Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Kuun kehä - 6.12.2017 klo 21.16 Enontekiö Observation number 68634

Visibility III / V

Vaisuiksi jäi eiliset reposet ,mutta kuun kehän sentään sain kuvattua.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Kuunvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Kuun kehä info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 3 pcs
Erkki Tervola - 8.12.2017 klo 21.53 Report this

Kuun kehä on kyllä ihan hieno. Enemmän kuitenkin katselen upeaa talvimaisemaa. Seinäjoella ei nykyään ole ollut kunnon talvea vuosikausiin.  Lumi tulee ja menee. Lounaassa ja etelässä vieläkin vähemmän. Onko poroaidat näkyvissä tuossa kuvassa. Muistelen että 50 - 60- luvulla täälläkin tehtiin tuulisille paikoille maaseudulla tien varteen noin 20 - 30 metrin etäisyydelle tiestä tuon tyyppisiä aitoja. Niiden tehtävänä oli kasata lumikinokset ennen kuin lumet tukkisivat tien. Hyvin toimivat.

Mikko Peussa - 9.12.2017 klo 13.58 Report this

Kaunis kuva ja hieno maisema!

Mikko Lönnberg - 10.12.2017 klo 13.33 Report this

Kiitos Erkki ja Mikko.

Kyllähän tuo jonkinlaista lumiaitaa on joita ei varmaankaan enään uusia rakenneta,koska nykyaikaisella kalustolla on helppo pitää tiet ajokunnossa.Itsekin täällä Porin suunnalla asun,eikä täällä enää mitään talvia ole,siksi itsekin lähden muutaman kerran vuodessa tuonne pohjoiseen nauttimaan näistä todellisista talvista.Tuonakin yönä kun tuon kuvan otin ,niin oli -30 astetta pakkasta ja lunta varmaan reilu puolimetriä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.