Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Täydellinen auringonpimennys - 21.8.2017 klo 12.35 - 21.8.2017 klo 13.45 Makanda, Illinois, Yhdysvallat Havainto numero 66557

Näyttävyys: V / V

Emma Bruus, Marko Pekkola, Ursa (Etelä-Suomi)

Pimennys

Olin päättänyt yrittää Janne Pyykön pimennyspatsas-ideaa Markon kanssa kakkoskameralla kesken täydellisen vaiheen. Pääkamera vangitsisi tavalliseen tapaan laajakulmakuvan paikallisesta maisemasta. Keskityin läkähdyksissäni takaamaan, että pääkamerassa oli kaikki asetukset kohdallaan. Pimennys olisi tässä kestoltaan hieman yli kaksi minuuttia, joten kesken tapahtuman ei kannattaisi käyttää aikaa asetusten hiontaan.

Jos Kansas Cityn säätilan muutos pilviseen ei olisi sekoittanut suunnitelmia, olisi asetuspuoli maisemavalintoineen ollut hyvin valmisteltu jo päivää etukäteen.

Nyt korokkeena oli tarjolla lähinnä yksi paikoitusaluetta rajaava heinäpaali. Ryhmityimme sen luokse juuri ennen täydellisyyttä. Yllemme oli muodostunut tiuhaan tahtiin pieniä pilarimaisia kumpupilviä, jotka viittasivat voimakkaaseen konvektioon. Jos kävisi käsittämättömän huonosti, yksi pallero väärässä paikassa riittäisi peittämään koko täydellisen vaiheen taakseen. Sille ei enää voinut mitään.

Ihmiset kokoontuivat edessämme olevan tien reunoille tunnelman tiivistyessä odotukseksi. Viimein saapui timanttisormus hurraa-huutojen saattelemana. Täydellisen vaiheen aluksi Marko hyppäsi heinäpaalille ja tartuin pikaisesti kakkoskameraan kalastaakseni vapaudenpatsas-henkistä otosta. Siitä ei tullut mitään: tajusin muutaman kokeilun jälkeen asetusten olevan tavalla tai toisella pielessä ja keskeytimme operaation keskittyäksemme itse pimennyksen seuraamiseen.

Aurinko korkealla hehkui mustana ja koronassa ympärillä näkyi selkeitä muotoja. Oikealla puolen loisti Venus kirkkaana tähtenä. ”Hei, varjonauhoja!” huikkasi Marko. Vieressämme olevan valkoisen maastoauton konepeltiä pitkin eteni rintama pieniä laineita.

Paluu

Täydellisen vaiheen jälkeen oli mielessä lähinnä yksi asia: 35 C ja ilmastointi. Muutaman osittaisen vaiheen otoksen jälkeen siirryimme kohti helpottavaa viileyttä. Tavoitteena oli päästä liikkeelle ja takaisin kohti Kansas Cityä, josta huomenna aamupäivällä lähtisi lento eteenpäin. Matkaa oli edessä vielä 600 kilometriä.

Samankaltaiset ajatukset olivat monen muunkin mielessä ja kapea tie täyttyi autoista. Tässä se ruuhka nyt oli. Hetken tuumailtuamme päätimme reitittää itsemme vastoin navigaattorin ohjeita itse kohti määränpäätä.

Markon toimiessa kartanlukijana puikkelehdimme pikkuteitä eteenpäin vältellen pahimmat ruuhkat. St Louisin suunnalle oli noussut komea alasin, mutta ajatus pimennyspäivän myrskybongauksesta tuntui mahdottomalta. Toisin kävi.

Matkakertomus kokonaan


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Bailyn helmet info

   Bailyn helmet voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana noin sekunti pari ennen täydellisen vaiheen alkua ja täydellisen vaiheen päättymisen jälkeen. Kyse on kirkkaista helmimäisistä valopisteistä, jotka näkyvät viimeisinä katoavasta Auringosta ja ensimmäisinä kohtina uudelleen ilmestyvästä Auringosta. Ne ovat Auringon valoa, joka tulee Kuun reunan syvistä laaksoista läpi.

   Katso kuva Baileyn helmistä täällä.

  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Päivätaivaalla planeettoja paljain silmin info

   Planeettoja voidaan nähdä paljain silmin päivätaivaalla täydellisen auringonpimennyksen aikana. Useimmiten Auringon lähettyville nähtäville tulevat Merkurius ja Venus. Lisäksi saattaa - niiden sijainnista ja kirkkaudesta riippuen - tulla näkyville myös aurinkokunnan ulompia planeettoja, kuten Mars tai Jupiter. 

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Kommentteja: 5 kpl
Anne Pöyhönen - 12.9.2017 klo 15.00 Ilmianna

Hieno idea, auringonpimennys kännykän kameran läpi, toimii se neulanreikä-kamera-ilmiö näinkin. Niille, jotka ei huomaa heti, klikatkaa kuva suuremmaksi!

Emma Bruus - 12.9.2017 klo 15.45 Ilmianna

Juu tuossa kuvassa 3. näkyy tosiaan neulanreikäefekti puun lehvästössä. Varjo oli kovasti suosiossa pimennyspäivänä, sillä kuumuus alkoi oikeasti sumentaa tajuntaa.

Tero Sipinen - 12.9.2017 klo 17.41 Ilmianna

Anne: vakka kännykän kulmaan poraisikin läpireiän, sen heittämää projktiota ei voisi suoraan kohti katsoen (silmällä tai kameralla) nähdä tuollaisena sirppinä :) Ihan perinteinen hitsauslasi taitaa olla patsatelijoilla kädessä.

Emma Bruus - 14.9.2017 klo 01.40 Ilmianna

Näinhän se on: din 14 hitsaajanlasi on perinteitä noudattaen kädessä. 

Anne Pöyhönen - 22.9.2017 klo 16.20 Ilmianna

Tero, totta, siinä näkee että väsyneenä ja kipeänä pitäisi välttää johtopäätöksiä. :) Olisi pitänyt aikoinaan tutustua hitsaukseen lähemmin. Mutta tekee hyvää ihmiselle olla välillä väärässä.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.