Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Tulipallo yöllä, kuin puolikuu - 8.11.2017 klo 01.02 Helsinki 72 Observation number 68181

Visibility IV / V

Esko Lyytinen, Ursa (Etelä-Suomi)

On tulipallokamerahavinto, en nähnyt. Oli ensimmäinen yön kahdesta tulipallosta, toinen paljon lähempänä lentänyt tuli tasan 3 minuutin päästä. Tämä tuli niin tarkalleen minuutilla 02, että jakaantui kahteen 2 minuutin summakuvaan. Siitä systä laitan 10 minuutin kuvan, jossa näkyy kokonaisena (joka viides frame). Liekö kuvien vaihtuminen juuri sekoittanut tunnistustakin koska ei tullut automaattitunnistusta. Voi mitata manuaalisesti, mutta en sitä vielä ole ehtinyt tehdä. Laitoin kirkkausarvioksi mag. -8, mutta läheltä olisi ehkä ollut liki täyden kuun kirkkautta suunnilleen.

Revontulet oli juuri melkein loppumassa eli heikkeni nopeasti. Jonkin verran aikaisemmin olisi kuvassa taivas tuolla ollut niin saturoitunut että olisi ehkä ollut kokonaan näkymättömissä.  Nyt näkyy revontulia lähinnä siinä oikealla puolella. Ja tästähän on visuaalihavaintoja. Ihan äkkiä ei kaikista voi sanoa kumpi tulipallo oli kyseessä. 

On siis tuolla puiden latvoissa matalalla päätyen kirkkaaseen välähdykseen. Minkä verran jatkoi kuvan välähdyksen "sisällä", jää tästä epäselväksi.

Mikko Huhdanmäki oli onnekas ja näki molemmat tulipallot, siis kaksi huomattavaa tulipalloa kolmen minuutin välein: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/68140

 

 


More similar observations
Additional information
 • Havaintoajan tarkkuus
  • Enintään 1 min heitto mahdollinen
 • Lennon kesto
  • 1 sekunnin
 • Sammumistapa
  • Sammui yhtäkkiä
 • Ilmansuunta katoamishetkellä
  • Pohjoinen
 • Korkeus katoamishetkellä
  • Melko matalalla lähellä horisonttia
 • Kirkkaus magnitudeina
  • -8
Comments: 4 pcs
Anne Pöyhönen - 8.11.2017 klo 18.13 Report this

Me näimme nuo molemmat tulipallot, piirsin niistä radat havaintoon, upeaa nähdä kamerakuvistasi samat. Tämä ensimmäinen ja matalammalla ollut sammui ennen horisonttia. Omat aikamääreeni voivat heittää minuutin kumpaan tahansa suuntaan, en katsonut sekunteja, kun en meinannut kipinöinnin vuoksi uskoa meteoriiteiksi ensinkään.

Kari Kaila - 8.11.2017 klo 21.48 Report this

Oulussa saatu kuvaan ilmeisesti tämä bolidi. Se näkyi pilvisellä taivaalla ja alkoi 00:59:58. Tarkistan asian ja laitan kuvan vahtiin.

Kari Kaila - 8.11.2017 klo 21.50 Report this

Tämäkin siis meni 8.11. puolella, vai ?

Esko Lyytinen - 8.11.2017 klo 23.05 Report this

Kyllä meni 8. puolella. Sorry kun tuli taas töpättyä. Kun käytän itse UT aikaa ja siinä 7. puolella, niin kelloajan muutin, mutta unodin tuon päiväyksen.

Yritän korjata.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.