Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kangastus - 6.12.2017 klo 13.10 - 6.12.2017 klo 13.50 Turku Havainto numero 68621

Näyttävyys: III / V

Näyttää muodostuvan perinteeksi nämä itsenäisyyspäivän kangastuskuvat Airiston rannoilta. Viime vuonna keli oli tosin enemmän pakkasen puolella, nyt ehkä juuri alle nollan. Lisäksi kuvaussuunta eri kuin viime vuonna.

Rajakari kuvassa yksi noin 4,3 kilometrin päässä ja kakkoskuvan luoto samoilla etäisyyksillä. Kolmos- ja neloskuvassa Vepsän ja Kaarnitan välisen aukon kangastelevat kohteet etäämmällä. Viimeisissä kuvissa näkee hyvin tilanteen muuttumisen puolessa tunnissa.

Lisätiedot
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kangastus info

   Kangastus on valoilmiö, joka syntyy kun ilmakehässä on eri lämpöisiä ilmakerroksia, joiden välillä valo taittuu. Näin voi käydä vaikkapa keväällä vesistöjen äärellä kun vesi on vielä kylmää ja aurinko lämmittää jo voimakkaasti.

   Kangastuksissa kaukaiset kohteet saattavat tulla näkyviin vaikka niitä ei muutoin näkisi. Niiden muoto on enemmän tai vähemmän vääristynyt. Kohteet saattavat myös näyttää roikkuvan ylösalaisin taivaalla.

   Taivaanvahtiin raportoidaan kangastuksen vääristämiä maiseman kohteita ja taivaankappaleita. Asfalttikangastuksia ei kerätä niiden etenkin kesäaikaisen yleisyyden vuoksi.

    

   Kangastus on nostanut luodot leijumaan horisontin ylle. Kuva Peter von Bagh.

    

   Kangastuksen vääristämä Kuu. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Kangastavia saaria jääpeitteisen veden yllä. Kuva Pentti Arpalahti.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.