Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Eläinratavalo - 19.3.2017 klo 20.35 - 19.3.2017 klo 21.20 Pöytyä Havainto numero 62023

Näyttävyys: IV / V

Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Useiden hienojen eläinratavalohavaintojen ja parantuneen voinnin innoittamina päätin itsekin yrittää. Ilta oli lupaavan selkeä kun lähdin ajamaan kohti Pöytyää. Matka järvelle meni rauhaisasti, yksi kettu jolkotteli teinviertä.

Pääsin perille ja kuljin varoen rantaan jäistä polkua pitkin. Näky, tai pitäisikö sanoa elämys oli upea; Taivaalle syttyi tähti toisensa jälkeen ja auringonlaskun kajo painui hiljalleen mailleen. Joutsenet huutelivat ja jää paukkui. Kevät tuoksui ilmassa.

Sovittelin kameraa laiturin nokkaan ja otin muutaman testikuvan. Jotakin siellä näkyi... Puoli yhdeksän jälkeen alkoi eläinratavalo näkymään myös paljaalle silmälle. Yhdeksän maissa valo oli jo huomattavan selkeä, itse asiassa sen kirkkaus oli selvästi suurempi kuin linnunradan! Upea, massiivinen hehku. Oli jotenkin hienoa katsella sitä ja miettiä, että se koostui lukemattomista avaruudessa olevista hiukkasista, meteoroideista, pölystä, ehkä hitunen komeettojen materiaa...

Päätin sovittaa itsenikin kuvaan.

Lähdin varoen jäälle. Vaikka rannat olivat auki, jää tuntui kestävältä. Sipsutin sopivaan kohtaan ja odotin kameran rapsahdusta. Laskin; yksi, kaksi... kymmenen, yksitoista.. KRATSPAUOM!! Sydän hyppäsi kurkkuun! Jäähän pamahti railo, säpsähdin ja kuva(2.) meni piloille. Hiivin takaisin kameralle, painoin uudelleen laukaisinta ja hivuttauduin puoliväkisin uudelleen jäälle sydämen lyödessä tuhatta. Kamera rapsahteli ja jää paukahteli jälleen. Koin viisaammaksi lähteä tämän jälkeen autolle.

Hieno yö.

Lisätiedot
  • Havainnon kohde
    • Eläinratavalo
Kommentteja: 5 kpl
Janne Kari - 20.3.2017 klo 07.18 Ilmianna

Uiui tuo ykköskuva, onpa hieno!

Matti Helin - 20.3.2017 klo 08.50 Ilmianna

Kiitos. Tässä isompi:

https://mattihelin.kuvat.fi/kuvat/Maisemat/Eläinratavalo.jpg

Tuossa Orionin kohtaalla taitaa olla tähdenlento, oletetusti. Vai liekö satelliitti? En huomannut kuvausvaiheessa tuota.

Mikko Ankelo - 20.3.2017 klo 11.00 Ilmianna

Hyvin näkyy. Hienot kuvat!

Mikko Peussa - 20.3.2017 klo 20.16 Ilmianna

Nättiä. Ihan kuin tuo eläinratavalo kirkastuisi vuosi vuodelta samoillakin kameroilla?

Matti Helin - 20.3.2017 klo 20.35 Ilmianna

Tuohon en osaa sanoa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun pääsin kuvaamaan ilmiötä hyvissä olosuhteissa. Kuva on kymmenestä pystykuvasta koostettu + yksi vaakakuva (oma). 

20mm, f2,2, iso 1600 ja 20sek. Kuvan värilämpötilaa on viilennetty (valosaaste +yön fiilis)  ja curves-säätöä käytetty himmeiden alueiden esiintuomiseen. Toki niin,  että säädöt on tehty koko kuva-alalle ts mitään yksittäisiä alueita ei ole korostettu (vasemman puolen valosaastetta kylläkin himmennetty). 

Kuten kirjoitin, tuon kirkkaus oli suurempi kuin linnunradan. Hieno ilmiö. 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.