Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Tulivuori- tai metsäpalorusko - 1.9.2017 klo 21.17 Kannonkoski Havainto numero 66652

Näyttävyys: III / V

Saunan jälkeen söimme kiuasmakkaraa emännän kanssa tuvassa. Ihailimme ikkunasta auringon laskun punaista maisemaa ilman sähkövaloa.

Laitoin lenkinpuolikkaalle sinappikurkkusalaattia ja vesi kielellä nostin huulilleni, taivas olikin muuttunut lusikoidessani purkista.

Vasemmalla olevasta oranssista kohdasta lähti oranssi kaari oikealle, keskeytin Arjan syöpöttelyn ja sanoin katso, samassa kaari alkoi punertua?

Siihen jäi makkara ja pyyhe kun nappasin kännykän ja vilahdin terassille, ehdin ottaa pari kuvaa, kaari oli silloin silmin purppuran punainen ja kaunis. Kuvassa ei vastaa väriltään eikä kooltaan nähtyä.

Samassa se suli pois kuin sateenkaari sulautuen taustaan, ja palasin vielä kuumalle makkaralle.

1 kuva 1.9. klo.21,17

2. kuva 2.9. klo 20,17, tuntia ennen, sama paikka.

Hetkestä jäi tunne että kaari olisi ollut voimakkaampi laskeneen auringon vasemmalla puolella? Eipä olla ennen kummaa kaarta nähty.

 

#synty: Kanadan metsäpalot 2017

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Tulivuori- tai metsäpalorusko info

   Tulivuori- tai metsäpalorusko näkyy kun ilmakehässä on runsaasti tulivuoren purkauksen tai voimakkaiden metsäpalojen muodostamia aeroloseja. Se on poikkeuksellisen värikäs syvän tummanpunainen tai voimakkaan oranssinpunainen hohde auringonlaskun jälkeisellä iltataivaalla tai auringonnousua edeltävällä aamutaivaalla.

   Tulivuorirusko syntyy kun vulkaaniset aerosolit sirottavat niihin vielä matalalta paistavan Auringon punaista valoa. Perinteisen tulivuoriruskon aerosolipartikkelit sijaitsevat stratosfäärissä yli 10 km korkeudella maanpinnasta. Tässä ilmakehän kerroksessa ei ole puhdistavaa sadetta, minkä vuoksi partikkelit voivat kulkeutua pitkiä matkoja aiheuttaen reitillään näyttäviä ilta- ja aamutaivaita.

   Toisaalta tulivuoriruskoja on havaittu myös vulkaanisissa aerosoleissa jotka ovat kulkeutuneet ilmakehän alimmassa kerroksessa troposfäärissä. Mitä alempana aerosolit ovat, sitä äkimmin rusko kehittyy ja katoaa. Stratosfäärinen tulivuorirusko voimistuu Auringon laskun jälkeen hitaasti ja aiheuttaa pimeällä taivaalla näkyvän jälkihehkun.

   Jos vulkaaniset aerosolit ovat maanpinnalla maisema on utuinen eikä Auringon laskussa ei synny ruskoa.  

   Tulivuorirusko ei nähtävästikaan aiheudu ensisijaisista purkaustuotteista, vaan kyse on nestemäisistä tai jäätyneistä vesi-rikkihappo -partikkeleistä jotka syntyvät kun purkauksen rikkikaasut reagoivat ilmakehän veden kanssa.

   Hyvin voimakkaat metsäpalot saattavat aiheuttaa samankaltaisia ruskoja kuin tulivuorien purkaukset. Metsäpalojen ilmaan nostama tuhka ja aerosolit saattavat kaukokulkeutua ilamkehässä pitkiäkin matkoja.

   Tulivuorten tai metsäpalojen aiheuttamiin ilmiöihin kuuluu myös Bishopin rengas, jollainen saattaa olla näkyvissä Auringon tai Kuun ympärillä. 

   Tavanomaiset aamu- ja iltaruskot voivat joskus olla vaikuttavia, mutta niitä ei pidä sekoittaa tulivuoriruskoihin. Isot tulivuoripurkaukset ovat harvinaisia ja vielä harvinaisempaa on että pilvi saapuu juuri Suomen ylle. Purkapilvien kulkeutumista voi seurata satelliittikuvista ja liikkeistä tehdään myös ennusteita ainakin silloin kun pilvistä voi olla vaaraa lentoliikenteelle.   Myös suurien metsäpalojen kaukokulkeumat Suomeen ovat suhteellisen harvinaisia.

    

   Filippiineillä sijaitsevan Mt. Pinatubon tulivuoriruskoa Kangasalalla. Pinatubo purkautui kesällä 1991. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kesällä 2011 purkatuneen Eritrealaisen Nabro-tulivuoren tulivuoriruskoa ja siihen piirtyviä hämäränsäteitä Saksassa. Kuva Daniel Eggert.

    

   Nabro-tulivuoren purkauksen aiheuttamaa tulivuoriruskoa Kreikassa kesällä 2011. Näkyvillä on myös oikealla hämäränsäteitä. Kuva Peter Krämer.

    

   Kuvasarja tulivuoriruskon kehittymisestä. Ilmiö oli seurasta Kuriilien saarilla sijaitsevan Sarychev-tulivuoren purkauksesta vuonna 2009. Kuvat on otettu Yhdysvalloissa. Ruskon aiheuttavat pilvet näkyvät tässä tapauksessa epätävallisen hyvin vaikka Aurinko on horisontin päällä (kaksi ensimmäistä kuvaa). Kuvat Liem Bahneman.

    

   Kanadassa riehuneiden metsäpalojen nostattamat hiukkaset kaukokulkeutuivat Eurooppaan loppukesällä ja alkusyksyllä 2017. Suomessa nähtiin syyskuun 2017 alussa viikon ajan näyttäviä ruskoja.  Näiden ilmiasu on hyvin samankaltainen tulivuoriruskojen kanssa. Kuva Georg Kieninger.

Kommentteja: 3 kpl
Veikko Mäkelä - 4.9.2017 klo 19.05 Ilmianna

Kyseessä lienee Kanadan metsäpaloista Eurooppaan korkealla ilmakehässä kulkeutuneiden hiukkasten aiheuttama rusko.  Siksi tuo ruskokin näyttää varmaan selvästi "pilveltä".

Samanlaisia havaintoja on tässä syyskuun alkupäivinä muualtakin Suomesta.  Osassa on nähty myös ruskosäteitä.

Anne Pöyhönen - 12.9.2017 klo 15.21 Ilmianna

Onpa teillä ollut upea hetki! Tuo oranssi punerrus on niin laaja, että sen voi kuvitella elävän hetki hetkeltä Auringon laskiessa. Hieno kuvaus tästä ilmiöstä.

Eero Kalpio - 13.9.2017 klo 13.44 Ilmianna

Kiitos, tykätään auringonlaskuista!

1.kuvassa Aurinko on laskenut tuntia aiemmin, verrattuna 2.kuvan Aurinkoon siirrynyt jo oikealle.

Kaaren lakipiste näyttäisi siis olevan Auringon vasemmalla puolen. Kaari vaihtoi väriä, kai siellä horisontin takana pilven reuna meni säteiden eteen. Olisko Ruotsissa -1h ?

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä