Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Vyörypilvi - 12.8.2017 klo 20.50 Hamina Havainto numero 66159

Näyttävyys: IV / V

Matias Takala, Kuopion Saturnus

Eilen illalla alkoi näyttää siltä, että voi olla viisasta varautua myrskynmetsästykseen vaikka kausi ei olekaan ollut kummoinen. Kaikki viittasi siihen, että tarjolla on MCS, paljon kosteutta ja siis kosteuden sisällä runsaasti salamointia. Laskeskelin, että vyörypilvi on varmaan se mitä tästä kuvausrintamalla parhaiten saa irti.

Tänään päivä menikin sitten lähinnä seurantaan. En ollut ihan varma jaksaako puhti tänne itään asti mutta kahdeksan maissa alkoi olla selvää että riittää se. Vähän harmittavasti oli noussut jotain soluja varsinaisen kaarikaiun eteenkin. Ajaessa havaintopaikkaan yksi näistä soluista satoi melko runsaasti ja kävikin mielessä, että saako sitä kameraa ollenkaan tositoimiin. Samalla napsahteli useamman kerran melko napakasti, melko varmasti sateen seassa oli ihan kohtuullisen kokoisia rakeita. Niitä ei silti voinut tulla kovin paljon, koska tiellä ei näkynyt mitään.

Havaintopaikalla ei satanut enää juuri ollenkaan, joten kaivelin kamat esiin. Samalla pistin merkille vyörypilven etureunan. Kun olin saanut jalustan pystyyn ja kameran siihen niin eipä jäänytkään kovin montaa minuuttia kuvata mitään. Ihan muutaman sekunnin sisään räpsityissä ruuduissa vyöry eteni melkoisesti eri kuvien välillä. Sen mitä ehti seurata kuvaamisen lisäksi niin perinteinen "It's going green!"-huuto tuli heti mieleen.

Hyvin pian saikin sitten lykätä kamat autoon. Salamointi oli hyvin intensiivistä ja vettäkin tuli reippaasti. Tosin vesisateen raivo ei ollut onneksi niin suurta kuin olisi saattanut pelätä. Autokameran videoilla on varmasti aika rutkasti välkkyjä. Havainnointia tuli jatkettua katetulta terassilta, sen kuin istui tuolissa ja seurasi jatkuvaa strobovälkyntää. Suurin osa tapahtui pilven sisässä mutta pari kunnollista salamakanavaakin näki. Triggeriä ei kyllä silti jaksanut viritellä.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Vyörypilvi info

   Vyörypilvi on ukkospilveen liittyvä hyllymäinen tai rullamainen, usein selvärajainen matalalla roikkuva pilvi. Tämän uhkaavan näköiseen pilvimuodostelman ylitykseen liittyy usein puuskainen tuuli.  

    

   Vyörypilvi. Kuva Pete Pajuheimo.

    

   Vyörypilvi. Kuva Pauli Jokinen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Vyörypilvi. Kuva Panu Lahtinen.

    


   Vyörypilvi. Kuva Eetu Saarti.

    

   Vyörypilvi erkanee kielekkeenä ukkospilven alaosasta. Kuva Markku Siljama. 

  • Raekuuro kesäkaudella info

   Rakeet ovat kesäkaudella satavaa jäätynyttä vettä.Raekuurot liittyvät voimakkaaseen konvektioon, usein samassa yhteydessä esiintyy myös ukkosta.

   Rakeet voidaan jakaa lumirakeisiin ja jäärakeisiin. Edelliset ovat styroksimaisia tai raejuustomaisia huurrepalleroita, jälkimmäiset ovat kirkkaita ja kovia kappaleita.

   Suomessa raekuurot ovat maltillisia, yksittäisten rakeiden ollessa tyypillisesti halkaisijaltaan muutaman millin. Joskus tosin Suomessakin voi taivaalta tippua halkaisijaltaan useita senttejä olevia rakeita.

    

   Raekuuro. Kuva Esa Palmi.

    

   Raekuuro. Kuva Mikko Peussa.

    

   Raekuuron valkaisenma tie. Kuva Matias Takala.

    

   Rakeita. Kuva Jaakko Kuivanen.

  • Tulviva sade info

   Sateesta johtuva ja poikkeuksellisen runsas veden kertyminen esimerkiksi teille, alikulkuihin, kellareihin tai pelloille.

    

   Sateen aiheuttamaa tulvintaa lokakuun alussa 2012 Ilmajoella. Kuva Mauri Korpi.

    

   Sateen aiheuttamaa tulvintaa lokakuun alussa 2012 Ilmajoella. Kuva Mauri Korpi.


    

   Kyrönjoen tulvintaa Ilmajoella lokakuun alussa 2012. Kuva Marko Myllyniemi.

    

   Raisiojoen tulvintaa lokakuun alussa 2012. Kuva Mikko Peussa.

  • Alasinryömiäinen info

   Alasinryömiäinen (englanniksi anvil crawler) on vaakasuuntaisesti taivaalla suuren etäisyyden liikkuva, tyypillisesti askeltaen etenevä salama, joka yleensä liittyy suureen ukkospilvijärjestelmään.

   Alasinryömiäiset ovat näyttäviä ja harvinaisia salamoita. Niiden pätkittäinen askel kerrassaan eteneminen voi tuoda strobovaloja muistuttavan vaikutelman.

Kommentteja: 4 kpl
Janne Ojanperä - 13.8.2017 klo 01.05 Ilmianna

Näyttäviä kuvia!

Matti Helin - 13.8.2017 klo 13.01 Ilmianna

Komeita. Hienoa viherrystä

Mikko Peussa - 13.8.2017 klo 15.59 Ilmianna

Upea setti!

Matias Takala - 13.8.2017 klo 16.41 Ilmianna

Kiitos kommenteista! 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.