Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Heijastuneet vastapilvisäteet - 23.6.2017 klo 22.15 Kuhmoinen Observation number 64797

Visibility IV / V

Pentti Säynätjoki, Ursa (Helsinki)

Juhannusyönä mökillä näkyi Päijänteen Tehinselän yllä kuvan kaltainen ilmestys. Kokeneemmat voivat tarkistaa, mitä ilmiöitä kuvassa näkyy, minä merkitsen vastapilvisäteet. Kuvaussuunta on osapuilleen kaakkoon, eli aurinko paistaa kuvaajan takaa. Näkyy se toki kuvastakin. ;)

Erikoisinta kuvassa on kuitenkin mielstäni kirkastuma pilvissä kuvan keskustan vasemmalla pulella. Minä tulkitsen sen auringon kuvaksi, joka on heijastunut tyynen Tehinselän pinnasta. Avointa vesialuetta on kuvaussuunnassa reilut 10 km. Voiko tuollainen kuva ylipäänsä muodostua ja onko näistä aiempia havaintoja? Kovin tavallista se ei kuitenkaan liene.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Heijastuneet vastapilvisäteet info

   Heijastuneet vastapilvisäteet ovat valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä, joka näyttävät konvergoituvan pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella.

   Heijastuneet vastapilvisäteet syntyvät kun auringonvalo heijastuu tyynen vesialueen pinnasta. Samalla tavalla syntyneitä Auringon puolella näkyviä säteitä kutsutuaan heijastuneiksi pilvisäteiksi.

   Heijastussäteet ja vastaheijastussäteet voi tunnistaa niiden poikkeavasta geometriasta. Niiden alkupiste ei ole Auringossa, vaan Auringon heijastuskuvan tai sen vastapisteen suunnalla.

    

   Heijastuneet vastapilvisäteet yhtyvät taivaalla pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella. Kuvassa säteitä tulee tähän vasta-aurinkopisteeseen selvemmin alapuolelta, mutta himmeästi myös yläpuolelta. Alapuoliset säteet ovat kuvaussuunnassa näkyvän vesistön aiheuttamia, yläpuoliset kuvaajan selän takana olevan vesistön aiheuttamia. Kuva Janne Voutilainen.

Comments: 8 pcs
Tero Sipinen - 25.6.2017 klo 03.09 Report this

Alustavasti sanoisin, etää olet bongannut todella harvinaisen ilmiön, eli heijastuneet vastapilvisäteet!

Perustan väitteeni siihen, että aurinko on ollut havaintohetkellä vajaan kolmen asteen korkeudella ja kuvissa alas (parhaiten alavasemmalle) sojottavat säteet konvergoivat horisontin yläpuolelelle kohtaan, jonka voisi kuvitella vastaavan aika hyvin auringon korkeutta. Yläpuolinen sädeviuhka näyttää konvergoivan horisontin alapuolelle, joten olisivat vastapilvisäteitä, kuten arvelitkin. Mutta jotta tämä harvinainen ilmiö (odotetaan nyt vielä guruilta varmistus, ennekuin shampanjapullot otetaan kylmiöstä) erottuisi paljon yleisemmästä, tehdään niin, että jätetään vastapilvisäteet merkkaamatta. Muuten käy niin, että havainnon otsikko muodostuu tavallisemman ilmiön perusteella ja superharvinaisuus (siis mahdolinen sellainen) jää pienemmälle huomiolle.

Niin, tulkitsit kirkastuman Auringon kuvajaiseksi. Ymmärtääkseni tulkintasi on oikea (mikäli heijastuneiden vastapilvisäteiden tulkinta on oikea). Ja vastauksena kysymykseesi, onko näitä havaittu usein; ei ole. Ei tosiaankana. Tämä olisi vasta neljäs Taivaanvahdissa :)

Pentti Säynätjoki - 25.6.2017 klo 10.48 Report this

Ok, kiitos kommenteistasi! Mietin itsekin myös noita heijastuneita vastapilvisäteitä. Jätin ne kuitenkin merkitsemättä, kun en ole ihan varma niiden määritelmästä. Kuvassa näkyvät tummentumat tatiavat olla peräisin saarista. Onko vastapilvisäde siis veden pinnasta heijastuneen valon aiheuttama säde vastapäisissä pilvissä vai pitääkö myös mahdollisten varjojen tulla takana olevista pilvistä?

Odotellaan gurujen tuomiota tästä, ja annetaan sampanjan olla vielä jääkaapissa. ;) Minulla on myös muutama kuva lisää tästä ilmiöstä, mutta näissä kahdessa säteet näkyivät mielestäni selkeimmin.

Satu Juvonen - 25.6.2017 klo 11.28 Report this

Onnittelut! Näyttäisi olevan vain neljä havaintoa tästä ilmiöstä Taivaanvahdissa.

Tero Sipinen - 25.6.2017 klo 11.37 Report this

Ilmiötunnistuksen perässä olevasta infopainikkeesta aukeaa hyvä tietopaketti ilmiöstä. Sädeilmiöt syntyvät pilviin tai pilvettömälle taivaalle sirontaan. Jotkut esteet (tässä tapauksessa varmaankin Auringon suunnalla olevat pilvet) heittävät varjoja valaistuun pilveen tai sirontaan ja saavat aikaan vaikutelman "säteistä". Sädeilmiöissä varjot ("säteiden" välit) on siis keskeisessä osassa.

Senverran pitää korjata edellistä kommenttiani, että tuo kirkastuma ei oikeastaan ole Auringon kuvajainen, vaan säteiden leikkauspisteeseen syntynyt vaikutelma kairkkaammasta kohdasta. Auringon kuvahan ei voi projsoitua pilviin ilman jotain optista systeemiä. Mutta kirkas kohta "merkkaa Auringon paikkaa" (Auringon vastapiste).

Mutta ei se mitään, infotekstissäkin puhutaan Auringon heijastuskuvasta :)

Veikko Mäkelä - 26.6.2017 klo 00.36 Report this

Teron arvelu on mielestäni oikein. Alhaalta tulevat säteet ovat heijastuneita vastapilvisäteitä, sen sijaan ylemmät punertavammat säteet vaikuttaisivat vastapilvisäteiltä.

Heijastuneet säteet syntynevät tuolta kuvassa näkyvältä vesialueelta, johon Aurinko paistaa. Vastasäteet taas voivat tulla jostain kuvaajan selän takana Auringon suunnalla olevista pilviaukoista.

Kummassakin tapauksessa kuitenkin säteet muodostuvat samaan pölyyn tai kosteuteen, joka sirottaa joko suoraan tai vedenpinnasta heijastumalla tulevaa auringonvaloa. 

Sädeilmiöiden anatomiasta on muuten infolaatikoita laajemmin Zeniitti-verkkolehden artikkelissani: https://www.ursa.fi/blogi/zeniitti/2015/11/08/jaakobin-tikapuut-sadeilmioiden-anatomiaa/

Antti Rinne - 26.6.2017 klo 08.29 Report this

Onnittelut harvinaisuuden bongaamisesta!

Pirjo Koski - 26.6.2017 klo 21.07 Report this

Onnittelut bongauksesta! 

Pentti Säynätjoki - 26.6.2017 klo 23.21 Report this

Kiitos kommenteista ja onnitteluista! Veikolle kiitos havainnon vahvistuksesta ja erinomaisesta artikkelista, oli kiinnostava yhteenveto.

Ylemmät säteet ovat melko varmasti vastapilvisäteitä myös sen takia, että kuvauspaikan takana ei taida olla vesialuetta, joka voisi muodostaa heijastuneet säteet. Lähin järvi sillä suunnalla on n. 1 km päässä eikä sekään ole kovin suuri.

Aiemmat havainnot näistä olivatkin hienoja, varsinkin nuo Rääkkylän kirkkaalle taivaalle muodostuneet säteet kolmen vuoden takaa. Ihan yhtä kirkasta auringon "kuvaa" ei noissa aiemmissa havainnoissa näy. ;)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.