Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Kuun kehä - 14.10.2011 at 22.30 - 14.10.2011 at 22.40 Mikkeli Observation number 660

Visibility III / V

Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

I went to the balcony to take a landscape picture in the light of the Moon. Almost immediately, disappointment came: from the north (pictured left) there will be clouds - not much, but just in front of the Moon!

The clouds were not disappointing when I changed the shooting direction and I was able to record a short and colorful halo effect. The shapes of the cloud board twisted the tires to look interesting.

The phenomenon diluted in about ten minutes as the clouds became a smoother carpet. All images show Screens that can be used as a measure.

The first image is from the beginning of the phenomenon at 22:30, the last at 22:36. The first shows the constellation of Taurus, the Screens and the Jupiter on the right side of the Moon. In the lower left corner, a small red dot of light visible on the horizon border inhabits the roof of the Ursa observatory in Mikkeli, just over three kilometers from our balcony.
Additional information
 • Common atmospheric phenomena
  • Lunar corona info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Technical information

Canon EOS D60, Canon EF-S 18-55 IS (modified to fit the EF chassis).

Comments: 3 pcs
Jari Luomanen - 8.12.2011 at 21.07 Report this

Todella komea kehä! Tulkitsen pilvinauhojen olevan varsin nuoria altocumulus-lauttoja, joiden pisarakokojakauma on vielä varsin tasainen. Tällöin näkyy näitä voimakasvärisiä moninkertaisia kehiä.

Marko Pekkola - 8.12.2011 at 21.26 Report this

Upea kuvasarja. Kivasti dokumentoitu ilmiön erilaisia vaiheita. Ei uskoisi että kehästä saa noin paljon irti.

Veikko Mäkelä - 8.12.2011 at 22.06 Report this

Näyttävä Kuun kolmoiskehä (kolme vyöhykettä, joissa punainen on aina ulkoreuna). 

Näyttäisi vähän, että tuolla voisi olla kahta eri pilveä, kun kehän eri vyöhykkeiden säteissä on eroja.  Vai harittaako vain meikäläisen silmät.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.