastaavuuden osalta alusta asti tuollainen, eli ilmoittaa täyskennoisille ihan hulluja lukemia. Tässäkin täyskennoisen rajauskerroin olisi n. 7,1...

Joskus ajattelin sitäkin, että voisiko algoritmi olla niin viisas, että ottaisi jopa kuvalle jälkikäteen tehdyn rajauksen huomioon, ja laskisikin lopullisen kuvan polttovälivastaavuuden sensijaan, että ilmoittaisi kuvanottohetken polttovälivastaavuuden (joka toimiessaan olisi kyllä ihan fiksu ominaisuus!), mutta ei sekään täsmännyt silloisissa esimerkeissä. Esim. tätäkin kuvaa on kyllä exifin mukaan rajattu (en osaa tulkita, minkä verran) mutta ei kuitenkaan näytä siltä, että olisi rajattu 370-millistä vastaavaksi. Lähimainkaan.

Meinasin vielä väittää, etten ole nähnyt kertaakaan oikein ilmoitettua 35mm vastaavuutta, mutta nyt kun tein pienen otannan, niin löytyikin esimerkki, jossa arvo on melkein oikein: Olli Sälevän kuvassa kerroin 1,6 ja poltoväli 28,0 mm. Vastaavuus olisi siis laskimen mukaan 44,8 mm. Exif-lisäke sanoo että 40mm. Aika lähellä :) Tosin, itse exif:ssäkin väitetään, että "Focal Length 28.0 mm (35 mm equivalent: 43.5 mm)" Tämä tieto on osiossa nimeltä "Composite" ja siitä huomautetaan, että sen tiedot on laskettu muiden tietojen perusteella ja voivat olla kovastikin pielessä.

Onpas vaikea aihe! Yksi (mahdollisesti pienemmän budjetin?) korjausehdotus olisi ottaa koko vastaavuus-juttu pois. Kuten sanottu, rajatun kuvan kohdalla tiedon hyödyllisyys on melko pieni.

Tero Sipinen - 17.7.2016 klo 14.33 Report this

Löysin aiemman keskustelun 35mm vastaavuudesta. Siitä ilmenee, että kaksi eri exif-vieweriä on ilmoittanut eri vastaavuuslukeman. Ja kumpikin väärän!

 

Pentti Arpalahti - 17.7.2016 klo 16.33 Report this

Kuvaa kroppasin vain sen verran, että pelkästään koko saalis näkyy: vaakasuunnassa 7360 - > 6822. Linssi on Tamronin 28 - 75 mm, jos se selittää mitään. Kuvaa piti pienentää suhteessa 6,66. Alkuperäinen kuva on pienentynyt vahdin 1024 pikseliin suhteessa 7,1875. Kun se kerrotaan 52 mm:llä saadaan 374 mm, mutta eihän siinä ole mitään järkeä!

Pentti Arpalahti - 17.7.2016 klo 16.39 Report this

Toinen kysymys ylläpidolle: Miten kierrettiinkän se bugi, kun näyttävyysvalinta häviää raporttia tehdessä, minkä seurauksena raportin joutuu virheilmoituksen jälkeen täydentämään ja kuvat pitää muistaa laittaa uudestaan. Muut syötteet sentään ovat tallella.

Mikko Peussa - 17.7.2016 klo 23.51 Report this

Laitas Pentti tuosta "tuplalähetys" asiasta suoraan ylläpitoon kysymys. Muistaakseni kyllä jossain mainittiin, että sekin bugi on kyllä korjauslistalla?

En itse ainakaan pysty sitä kiertämään millään tällä kaudella.

Eihän se paljon haittaa, mutta kannattaa kopioida havaintokertomus siltä varalta, että uusintapyynnössä tekstikin pitää kirjoittaa uudelleen.

Mikko Peussa - 18.7.2016 klo 03.53 Report this

Vinkkinä vaan vielä hyvä tapa selvitä helpolla tuosta ongelmasta on lähettää valmis lomake ensin ilman kuvia. Silloin uusintapyyntö tulee nopeasti. Sitten vaan lisää kuvat ja se on siinä! Jätin oman 18.7 havainnon noin ja hyvin meni :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.