Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Yksi halomuoto - 8.11.2017 klo 08.53 Tampere, Viinikka Havainto numero 68271

Näyttävyys: I / V

Veikko Mäkelä, Ursa (Helsinki)

Oltiin työmatkalla junassa kohti Jyväskylässä. Aamu oli ollut yllättävän pilvinen, mutta jossain kohtaa idässä matalalla olevasta pilviaukosta pilkisti pilvimäinen melko kirkas sivuaurinko.

Havaintopaikan selvittäminen olikin oma juttunsa. En ollut merkannut paikkaa kunnolla muistiin. Juna-aikataulun mukaan meidän olisi pitänyt olla jo Tampereen asemalla, mutta juna oli näemmä vähän myöhässä. Pienellä salapoliisityöllä selvisi, että taustalla näkyy Viinikan kirkko ja etuoikealla Viinikan ABC.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • Sivuaurinko info

   Sivuauringot ovat värillisiä valoläikkiä Auringon molemmin puolin. Niiden etäisyys Auringosta muuttuu Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla ne ovat 22 asteen etäisyydellä siitä. Mitä korkeammalle Aurinko nousee, sitä kauempana sivuauringot näkyvät ja sitä himmeämmiksi ne myös muuttuvat.

   Sivuaringot katoavat kun valonlähde nousee yli 60 asteen korkeudelle - Suomessa sekä Aurinko että Kuu pysyvät aina tätä matalammalla.  

   Jääsumussa sivuauringot ovat joskus häikäisevän kirkkaita. Tällöin on hyvät mahdollisuudet nähdä tuplasti kauempana Auringosta sijaitsevat, hyvin harvinaiset 44° sivuauringot.

   Sivuaurinkoja havaitaan jääsumussa myös ulkovalaisimilla. Tällöin ne ovat kaukaa katsottuna horisonttirengasmaisia valoviiruja, jotka ulottuvat korkeintaan 22 asteen etäisyydelle lampusta. Lähellä lamppua sivuauringot taipuvat kidevälkkeestä muodostuneena kolmiulotteisena pintana havaitsijan silmiin. Valokuvissa tämä vaikutelma ei kuitenkaan toistu, vaan näkyvillä on pelkät horisonttirengasmaiset viirut.

   Erikoinen paikka havaita sivuauringot on auton kuurainen tuulilasi. Haloille sopivia kiteitä muodostuu auton pinnoille varsin helposti. Parhaiten tällaiset halonäytelmät saadaan esiin pimeällä taskulampun valossa.

   Sivuaurinko on yleinen halo, jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Usein se näkyy taivaalla varsin lyhyen aikaa.

    

   Sivuaurinkoja nähdään varsinkin kun Aurinko on matalalla. Kuva Mikko Peussa.

    

   Lyhytaikainen, yksinäinen sivuaurinko syttyy monesti pieneen pilvikuituun. Näin syntyneet sivuauringot voivat olla toisinaan hyvin kirkkaita. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Kuun poikki kulkevalla kapealla lentokoneen jättövanalla näkyvät sivuauringot. Ne ovat yleisin jättövanoilla havaittava halo. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kun jääsumussa loistavat näin kirkkaat sivuauringot, silloin kannattaa katsoa myös tuplasti kauemmaksi Auringosta. Siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä harvinaiset 44° sivuauringot. Kuva Toivo Kiminki.

    

   Erillisissä kiteissä kimalteleva sivuaurinko. Kuva Sara Riihiaho.

    

   Suurella valonlähteen korkeudella sivuauringot ovat selvästi etääntyneet samaan aikaa näkyvästä 22° renkaasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilareita ja sivuaurinkoja laskettelurinteen lampuilla. Sivuauringot ovat lampuista vaakatasossa lähteviä valojuovia. Kuva Mika Aho.

    

   Halonäytelmä tuulilasissa. Sivuauringot on merkitty nuolilla. Värikäs kaari kuvan oikeassa alareunassa on zeniitinympäristönkaari. Valona on tuulilasin toisella puolella oleva led-lamppu. Kuva Jari Luomanen.

Tekniset tiedot

Kuvat klo 8.53
Samsung Galaxy S5 (SM-G900F); 4,8 mm + digizoom [1]; f/2,2; 1/373 s ja 1/330 s; ISO 40
osoittainen epäterävä maski

Kommentteja: 2 kpl
Tero Sipinen - 12.11.2017 klo 09.40 Ilmianna

Onko kännykässä päällä paikka tiedon tallennus kuviin? Helpottaa salapoliisityötä huomattavasti.

Itse teen joskus niin, että kun kuvaan järkkärillä (jossa ei GPS:ää) jossain vieraassa paikassa ilman tarkkaa havaintoa sijainnista, nappaan kännykällä "paikannuskuvan". Aikanaan, kun kuvat synkkautuvat OneDriveen, sieltä on näppärä tarkistaa sijainti kartalta.

Eihän sillä tarkalla sijainnilla monenkaan havaintolajin kohdalla ole niin suurta väliä, mutta itksekin tulee kyllä siltikin laitettua karttamerkki aina mahdollisimman tarkasti :)

Veikko Mäkelä - 12.11.2017 klo 12.32 Ilmianna

Geo tagging ei ole ollut päällä kamerassa. Voisi ollakin, mutta ei ole tullut laitettua päälle. Varmaan perua ajalta, jolloin kännyjen paikannuksen toiminta ei ollut älykästä ja kulutti paljon virtaa.

Muistan yleensä aika hyvin vakioympyröissä tehdyt havainnot jopa kuukausien päästä suunnilleen.  Nyt sattui olemaan poikkeava tilanne, sillä matkoillakin yleensä kirjoitan paikat muistiin suht nopeati havainnopn jälkeen.

Eri asia, onko tällaisten havainnon tarkka paikka niin tärkeä. Juna-aikataulu kertoi kuitenkin, että oltiin lähellä Tamperetta.  

No, salapoliisityö oli välillä hauskaa. Hämmentävää, miten Googlen avulla voi penkoa asioita selville.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä