Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Väripilviä - 14.2.2017 klo 22.26 - 14.2.2017 klo 23.21 Laitila Havainto numero 61217

Näyttävyys: IV / V

Tuota.

Onko nää vain väripilviä ja kuun kehä?

Vai onko joukossa jotain erikoispilveä?

Kuidut olivat jännän värisiä.

Editoidaan tämä loppuun huomenna.

Edit; yöllä vilkaisin tottumuksesta ikkunasta pihalle. Hetkonen! Onko väripilviä vai mitä? Lähipäivien havainnoinnin jälkeen päätin kuitenkin lähteä ottamaan varoiksi kuvat. Obiskan käsintarkennus meni metsään-unohdin ottaa taskulampun mukaan, joten raikuvien voimasanojen sinkoillessa rauhallisessa talviyössä annoin automaattitarkennoksen työskennellä. Jotain sumuhuttua oli rutkasti kuun edessä ja värejä riitti. Ilman kosteus oli melkomoinen. Ihan sikamaisen vaikeaa oli kuvata tällä kertaa. Olisi pitänyt ruuvata 400mm kiinni runkoon, mutta en uskaltanut pimeässä alkaa enempää säätämään tai vaihtamaan. Nämä riittäköön tällä kertaa. Pahoittelen kuvien laatua, joka on mallia "yritä-hosua-pimeässä-kauheessa-täpinässä- rikkomatta-varusteita-tai-liukastumatta"

Kohtuu tyytyväisenä unten maille...

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Kuunvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Väripilviä info

   Väripilvet ovat spektrin kirjoon värjäytyneitä pilviä valonlähteen läheisyydessä. Ilmiö on hyvin yleinen.

   Kehän lailla väripilvi muodostuu valon sirotessa pilvien pienissä vesipisaroissa. Hienoja värejä nähdään cirrocumuluksissa ja altocumulus lenticularis -tyypin pilvissä. Arkisemman näköisiä väripilviä ovat puolestaan alapilvet. 

   Kehien lailla väripilvet esiintyvät yleensä vain hyvin lähellä Aurinkoa. Niiden värit näkyvät paljon paremmin aurinkolasien läpi.

   "Väripilvi" sana saattaa kuulostaa samalta kuin mikä tahansa värillinen pilvi, joka on vaikkapa aamu- tai iltaruskon punertavaksi värjäämä. Tästä ei ole kysymys, vaan väripilvissä on nimenomaan spektrin kirjoa. Tässä tarkoitettuja väripilviä eivät myöskään ole talvella harvoin nähtävät spektrivärejä esittävät helmiäispilvet.

    

   Tässä väripilvenä toimii altocumulus lentocularis -pilvi eli mantelipilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    

   Altocumulukseen syntyneitä spektrivärejä. Kuva Matti Helin.

    

   Stratocumulus-tyypin väripilveä. Kuva Panu Lahtinen.

    

   Tässä värit näkyvät olevan niin selvästi osa kehää, että ilmiön voisi raportoida myös kehänä. Kuva Marko Myllyniemi.

  • Kuun kehä info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Kommentteja: 2 kpl
Marko Pekkola - 15.2.2017 klo 21.08 Ilmianna

Kiitos havainnosta ja tulkintahaasteesta Pirjo. Tämä on hyvinkin voinut myös olla Kuun valaisemia helmiäispilviä, mutta tästä on vaikea varmistua.

Pelkästään valoilmiön visuaalisen ulkoasun perusteella ensivaikutelma on kehän ja väripilvien yhdistelmä, joten toistaiseksi julkaistu sellaisena. 

Pirjo Koski - 16.2.2017 klo 12.54 Ilmianna

Kiitokset Vahtilaisille jälleen kerran :) Tässä oppii itsekin koko ajan lisää.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä