Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Sumukaari keinovalossa - 25.9.2017 klo 22.15 - 25.9.2017 klo 22.55 Suomussalmi Observation number 67293

Visibility IV / V

Jarmo Moilanen, Ursa (Pohjois-Suomi)

Tarkoitus oli taivaan seljettyä kuvata linnunrataa kun pimeällä paikalla olin, mutta sumu oli kuitenkin noussut takaisin häiritsemään. Tähdet kyllä näkyivät sumun läpi joten sumu ei kovin paksu ollut. Pihavalon valokeilassa näkyi selvä sumukaari, joten päätin kuvailla sumukaaria keinovalolla. Valolähteenä käytin 4 euron otsalamppua.

Kuvissa ei muita ilmiöitä näkynyt kuin pää- ja sivusumukaaret. Sumukaaren 1. interferenssikaari näkyy heikosti joissain kuvissa. Ehkä hiukan oheisessa klo 22.26 otetussa kuvassakin.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Keinovalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Sumukaari keinovalossa info

   Sumukaari nähdään tyypillisesti Auringon tai harvemmin Kuun valossa. Pimeällä sumukaaren valonlähteenä voi käyttää myös kirkkasta lamppua. Tummaa taustataivasta vasten lampun valokeilan sytyttämä sumukaari erottuu huomattavasti paremmin kuin luonnollisilla valonlähteillä.

   Itse asiassa lampulla valaistussa sumussa on parempi puhua sumukaarista monikossa, sillä näkyvillä on poikkeuksetta vähintään pää- ja sivusumukaari. Jos vielä sumupisarat ovat keskenään saman kokoisia, havaittavissa on interferenssikaaria sekä gloorian renkaita. Kaikkinensa renkaita on havaittu ainakin yksitoista.

   Interferessikaaret esiintyvät pääkaaren sisäpuolella ja sivukaaren ulkopuolella. Intereferenssikaaret näkyvät parhaiten juuri muodostunessa sumussa, jossa pisarat ovat saman kokoisia. Tällöin näkyvillä on myös moninkertaisia gloorian renkaita. Vanhassa sumussa pisaroiden kokohaitari on laajempi, eikä esillä ole välttämättä ainuttakaan interferenssikaarta tai gloorian rengasta.

   Moninkertaisten kaarten näkemiseksi kannattaa olla paikalla jossa syksyinen sumu vuorotellen kehittyy ja haihtuu pois läpi yön. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi pienet hakkuuaukeat. 

    

   Täydellisesti kehittynyt sumukaari on kokonainen rengas havaitsijan pään varjon ympärillä. Tässä tosin on näkyvillä vain kameran ja sen jalustan varjo. Ulompana on heikompi sivusumukaari. Kuva Jouni Leskinen.

    

   Pääsumukaari ja heikko sumukaari. Koska interferenssikaaria ja gloorian renkaita ei ole näkyvillä, pisaroiden kokojakauma on ollut hyvin laaja. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kun sumupisarat ovat hyvin pieniä, sumussa näkyvät kaaret ovat erityisen paksuja. Kuvan merkinnät ovat 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. interferenssikaari; 4. glooria. Gloorian renkaita näkyvillä on kaksi, ne erottaa interferenssikaarista niiden päinvastaisen värijärjestys. Simulaation perusteella pisarat olivat läpimitaltaan 3 mikrometriä. Gloorian sivustoilla näkyvä vääristymä johtuu siitä, että aivan maanpinnan tasossa pisarat olivat keskimäärin hiukan pienempiä kuin ylempänä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Numerot kuvassa: 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. sivusumukaaren interferenssikaaret (2 kpl); 4. pääsumukaaren interferenssikaaret (4 kpl); 5. gloorian renkaat (3 kpl). Erityistä tässä näytelmässä on että pääsumukaarta lähinnä oleva interferenssikaari on himmeämpi kuin toinen interferenssikaari (numero 4:n kohdalla). Simulaatioiden perusteella näin voi käydä kun sumupisaroiden kokojakauma on kaksihuippuinen. Kuva Marko Riikonen.

Technical information

Nikon D7000, Nikkor 10,5mm FE.

Comments: 2 pcs
Tero Sipinen - 28.9.2017 klo 12.01 Report this

Vähän glooriaakin näkyvissä.

Jarmo Moilanen - 28.9.2017 klo 12.08 Report this

Ehkä siinä on glooriakin. Voisi ehkä käpistelemällä tulla paremmin esille mutta jääkööt käpistelemättä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.