Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi - 11.8.2017 klo 23.50 Vesanto Havainto numero 66153

Näyttävyys: III / V

Esko Lyytinen, Ursa (Helsinki)

Tämä on radiohavainto tulipallosta eli en siis nähnyt sitä.

Eli kyseessä on meteorin aiheuttaman ionisaatiopilven haijastuma Moskovan ja myös Pietarin (ja erään kolmannenkin) TV-kuvakantoalloista jotka ovat melko samoilla taajuuksilla 49.747 MHz.

En ole tällaisia havaintoja tänne laittanut, mutta nyt kun ilmeisesti tästä samasta on myös hyvä valokuvahavinto niin laitan.

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/66137

Meteori jätti usean minuutin kestoisen ylitiheän ionisaatiopilven heijastuksen. Ja kummastakin noista asemista näkyy myös head-echot eli nuo alaspäin jyrkähtösti menevät viivat alempi voimakas Moskovan kantoaallosta ja ylhäällä heikompi Pietarin aseman kantoallosta.

Näitä head-echoja voisi käyttää meteorin lentoradan määrittämiseenainakin (erityisesti kun näkyy kahdelta asemalta samasta) yhdessä Pasi Lepolan kuvan kanssa ehkä suurin piirtein näistä pelkästäänkin. Se on kohtalaisen aikaa vievä homma, joten en nyt ihen hetimiten siihen ryhdy, mutta kiinnostaisi kyllä sillä ei näitä valokuva & radio head-echo-havainnot saa useinkaan ja kokemus siitä olisi paikallaan.

Kuva esittää n 4 kHz taajuuskaistaa ja ajallisesti n 23 pikseliä/sekunti  (vaaka-akselilla). Ylhäällä erottuu heikohkosti vihreä kellon 50 minuutin aikamerkki tietokonekellon mukaan (mikä on yleensä parin sekunnin tarkkuudella oikeassa). Ylitiheät heijastumat siis jatkuu vielä pitkään kuvan ulkopuolella eli kuva on ajallisesti cropattu.

Head echojenkaan kestosta ei voi ollenkaan päätellä todellisen valoisalennon kestoa. Nopeus niiden pitäisi antaa kun sovitetaan yhdessä valokuvahavainnon kanssa. Tämä oli ilmeisestikin Perseidi.

Ainakin vlokuvan linja sopii siihen hyvin.

 


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
  • Havaintoajan tarkkuus
    • Enintään 1 min heitto mahdollinen
  • Lennon kesto
    • Ei tiedossa
Kommentteja: 4 kpl
Janne Sievinen - 12.8.2017 klo 22.26 Ilmianna

Havaintomenetelmä on kyllä mielenkiintoinen ja nuo visuaalihavainnot samasta meteorista antanevat mahdollisuuksia erilaisiin jatkoanalyyseihin. Tästä radiohavaintomentelmästä olisi mukava kuulla vaikkapa esitelmien muodossa enemmänkin. Onkohan Suomessa paljonkin aktiivisia alan harrastajia?

Esko Lyytinen - 12.8.2017 klo 23.20 Ilmianna

Vain muutamia meitä on eli tiedän itseni mukaanlukien kolme henkilöä joskaan ei välttämättä kokoaikaa ainakaan ihan vastaavan muotoista havainnontia.

 

Timo Kuhmonen - 13.8.2017 klo 20.51 Ilmianna

Itse olen tehnyt joitakin kokeiluja viime aikoina aiheeseen liittyen, sekä VHF että UHF taajuuksilla. Vielä ei ole omaa jatkuvan vastaanoton asemaa toiminnassa. Tarkoitus on kuitenkin saada sellainen toimimaan (tietyt laitteistoon liittyvät asiat selvitettävänä). Pidin lyhyen esitelmän aiheesta Hauhon digikuvaajien miitissä....

Pasi Lepola - 13.8.2017 klo 21.30 Ilmianna

Erittäin mielenkiintoista dataa ja uutta tietoa! Tuntuu, että tämä raportti nostaa omankin kuvan arvoa! Iso kiitos Esko tästä!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä