Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Yli puoli taivasta revontulia - 4.9.2017 klo 22.00 - 5.9.2017 klo 02.20 Oulunsalo Observation number 66762

Visibility IV / V

4.9.2017 alkuillasta koitti pyöräily Oulun Oulunsalon Papinjärvelle. Tovin sai odotella kunnes ilta kymmeneltä ensimmäiset revontuliyön merkit ilmaantuivat näkyviin.

Himmeä kaari 22:00 joka lössähti ja hetken päästä 22:30 vähän kirkkaampaa näytelmää haastavassa kuvaus-suunnassa joten oli jopa mentävä järveen seisomaan ja kuvaamaan. Tämäkin näytelmä lössähti ja seuraavaa sai odotella yli puolille öin.

00:10 tienoilla taas himmeä kaari ja taiteiltiin erilaisia perspektiivejä etsien. 00:38 kaari tarjosi vähän aktiivisemman näytelmän ja valotus tippui jo 2.5 sekuntiin.

Kahdelta yöllä olikin sitten jo komeat pään yli menevät nopeat loimut, valotus oli kahta sekuntia ja kamera raksutti järvessä sarjakuvana ja jokainen kuva oli erilainen. Pään yli menevissä kuvauspaikalla havaintosuuntia on vain kaksi eli länteen ja ylös. Perspektiivi 15 mm objektiivilla oli haastava joten oli järveen työnnyttävä mutta väkisinkin alkoivat lentokentän ympäristön valot työntymään kuviin. Vähän taivas itäänkin aukeaa mutta metsää on edessä.

2:06 alkoi koronasta olemaan merkkejä joten järvestä pois ja pian oltiin polvillaan hiekkarannalla, Canon 6 D kamerassa kun sitä kääntyvää näyttöä ei ole mutta kohtuu hyvin onnistui keskitys. Pitkään se ei kestänyt mutta valotusaika oli jo jopa 1 sekuntia. Tällä hetkellä sai todeta näytelmää olevan aina pohjoista horisonttia myöten mutta kaikkea ei ehdi kuvaamaan.

Näytelmän loppuvaihetta sai kuvata vielä 10 minuuttia aina 2:20 asti ja alkoi kotiin pyöräily.

Todetaan nyt vielä loppuun että minulle ne ovat vain revontulet, kaaren tunnistan ja säteet ja koronan.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Kirkkaat revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Revontulikorona info

   Revontulikorona (englanniksi corona) on magneettiseen taivaanlakeen eli zeniittiin, hieman havaitsijan zeniitin eteläpuolelle muodostuva viuhkamainen, tavallisimmin säteistä tai vöistä koostuva rakenne. Korona on yleensä revontulinäytelmän kauneinta antia. Se on kirkas ja aktiivinen, mutta toisaalta myös lyhytaikainen.

    

   Revontulikorona. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.

    

   Revontulikorona. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Vöistä muodostunut korona. Kuva Markku Ruonala.

    

   Revontulikorona. Kuva Tapio Koski.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

Technical information

Canon EOS 6D, Tamron 15-30 mm F/2.8

Comments: 4 pcs
Emma Bruus - 5.9.2017 klo 18.11 Report this

Vau! On kyllä ollut komiata settiä siellä pohjoisessa.

Markku Ruonala - 5.9.2017 klo 18.51 Report this

Komeaa repossettiä!

Raija Ollikainen - 7.9.2017 klo 09.22 Report this

Näitä kuvia ja kertomusta on ihan pakko kehua. Valvoin samana iltana tässä kymmenisen kilometriä pohjoisempana ja ravasin vähän väliä ikkunassa, mutta en nähnyt kuin himmeää harsoa. Myöhemmin oli kuitenkin ollut näin mahtava näytös, mutta minä nukuin. Onneksi Oulunsalossa oltiin hereillä. Onnittelut sulle hienoista kuvista! Niiden ottaminen on vaatinut valvomista, pyörällä vinttasemista kuvausvälineiden kanssa, kahlaamista, konttaamista ja ties mitä muuta. Sulla oli keskellä yötä ollut siellä melkoinen valokuvaus-, urheilu- ja voimistelutapahtuma. Tarmokasta toimintaa ja komea lopputulos, nostan hattua! :)

Marko Haapala - 14.9.2017 klo 11.02 Report this

Jäivätkö viimeisiksi kunnon kuviksi tältä paikalta. Seutu kokenut suuren muutoksen. Järven viereltä metsää kaadettu ja puustorivi kentän ja tien välistä. Häiritsevä valaistus ympäristöön lisääntyi merkittävästi ja tuuli tarttuu järven pintaan tehokkaammin. Loppuu kohta kuvauspaikat jos vielä sen sillankin tekevät Hailuotoon.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.