Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Kuun kehä - 8.12.2016 klo 21.12 Enontekiö Observation number 59228

Visibility III / V

Pari kuun kehää jäi muistoksi revontulien kyttäilyn lomassa,tuuli oli kyllä tuolla vuontisjärvellä sitä luokkaa,että siellä ei ollut ihmisen hyvä olla,pari kuvaa kehästä ja paikan vaihto.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Kuunvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kuun kehä info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 6 pcs
Mikko Peussa - 16.12.2016 klo 22.37 Report this

Nättiä jälkeä! Kokeneen kuvaajan rohkeutta asettaa pääkohde puiden taakse, joka kuitenkin tekee kuvasta juuri niin hienon. Oliko se niin, että riko sääntöjä ja toteuta erilainen ja kaunis kuva :)

Vähän niin kuin vedenpinnalla kiihdyttävä joutsen jota pitäisi kuvata sääntöjen mukaan niin, että lentosuuntaan olisi tyhjää on edessä. Mutta tekemälläkin sen toisin päin saa hienot pärskeet joutsenen takana kuvaan. Tästä ykköskuvasta tuli heti mieleen tällaiset pikku jutut, miten kuvaan saa kivasti vähän erilaisen näkökulman.

Mikko Lönnberg - 16.12.2016 klo 23.24 Report this

Kiitokset kaima..

Ainahan sitä kuviin yrittää saada jotain erilasta ja ei niin tavallista,joskus se onnistuu ja joskus taas ei,useammin ei :)

Harmi kun tuosta ylemmästä kuvasta ei oikeasti välity ne olosuhteet mitkä tuolla järvellä oli,toi on 13 sekunnin valotus ja siinä ei näe sitä pöllyävän lumen määrää,joka tuolla oli,toisaalta,ihme että nuo puut ei kuitenkaan näyttäisi tuonkaan enempää heiluvan.Aina kuvien välillä sai kuitenkin putsata linssin ja kaivaa etsin auki jos siitä halusi jotain nähdä,ei tuolla voinut ottaa ku pari kuvaa ja äkkiä pois :)

Markku Ruonala - 17.12.2016 klo 13.40 Report this

Kyllä on kaunista.

Tarja Hämäläinen - 18.12.2016 klo 18.42 Report this

Hienot kuvat. Salaperäistä karua talvimaisemaa. upea kuu

Raija Ollikainen - 19.12.2016 klo 05.13 Report this

Ihania kuvia! Tämä on Vahdin postikorttiosastoa parhaimmillaan.

Mikko Lönnberg - 21.12.2016 klo 10.34 Report this

Kiitokset Markku,Tarja ja Raija 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.