Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Väripilviä - 14.4.2017 klo 20.27 Kempele Observation number 63101

Visibility III / V

Mikä pilvi tieteellisesti. Heräsin päiväunilta ja ulos vilkaistessa oli komeaa haloa auringolla. Rauhallisesti vain kahvin keitto ja juonti. Tässä ympäristössä ei luontoa kuvata, kiitos ankaran rakennusbuumin ja ruman maiseman. Lopulta lähdettiin kävelemään vähän paremmalle paikalle mutta kävely oli hidasta, olisi pitänyt pyöräillä. Yksi tuollainen silmin värikkäältä näyttävä pilvi taivaalla korkealla ja pyydettiin laittamaan kuva tänne ja kyselemään pilvityyppiä. Aurinko oli paksun pilven takana ja lähes horisontissa. Aurinkopilariakin olisi ollut ja sivuaurinkohaloja mutta ei ehtinyt kuvaamaan niitä. Toivottavasti Kuu saa aikaan jotain ellei täysin pilveen mene taivas. Vähän joutui kuvaa käsittelemään, kameran asetukset kun oli yöllisen taiteellisen kuvaamisen jäljiltä...? Laitettiin toinen kuva lievemmällä käsittelyllä mutta kirkkautta sai pudottaa ja gammaa säädellä ja valkotasapaino automaattiseksi.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Väripilviä info

   Väripilvet ovat spektrin kirjoon värjäytyneitä pilviä valonlähteen läheisyydessä. Ilmiö on hyvin yleinen.

   Kehän lailla väripilvi muodostuu valon sirotessa pilvien pienissä vesipisaroissa. Hienoja värejä nähdään cirrocumuluksissa ja altocumulus lenticularis -tyypin pilvissä. Arkisemman näköisiä väripilviä ovat puolestaan alapilvet. 

   Kehien lailla väripilvet esiintyvät yleensä vain hyvin lähellä Aurinkoa. Niiden värit näkyvät paljon paremmin aurinkolasien läpi.

   "Väripilvi" sana saattaa kuulostaa samalta kuin mikä tahansa värillinen pilvi, joka on vaikkapa aamu- tai iltaruskon punertavaksi värjäämä. Tästä ei ole kysymys, vaan väripilvissä on nimenomaan spektrin kirjoa. Tässä tarkoitettuja väripilviä eivät myöskään ole talvella harvoin nähtävät spektrivärejä esittävät helmiäispilvet.

    

   Tässä väripilvenä toimii altocumulus lentocularis -pilvi eli mantelipilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    

   Altocumulukseen syntyneitä spektrivärejä. Kuva Matti Helin.

    

   Stratocumulus-tyypin väripilveä. Kuva Panu Lahtinen.

    

   Tässä värit näkyvät olevan niin selvästi osa kehää, että ilmiön voisi raportoida myös kehänä. Kuva Marko Myllyniemi.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.