Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Helmiäispilviä - 19.12.2017 klo 09.30 - 19.12.2017 klo 10.30 Pudasjärvi Observation number 68781

Visibility Unclassified

Panu Lahtinen, Ursa (Etelä-Suomi)

Lennolla Helsingistä Ivaloon näkyi ensin nätin sähkönsinisiä ja myöhemmin oranssiin taittavia ykköstyypin helmiäisiä. Ilmestyivät näkyviin arviolta Keski-Suomen kohdilla, ja näkyivät koko loppumatkan.

Helmiäisrantu oli noin 5 astetta korkea ja arviolta 90 astetta pitkä koillisesta kaakkoon.

Kuvia valitettavasti vain tabletilla, kun järkkäri oli hattuhyllyllä.


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Helmiäispilviä
 • Pilvien laajuus taivaalla
  • Peittävät taivaasta 1/8-osan
 • Helmiäispilvet
  • Tyypin I helmiäispilvi (happo) info

   Helmiäispilvet ovat talvella esiintyviä pilviä, jotka näkyvät parhaiten aamu- ja iltahämärässä kun Aurinko on horisontin alapuolella.

   Vaikka helmiäispilvien nimi viittaa spektriväreihin, Suomessa havaitaan pääasiassa värittömiä, vaaleita helmiäisiä. Huomiota herättävä helmiäispilviin liittyvä piirre Suomessa myös voimakas rusko, joka saa maiseman kylpemään intensiivisessä punaisessa tai purppurassa valossa. Taivaanvahdissa on kategoriat värittömille vaaleille (tyyppi I) ja värillisille (tyyppi II) helmiäisille, sekä helmiäisruskolle. Tällä valinnalla raportoidaan tyypin I värittömät helmiäispilvet. 

   Siinä kun tavalliset pilvet sijaitsevat ilmakehän alimmassa kerroksessa troposfäärissä, helmiäiset muodostuvat tämän yläpuolella olevassa stratosfäärissä 15-25 kilometrin korkeudella maanpinnasta. Niitä syntyy kun stratosfäärissä on poikkeuksellisen kylmää, noin -75...-85 C.

   Partikkelit jotka aiheuttavat helmiäisiä ovat joko puhdasta vesijäätä (tyyppi II) tai kemialtaan erilaisia kiteitä joissa kaikissa on ainesosana typpihappo (tyyppi I).

   Stratosfäärin lämpöolojen muutokset ovat varsin verkkaisia, minkä vuoksi helmiäspilviä nähdään yhtäjaksoisesti vähintään muutama päivä elleivät alapilvet peitä näkymää. Helmiäiset ovat esiintymiseltään laaja-alaisia ja voivat esiintyä samanaikaisesti kaikkialla Suomessa. Esiintymien painopiste on kuitenkin Lapissa.

   Helmiäisten ilmaantumista taivaalle voi uumoilla stratosfäärin lämpötilaennusteiden avulla. Suomessa 1996-2014 tehdyistä helmiäishavainnoista selviää, että niitä oli nähty joulukuulta maaliskuulle. Suurin osa esiintyi joulu-tammikuussa, maaliskuussa helmiäisiä oli raportoitu vain yhtenä vuonna.  

   Helmiäispilvistä vastuussa olevat partikkelit voivat synnyttää myös Bishopin renkaan. Bishopin rengas saattaa olla selvin merkki helmiäisistä silloin kun Aurinko on horisontin päällä. Itse helmiäispilvetkin erottuvat yleensä Auringon ollessa horisontin päällä, mutta tällöin ne ovat tavallisesti hyvin haamuja pilvikuituja ja jäävät helposti huomaamatta.

    

   Tyypin I helmiäispilviä. Kuva Panu Lahtinen.

    

   Yöpilvimäisiä tyypin I helmiäisiä. Kuva Mikko Peussa.

    

   Puoli tuntia ennen auringonlaskua valokuvattuja aaltomaisia helmiäispilviä. Nämä helmiäiset erottuivat poikkeuksellisen hyvin päivätaivaalta. Kuva Marko Riikonen. 

Comments: 4 pcs
Jouni Hovi - 19.12.2017 klo 11.24 Report this

Ohhoh, sinne suuntaan näemmä parempi saldo. Lensin juuri auringon noustessa Arlandaan ja komeaa maan varjoa lukuunottamatta vain ja ainoastaan melkoista pilvimättöä. Helmiäiset vaan alkavat taas sitten painaa päälle.

Jorma Koski - 19.12.2017 klo 11.53 Report this

Onks tossa ekassa kuvassa myös hajoavia Kelvin-Helmholz-pilviä.

Panu Lahtinen - 19.12.2017 klo 12.56 Report this

Tulkitsin haihtuvaksi altocumulus undulatus -lautoiksi. Niitä oli tuossa matkalla parikin, osa lähempänä koneen alapuolella ja osa tuolla kauempana kuten 1. kuvassa.

Mikko Peussa - 21.12.2017 klo 22.13 Report this

Kausi avattu, hienoa!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.