Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

At least 10 lightning strikes seen - 2.8.2017 at 22.00 Uusikaupunki Observation number 65809

Visibility IV / V

Janne Kari, Porin Karhunvartijat

The night went on a deer / lightning / night cloud hunt. A short but furious thunder front that crossed the west cycled a few channels all the way to the card. I saw some dozens of flickers and flash channels. The best set of the summer in this stand.

In the caption, just before the front came on the adjacent field, the deer marveled at the 35mm image of rumbles.More similar observations
Technical information

Canon EOS6D, Sigma 35 ART, Photoshop CC2017

Comments: 4 pcs
Mikko Ankelo - 3.8.2017 at 14.12 Report this

Hienot kuvat!

Matti Helin - 3.8.2017 at 16.38 Report this

Viimeinen on kyllä hirveän hyvä. 

Pirjo Koski - 3.8.2017 at 22.46 Report this

No nyt on komeeta!! Hyvä koppi! 

Tero Sipinen - 4.8.2017 at 01.20 Report this

Komea säkkyrä yköskuvassa!

Oikean alakulman kahdentuneesta metsänrajasta tuli mieleen Esa Palmin havainnossa salamakuva kahdentuneilla ulappavaloilla (ja horisontilla...) sekä kahdentumisen syystä käyty keskustelu.

Tässä nyt lienee kiistatonta, että kamera on päässyt liikkumaan valotuksen aikana (eikä ole kyse siitä, että metsä olisi keikkunut ylös alas viljamerenkäynnissä :)

Hieman vaan piti pähkäillä, miksi vain oikea laita on kahdentunut. Olisiko niin, että ensin himmeämpi väläys (tai vallitseva valo) on piirtänyt ylemmän metsänrajan. Sen jälkeen kamera on kallistunut taaksepäin (jolloin metsänrajan kohta on siirtynyt kuva-alalla alemmas) ja kirkas väläys on valottanut ensimmäisen metsänrajan näkymättömiin, jättäen vain kauempana salamasta osan alkuvalotuksen tummaa kohtaa valottamatta?

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.