Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Erikoispilviä - 9.1.2017 klo 13.00 - 9.1.2017 klo 13.15 Tampere Havainto numero 60137

Näyttävyys: III / V

Hannu Kihlman, Tampereen Ursa

Olisiko noista K-H -pilviksi? Alunperin oli tarkoitus kuvata oikeaa sivuaurinkoa, mutta se ehti lähes kadota kameraa hakiessa. Näkyy kuitenkin vielä hyvin himmeästi viimeisessä kuvassa, oikeassa reunassa koivun ja männyn välissä (ainakin oman näytön säädöillä). Havainto vaihtuikin siis erikoispilviksi, mikäli ylläpito on samaa mieltä. Aaltoja oli vain pieni pätkä, joka seurasi isomman pilvilautan häntänä liikkuen melko nopeasti kuvissa oikealta vasemmalle.

Lisätiedot
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Kelvin-Helmholtz-pilvi info

   Kelvin-Helmholtz-pilvet kuuluvat pilvimaailman eksoottisimpiin ilmestyksiin. Ne muistuttavat muodoltaan säännöllisiä aaltoja, joita on tyypillisesti perätysten useita.

   Erikoisen aaltojonot syntyvät pilvimassan yläreunaan, kun ilmassa on eri nopeudella liikkuvia ilmakerroksia. Jos toisessa ilmakerroksessa on kosteutta, saattaa sitä nousta aalloiksi toiseen, eri nopeudella liikkuvaan ilmakerrokseen. Ilmakerrosten välillä on tuolloin Kelvin-Helmholtz-epävakautta, josta pilviaallot ovat saaneet nimensä.

   Järvien ja merien aallot ovat seurausta tästä samasta epävakaudesta eri nopeuksilla liikkuvien kerrosten välillä. Myös esimerkiksi Jupiterin ja Saturnuksen kaasukehissä voidaan nähdä Kelvin-Helmholtz-aaltoja.

   Kelvin-Helmholtz-pilviksi voidaan kutsutaan vain selviä aaltomaisia tapauksia. On hyvä varoa sekoittamasta niitä tavanomaisiin undulatus-pilviin, jotka erityisesti sivusta nähtynä saattavat hämätä havaitsijaa. Aidossa Kelvin-Helmholtz-pilvessä aaltorakenne on selkeä. Taivaanvahtiin kerätään vain hyvin kehittyneitä ja kiistattomia Kelvin-Helmholtz-pilviä.

    

   Kelvin-Helmholtz -pilvet ovat aaltomaisia muodoltaan. Kuva Grahamuk / Wikipedia.

   Tom Eklundin Suomessa havaitsemia Kelvin-Helmholtz-pilviä.

Tekniset tiedot

Nikon D5100 + Nikkor 18 - 300 mm.

Kommentteja: 3 kpl
Tarja Hämäläinen - 12.1.2017 klo 20.40 Ilmianna

 Hienot nuo erikoispilvet, Puut ovat  kauniita

Hannu Kihlman - 13.1.2017 klo 10.48 Ilmianna

Kiitos kommentista. Itse kuvaustilanteessa tosin vähän harmittelin, että puut peittivät kunnollisen näkyvyyden... Kun kerrankin näitä pilviä sattui kohdalle. Ja vielä tuo katulamppukin.

Tarja Hämäläinen - 13.1.2017 klo 13.46 Ilmianna

Niin kyllähän kuvaajille tärkeitä kohteen täydellinen onnistuminen.  Vaan ihanat nuo pari kuvaa ovat  aivan kun maisemataulut

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä