Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Täydellinen auringonpimennys - 21.8.2017 klo 11.58 - 21.8.2017 klo 14.54 Gallatin, Tennessee, Yhdysvallat Havainto numero 66450

Näyttävyys: V / V

Samuli Vuorinen, Kirkkonummen komeetta

Olimme Susanna Taivalsalmen, Lauri Kankaan ja Tuure Laurinollin kanssa havaitsemassa täydellistä auringonpimennystä Tennesseen Gallatinissa, Yhdysvalloissa. Ainakin Lauri tehnee vielä oman havaintonsa Taivaanvahtiin.

Kävimme Laurin kanssa jo edeltävänä päivänä etsimässä sopivia havaintopaikkoja pimennystä varten. Yöpymispaikkamme oli pimennysvyöhykkeellä, mutta matkaamalla lähemmäs keskilinjaa oli saavutettavissa jopa 20 sekuntia pidempi pimennys. Parhailta kandidaateilta vaikuttivat joko Springfield tai Gallatin.

Pimennysaamun sääennusteiden perusteella päädyimme lähtemään Gallatiniin. Pimennysvyöhykkeelle oli ennustettu kovia ruuhkia ympäri mannerta, joten lähdimme jo seitsemältä aamulla liikkeelle. Tuolloin ei ollut ruuhkista tietoakaan. Pystytimme kuvauslaitteet paikallisen Walmartin parkkipaikalle, ja toivoimme etteivät marketin työntekijät tule ajamaan meitä pois. Useita ohikulkijoita pysähtyi juttelemaan kanssamme ja puoleenpäivään mennessä ympärillemme oli kertynyt useampi autollinen ihmisiä pimennystä seuraamaan.

Aikomuksenani oli kuvata koko pimennys alusta loppuun tietokoneohjauksella, jotta voisin itse keskittyä katselemaan. Täydellisen vaiheen lähestyessä valaistus alkoi tuntua todella kummalliselta. Aivan kuin olisi katsellut kaikkea aurinkolasien läpi. Täydellisen vaiheen alkaessa näin asfaltilla selkeitä varjonauhoja. Hämärä peitti kaiken ja aurinko katosi näkyvistä. Kuun ympärillä näkyi hohtava korona. Taivaalle ilmestyi useita planeettoja ja tähtiä, tunnistin itse Venuksen, Jupiterin ja Siriuksen. Täydellisen vaiheen loppupuolella kuun reunalla näkyi punaisia protuberanssipurkauksia. Näkyä kesti yhteensä 2 minuuttia 39 sekuntia, jonka jälkeen auringon pinta alkoi pilkistää kuun reunan takaa. Näky muistutti timanttisormusta.

Näytelmä päättyi yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Jäimme kuvaamaan osittaisen vaiheen loppuun, malttamattomina päästä selaamaan kameraan jääneitä kuvia. Parkkipaikalla oli tukalan kuuma, 35°C. Pimennyksen aikana lämpötila onneksi putosi jonkin verran. Kiinnitin myös huomiota siihen, että kaikki kumpupilvet hävisivät pimennyksen aikana, ja alkoivat ilmestyä taas pimennyksen jälkeen.

Kun lopulta pääsin selaamaan kameran kortille tarttuneita kuvia, olin haltioissani. Kuvat onnistuivat hyvin, ja tietokoneohjaus toimi niin kuin piti. Liitin havaintoon parhaat kuvat, sekä pari otosta itse kuvauspaikalta. Pimennys oli ensimmäiseni, mutta ei toivottavasti jää viimeiseksi!


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Bailyn helmet info

   Bailyn helmet voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana noin sekunti pari ennen täydellisen vaiheen alkua ja täydellisen vaiheen päättymisen jälkeen. Kyse on kirkkaista helmimäisistä valopisteistä, jotka näkyvät viimeisinä katoavasta Auringosta ja ensimmäisinä kohtina uudelleen ilmestyvästä Auringosta. Ne ovat Auringon valoa, joka tulee Kuun reunan syvistä laaksoista läpi.

   Katso kuva Baileyn helmistä täällä.

  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Päivätaivaalla planeettoja paljain silmin info

   Planeettoja voidaan nähdä paljain silmin päivätaivaalla täydellisen auringonpimennyksen aikana. Useimmiten Auringon lähettyville nähtäville tulevat Merkurius ja Venus. Lisäksi saattaa - niiden sijainnista ja kirkkaudesta riippuen - tulla näkyville myös aurinkokunnan ulompia planeettoja, kuten Mars tai Jupiter. 

  • Päivätaivaalla tähtiä paljain silmin info

   Kirkkaimpia tähtiä voi tulla paljain silmin näkyviin täydellisen auringonpimennyksen aikana.

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Tekniset tiedot

Canon EOS 60D, Canon 300/4L, Star Adventurer -jalusta, Eclipse Orchestrator.

Kommentteja: 7 kpl
Matti Helin - 26.8.2017 klo 09.25 Ilmianna

Hienoja kuvia ja hyvä kertomus. 

Olli Sälevä - 26.8.2017 klo 09.49 Ilmianna

Hienoja nuo kolmoskuvan purkaukset.

Samuli Vuorinen - 26.8.2017 klo 12.21 Ilmianna

Kiitos!

Mikko Peussa - 26.8.2017 klo 13.45 Ilmianna

Upea setti!

Pirjo Mattila - 1.9.2017 klo 08.55 Ilmianna

Nämä kuvat ja kertomus kannattaa tallettaa, ties vaikka joskus toteutuu se toivomani kirja, johon olisi koottu parhaimmat palat Taivaanvahdista. Kunpa sen joku alkaisi koostamaan laillisin menetelmin. Onpa muuten mainio päiväpeite tuossa viimeisessä kuvassa. Muissa kuvissa päivän peittää kuu.

Pekka Lähteenaro - 6.9.2017 klo 18.39 Ilmianna

Upeita kuvia! I wish I were there ;)

Samuli Vuorinen - 6.9.2017 klo 18.58 Ilmianna

Kiitos! Oli aika huima kokemus tuo pimennys. :)

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.