Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Erikoispilviä - 2.8.2017 klo 16.15 Uusikaupunki Havainto numero 65752

Näyttävyys: IV / V

Janne Kari, Porin Karhunvartijat

Nopeasti ohimennyt Pileus-pino ukkospilven päällä. Kuvaussuunta koiliseen. Ykköskuva 400mm, kakkoskuva 100mm. Havainnosta meni muutama minuutti niin kasa oli levähtänyt. Rastin lenticularis pinon tunnistuksiin kuitenkin, Pileusta ei ollutkaan.

Lisätiedot
 • Havainto
  • Erikoispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Hyvin pieni alue
 • Muut harvinaiset pilvet
  • Lenticularis-pino info

   Lenticularis-pino eli mantelipilvipino on ilmiö, jossa muodoltaan mantelia muistuttavia pilviä on useita päällekkäin pinossa. Taivaanvahdissa käytännön rajana tavanomaisen altocumulus lenticulariksen ja harvinaisemman lenticularispinon välillä pidetään vähintään kolmea päällekkäistä lenticularista eli lautasta muistuttavaa pilveä.    

   Lenticularis- eli mantelipilvet ovat virtaviivaisia, linssimäisiä pilvimuotoja. Tyypillisesti ne syntyvät kun tunturi tai vuori aiheuttaa ilmavirtaukseen pystysuuntaisen häiriöliikkeen. Näin syntyvän ilma-aallon yläosassa kosteus saattaa tiivistyä pilvipisaroiksi, jolloin voidaan havaita paikoillaan pysyvä sileäpintainen lenticularis-pilvi. Toisinaan tällaisia mantelipilviä syntyy myös ilman voimakkaita maastonmuotoja erilaisten säärintämien yhteydessä.

   Lenticularis-pilvet eivät sinänsä ole tavattoman harvinaisia, sillä heikosti kehittyneinä niitä voidaan havaita melko usein Suomessakin. Sen sijaan päällekkäiset mantelipilvikerrokset ovat selvästi harvemmin nähtävä ilmiö. Tällainen lättypinoa muistuttava pilvi syntyy kun ilmassa vuorottelevat kosteammat ja kuivemmat ilmakerrokset päällekkäin. Tuolloin toisissa kerroksissa kosteus tiivistyy ja toisissa ei, jolloin voidaan havaita jopa hyvin lukuisia lenticularis-kerroksia.

   Taivaanvahtiin kerätään vain tällaisia selvästi muodostuneita, kerroksellisia lenticularis-pilviä niiden harvinaisuuden vuoksi.

   Islannissa vuoriston aiheuttamaan ilma-aaltoon syntynyt kerroksittainen lenticularis-pilvi. Kuva Wikipedia.

Tekniset tiedot

Canon EOS6D, Canon EF100-400 L II, Photoshop CC2017

Kommentteja: 1 kpl
Lauri Kangas - 2.8.2017 klo 20.42 Ilmianna

Kyllä tuo sinänsä on pileus, samaten lenticularis, vaikkakin vähän lyhytikäinen.

Syntymekanismi on näillä sama, eli pileuksessa nouseva kumpupilvi painaa yllään olevia vähän stabiilimpia ilmakerroksia mutkalle ja nousemaan pakotettu ilma jäähtyy adiabaattisesti. Jos näiden kerrosten kosteus oli juuri sopiva, jäähtyminen saa aikaan kosteuden tiivistymisen ja syntyy linssipilvi. Nousun jatkuessa cumulus puhkaisee kerrokset kokonaan ja Pileus sulautuu osaksi kohoavaa pilvitornia.

Lenticularis syntyy ihan samalla tavalla johtuen milloin mistäkin. Joskus stabiili inversiokerros menee mutkalle vuoren tai vuoriston yli puhaltavan tuulen takia, joskus taas inversion alla voi olla konvektiota joka ei jaksa nousta kerroksen läpi. Sopivan suuntaisilla tuulilla voi ilman vuoriakin syntyä edes jonkin aikaa pysyvä tilanne.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.