Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Moonn kehä - 15.1.2017 at 23.22 Vaasa, Vähäkyrö Observation number 60210

Visibility V / V


Yesterday I took a few pictures of the moon and its surrounding clouds. I don’t remember seeing colors like that before, specifically combined with the moon. It was pretty great to watch.

The picture shows several colored arcs of the moon at about 1 p.m. If there are arcs (halo?) How common is the moon? I would say the estimated "show" lasted about 10 minutes.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Moonlight
 • Common atmospheric phenomena
  • Lunar corona info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Technical information

Canon 600d. Shutter speed 1 / 4sec.

Comments: 4 pcs
Tero Sipinen - 16.1.2017 at 21.31 Report this

Mainitsemasi värilliset kaaret on samaa kehäilmiötä, mikä ympäröi kuuta. (Haloja ei kuvassa näy). Tuolla yläviistossa ("kellosuuntimana" perinteisemmin ilmaistuna: klo yhden suunnassa ;) kehän värivyöhykeet ovat tiheämmät kuin muissa suunnissa, joten ne erottuvat helpommin. Tiheämpi / pienempisäteinen kehä johtunee vähän isommasta pisarakoosta tuossa kohtaa pilveä.

Satu Rajamäki - 16.1.2017 at 21.39 Report this

Kiitos täsmennyksistä :-)

Timo Alanko - 16.1.2017 at 22.01 Report this

Huima kuva! Kuin sadusta tai tieteiselokuvasta:)

Satu Rajamäki - 17.1.2017 at 20.00 Report this

Kiitos :-)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.