Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Siitepölykehä - 14.6.2017 klo 22.50 Lieto Havainto numero 64531

Näyttävyys: IV / V

Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

Operaatio siitepölykehän metsästys.

Lähdin hiukan ennen auringonlaskua ajelulle. Tarkoitus oli löytää avara paikka auringon suuntaan ilman valotolppia tai muita. 

Helpommin sanottu kuin tehty. 

Ajoin Hämeentietä puolelta toiselle, törmäten joka paikassa (kuvainnollisesti) tolppiin, sähköjohtoihin mastoihin sun muihin. 
Usko alkoi loppumaan, kunnes vain viitisen minuuttia ennen auringon laskua löysin sopivan kolon.

Nätin näköinen, värikäs kehä. Sorsaparvi kruunasi bongauksen :)

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Kommentteja: 3 kpl
Timo Alanko - 15.6.2017 klo 20.40 Ilmianna

Komea tuo ykköskuva. Kuin keskiaikainen kivikirkko. Linnut täydentävät hetken upeasti!

Minna Wires - 19.6.2017 klo 12.23 Ilmianna

Vau kun on hieno! Kehä ja kuva siis kaikkinensa. Kirkkorakennus ja linnut napakymppinä!

Aloittelen itse vasta tutustumista taivaan kesäilmiöihin ja tästä kuvasta selvisi näkemäni eilisillan auringonlaskun erikoinen kehä mahdollisesti myös siitepölykehäksi.

Kirjoitanpa siitä havainnon tänne Vahtiin myös. Hyvää oppia saa täältä seuraamalla muiden havainnointia, Kiitos!

Pirjo Mattila - 25.6.2017 klo 12.24 Ilmianna

Nätti! Löysitpäs paikan ja kohteen, jossa usko ei lopu, vaan vahvistuu. Jos lihanhimo yllättää, niin elokuun 20. päivänä voit yrittää metsästää toisenlaisella välineellä, jos luvat ja tähtäin on kohdillaan. Mukavaa, kun näitä taideotoksiakin on täällä Taivaanvahdissa, vaikkei taide olekaan päällimmäinen tavoite tällä sivustolla. Iloa tuottaa vaivannäkönne. Kiitos siitä!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.