Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Täydellinen auringonpimennys - 21.8.2017 klo 12.35 - 21.8.2017 klo 13.45 Makanda, Illinois, Yhdysvallat Havainto numero 66557

Näyttävyys: V / V

Emma Bruus, Marko Pekkola, Ursa (Etelä-Suomi)

Havaintokertomus tulee myöhemmin myrskyextran kanssa :)


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Bailyn helmet info

   Bailyn helmet voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana noin sekunti pari ennen täydellisen vaiheen alkua ja täydellisen vaiheen päättymisen jälkeen. Kyse on kirkkaista helmimäisistä valopisteistä, jotka näkyvät viimeisinä katoavasta Auringosta ja ensimmäisinä kohtina uudelleen ilmestyvästä Auringosta. Ne ovat Auringon valoa, joka tulee Kuun reunan syvistä laaksoista läpi.

   Katso kuva Baileyn helmistä täällä.

  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Päivätaivaalla planeettoja paljain silmin info

   Planeettoja voidaan nähdä paljain silmin päivätaivaalla täydellisen auringonpimennyksen aikana. Useimmiten Auringon lähettyville nähtäville tulevat Merkurius ja Venus. Lisäksi saattaa - niiden sijainnista ja kirkkaudesta riippuen - tulla näkyville myös aurinkokunnan ulompia planeettoja, kuten Mars tai Jupiter. 

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Kommentteja: 4 kpl
Anne Pöyhönen - 12.9.2017 klo 15.00 Ilmianna

Hieno idea, auringonpimennys kännykän kameran läpi, toimii se neulanreikä-kamera-ilmiö näinkin. Niille, jotka ei huomaa heti, klikatkaa kuva suuremmaksi!

Emma Bruus - 12.9.2017 klo 15.45 Ilmianna

Juu tuossa kuvassa 3. näkyy tosiaan neulanreikäefekti puun lehvästössä. Varjo oli kovasti suosiossa pimennyspäivänä, sillä kuumuus alkoi oikeasti sumentaa tajuntaa.

Tero Sipinen - 12.9.2017 klo 17.41 Ilmianna

Anne: vakka kännykän kulmaan poraisikin läpireiän, sen heittämää projktiota ei voisi suoraan kohti katsoen (silmällä tai kameralla) nähdä tuollaisena sirppinä :) Ihan perinteinen hitsauslasi taitaa olla patsatelijoilla kädessä.

Emma Bruus - 14.9.2017 klo 01.40 Ilmianna

Näinhän se on: din 14 hitsaajanlasi on perinteitä noudattaen kädessä. 

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä