Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Ruskosäteet - 3.8.2016 klo 22.01 Oulu, Oulunsalo Observation number 55377

Visibility III / V

Auringonlaskua kuvaten Oulunsalon Riutunkarissa ja kotona saa huomata kuvassa vasemmassa yläkulmassa olevan "sateenkaarimaisen pätkän". Ursan avulla selvisi että kyseessä sittenkin linssiheijastus jota kamerakerholle osasin esittää. Mutta laitetaan ruskosäteistä samalta illalta vielä yksi kuva lisää. Ensimmäinen kerta kuitenkin kun näen tuollaisen linssiheijastuksen.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Ruskosäteet info

   Ruskosäteet ovat pilvien varjostuksesta syntyviä säteitä, jotka esiintyvät Auringon ollessa matalalla tai hieman horisontin alapuolella. Niiden tunnusmerkki on että säteet ovat värjäytyneet matalan Auringon väreihin. Usein ruskosäteet näkyvät pilvien alapintaa vasten.

   Korkeammalla Auringolla näkyvät värittömät säteet ovat pilvisäteitä. Hämäränsäteet sensijaan ovat havaittavissa vain kun Aurinko on horisontin alapuolella. Ne piirtyvät selkeää taivasta vasten. Eron tekeminen ruskosäteiden ja pilvi- sekä hämäränsäteiden välillä ei ole välttämättä aina yksioikoista.

    

   Ruskosäteet piirtyvät alapilviin kuuluvan stratocumuluksen pintaa vasten. Kuva Pentti Arpalahti.

    

   Joskus pilvet varjostavat niin että taivaalla näkyy vain yksi ruskosäde. Kuva Mikko Peussa.

    

   Kumpupilvien huippujen varjostamia ruskosäteitä. Kuva Irma Forsbacka. 

    

   Ruskosäteitä vai pilvisäteitä? Aurinko on matalalla, niinkuin ruskosäteiden tapauksessa pitääkin olla, mutta toisaalta ruskon värejä ei juurikaan ole näkyvillä. Hienoinen kellertävä väri säteissä kuitenkin antaa luokitella ne ruskosäteiksi. Kuva Mikko Peussa.

    

   Ruskosäteitä lentokoneesta. Kuva Jari Luomanen.

Technical information

Canon EOS 6D. Polttoväli 70 mm. ISO-160, F/13, 1/60 sekuntia.

Comments: 8 pcs
Tero Sipinen - 5.8.2016 klo 00.24 Report this

Linssiheijastuksista on moneksi. Tässä pari edustavaa esimerkkiä:
Ihan ekana on pakko laittaa: "Ufot" :)
Ja sitten: "Nippu tikareita"
Ja vielä yksi: "Sateenkaari" (vas.alkulmassa)

Pakko kysyä; tulkitsenko oikein, että kamerakerhossa ei "ostettu" ehdotettua linssiheijastusta?!

Marko Haapala - 5.8.2016 klo 00.35 Report this

Kamerakerhossa osattiin vain tykätä kuvaa. Yleensä tähän kuvaan asti olen törmännyt vain pyöreisiin linssiheijastuksiin joita en ole edes ufoina pitänyt.

Mikko Peussa - 5.8.2016 klo 00.45 Report this

Onpas jännä ja hämäävä linssiheijastuma. Polttovälikin kuitenkin kertoo että on liian lähellä Aurinkoa ollakseen ylempien kertalukujen kaaria. Väritkin olisi kuin sivusateenkaaressa tai 4 kertaluvun kaaressa, eli eri järjestyksssä kuin pääsateenkaaressa tai 3 kertaluvun kaaressa.

Teron linkittämä lista linssiheijastuksita on kyllä havainnollinen.

Tero Sipinen - 5.8.2016 klo 00.59 Report this

Eihän tuosta tykkäämättä voi olla :) Tunnelmallinen ja hieno kuva. Eikä linssiheijastuskaan häiritse. Ei välttämättä huomaa, jos sitä ei mainitse. No, tässä yhteydessä se on nyt myöhäistä! :D

Joo, kyllähän noita on monenlaisia. Pienet valopallot on tosiaan yleisiä, mutta paljon näkee myös ei-pyöreitä, "maljamaisia" (joista nuo linkitetyt "ufot" on ääriesimerkki). Ja toiset lasit on herkempiä tekemään heijastuksia.

Antti Rinne - 5.8.2016 klo 09.36 Report this

Kaunis kuva! 
Linssiheijastuksista: Revontulikuvauksessa monien käyttämä Samyang 14 mm on oikein linssiheijastusahmatti, jos linssin edessä on katuvaloja tms. Siellä on kyllä sitten kaikki mahdolliset muodot 

Juho Pöllänen - 5.8.2016 klo 10.55 Report this

Täytyy myöntää, että nättiä on. Jännä tuo toisen kuvan ruskon huippu, säteet näyttää kulkevan eri suuntaan kuin alempana.

Tero Sipinen - 5.8.2016 klo 11.47 Report this

Ruskon huipussa (ja siitä vasemmalle) taitaa olla sadejuovaa.

Marko Haapala - 5.8.2016 klo 12.01 Report this

Mielenkiintoista mitä kaikkea alaan perehtyneet kuvasta löytävät. Linssiheijastuksen suhteen voidaan todeta että kuvasin uudella objektiivilla joten edessä voi olla uudenlaisia heijastuksia, Tamron 70 - 300 mm F/4-5.6 halpa ja vähän pitemmälle yltävä kuin muut objektiivini. Objektiivin piirtokyvystä ei ole löytynyt moitittavaa. Neljättä viikkoa ehdin aloittaa yöllisiä seikkailuja kunnes sateet keskeytti. 7 - 8 tuntia per yö ja pyörää liikutettiin 50 - 80 km yötä kohden. Tänä yönä pääsee ehkä taas seikkailemaan kameravarustuksen kanssa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.