Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu - 14.11.2016 klo 16.50 - 14.11.2016 klo 17.00 Lieto Havainto numero 58400

Näyttävyys: V / V

Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

14.11.2016. Superkuu. Olkoonkin vaikka kuinka lähellä tavanomaista Kuuta kokonsa puolesta, niin kyllä se sai kuitenkin kuvausinnon nousemaan. 

Sää ei vaan tahtonut suosia. Koko päivä oli puolipilvinen välillä muurautuen kokonaan harmaaseen peittoon. Toiveet olivat hyvin pienet mutta olivat kuitenkin olemassa. Iltapäivä koitti. Pilvipeite oli lupaavasti rakoilemassa.

Kello koitti viimein neljä ja työpäivä päättyi. Lähdin ajamaan Lietoa kohti ja siellä erästä peltoaukeaa, jota olin päivällä katsellut The Photographers Ephemeris -ohjelmalla ja todennut sen avulla paikan soveltuvan Kuun nousun taltioimiseen. Pääsin perille, nousin autosta ja aloin tekemään paikkavarmistuksia. Näytti siltä, että alustava paikka ei olisikaan soveltuva yhden ylikasvaneen kuusiaidan takia. Siirryin parisataa metriä edemmäs. Jo näytti paremmalta.

Pystytin jalustan kohmeiselle pellolle ja asettelin kameraan sopivat arvot. Kaikki oli valmista, mutta pilvet eivät näyttäneet ollenkaan yhteistyökykyisiltä. Kuusta ei näkynyt jälkeäkään. Seisoskelin ketkenaikaa, kuvailin ohilentävää konetta ja katsastin hivenen arvioidun Kuun nousupaikan vasemmalle puolelle. Mikäs kekäle... Kuu! Vau! Se nousikin hiukan eri kohdasta kuin arvioin, ilmeisesti paikan siirto sekotti.

Kuu oli komea kuin mikä. Tulenhehkuinen, rypistynyt kiekko sinertävän peltomaiseman yllä. Kuvasin sen minkä kerkesin, vaihdoin hivenen paikkaa ja jatkoin toimintaa. Kuu näkyi hetken kokonaisena kunnes alkoi yläreunastaan peittyä taas pilven taa. Uskomaton tuuri, rako pilvipeitteessä oli ainoastaan noin asteen kokoinen.

On tämä mukavaa balsamia kuukauden pilvisyyden jälkeen!

Lisätiedot
  • Havainnon kohde
    • Kuu
Kommentteja: 3 kpl
Pirjo Koski - 14.11.2016 klo 20.58 Ilmianna

Onnittelut! Ready-steady-GO! 

Anne Pöyhönen - 15.11.2016 klo 02.11 Ilmianna

Upeat värit ja Kuun muoto. Kuin hidastetussa filmissä Kuu näyttää viivyttelevän ennen kuin paljastaa itsensä kokonaan horisontin ja pilvien takaa - ja menee sittenkin takaisin piiloon. Hieno tunnelma.

Timo Alanko - 16.11.2016 klo 11.43 Ilmianna

Mahtavat värit!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.