Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Clearly visible night shining clouds - 21.7.2012 at 03.39 Helsinki Observation number 6424

Visibility III / V


Clearly visible morning clouds. No clouds were visible before two, but the cloud band rose northeast after three. By dawn the morning, a few lower clouds were already red, but the thickest parts of the ribbon were still separating when you knew where to look. The cloud disappeared from view around four. The images have been pressed somewhat with the photar’s ACR, more of the later image, which appears as a halo in the silhouette of the trees. Photos taken at 3.32 and 3.39.More similar observations
Additional information
  • Cloud coverage in the sky
    • Very small area
  • Havainto
    • Night shining clouds
  • Brightness of the noctilucent clouds
    • Clearly visible night shining clouds
Comments: 4 pcs
Harry J Lehto - 21.7.2012 at 13.29 Report this

Kuvissasi näkyy hauska yhksityis kohta - pikku omega tai "silmät". Näin samat Kaarinasta/Paimiosta. Laitoin erillisen kuvan siitä ilmoitukseeni

Pentti Arpalahti - 24.7.2012 at 02.06 Report this

Epäilin jo, että olit Harry hakkeroinut mun kovalevyn, mutta osasuurennosta kuvastani en sentään saanut väänneltyä omega-kuvaksesi.

Harry J Lehto - 24.7.2012 at 13.08 Report this

Se on jännää että vaikka meillä lienee kuvien otossa välimatkaa ehkä noin 130km linnuntietä, niin saadaan sama rakenne noin yhdenmukaisesti näkyviin. Oman kuvani aikaleima on 02.40 talviaikaa eli minuutin sisällä sinun kuvastasi. Kuva kertoo sen että tuo rakenne on ollut yhdessä tasossa eikä siinä ole ollut merkittävää kolmiulotteista rakennetta.

Mikko Peussa - 24.7.2012 at 23.00 Report this

Niin ja sitten se korkeus (70-90 km) jossa yöpilvet muodostuu nähtäviksi. Oleellista muutosta ei niin helpolla muodostu samaan kellonaikaan, vaikka vähän välimatkaa olisikin. Kulma on aika pieni havaitsijoiden ja yöpilvien suhteen. Mutta hienoa yhteensattumaa havaintojen puolesta kuitenkin :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.