Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Keinovalopilareita - 11.1.2018 klo 07.05 Rovaniemi Havainto numero 69529

Näyttävyys: II / V

Työpaikan ikkunasta havaitut keinovalopilarit.

Lisätiedot
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Jääsumu
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on Auringosta ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Tekniset tiedot

Canon EOS 80D, Canon EF-S 18-135 IS STM

Kommentteja: 6 kpl
Mikko Peussa - 11.1.2018 klo 23.53 Ilmianna

Terävät pilarit ja kuva miellyttävän tasapainoinen sommitelma!

Olli Sälevä - 12.1.2018 klo 19.02 Ilmianna

Terävät oli pilarit, ihmetyttää vain miksi en huomannut niitä 5 min. aiemmin, kun saavuin pyörällä työpaikan pihalle. Ehkäpä en tullut katsoneeksi tuohon suuntaan?

Mikko Peussa - 12.1.2018 klo 23.14 Ilmianna

Olli, omien kokemusten mukaan pienikin siirtyminen vaikuttaa toisinaan paljon pilarien intensiteettiin. Jääkidepilvi voi olla hyvin paikallinen. Joskus autolla ajaessa tämän huomaa hyvin kun etsii juuri sitä kohtaa, jossa pilarit on parhaimmillaan. Kerran esim. piti kuvata keskeltä risteystä, että sain Moilasen kaaren kuvaan. Risteyksen reunoilla se jo hävisi :)

Olli Sälevä - 13.1.2018 klo 10.21 Ilmianna

Kuvan keskivaiheilla näkyy vaaleaa kidepilveä, ehkäpä se juuri ajautui sopivasti tuohon lamppujen kohdalle.

Tero Sipinen - 13.1.2018 klo 11.47 Ilmianna

Lampun valonjakokuvio vaikuttaa myös niin, että kovin suuntaavilla lampuilla pilarit näkyy parhaiten (tai pelkästään) siellä suunnalla minne lamput on suunnattu. Sivulta ja takaa katsottuna pilarit himmenee / häviää tyystin.

Mikko Peussa - 13.1.2018 klo 12.23 Ilmianna

Tuo on totta Tero myös. Hyvä että nostit senkin esille. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joskus parvekkeelta olen seurannut kun pilarimetsä siirtyy sivusuunnassa jääsumun kulkiessa samaan suuntaan hyvinkin paikallisesti erilaisten valaisimien joukossa, mutta tosiaan valonlähteen olemus on myös tärkeä tekijä kokonaisuudessa.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.