Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Keinovalopilareita - 4.2.2018 klo 19.30 - 4.2.2018 klo 20.45 Kempele, Köykkyri Observation number 70223

Visibility II / V

Sunnuntai päivä kului pakkassäässä kuntoillen, pellolla "hankijumppaa" ja kuvaten Hiiripöllöä sen jälkeen kun sen taas onnistui pongaamaan.

Kotiin päästyä viiden tunnin ulkoilusta, tilttasi samantien.

19:30 heräiltiin ja ikkunasta ulos vilkaisu paljasti Köykkyrin suunnalla yhden komean valopilarin. Hetkeä myöhemmin oltiin itse Köykkyrin laella.

Ympärillä avautui laaja valopilarinäytelmä. Laajakulmalla Köykkyri vähän haastava paikka kuvata. Latuverkoston valot valaisevat maisemaa joten äkkiä ylivalottuu reilusti luminen maisema. Jälkikäsittelyllä rajaus ym. muokkaus pelastaa mitä pelastettavissa on.

Pilarinäytelmä hiipui hyvin äkkiä sen jälkeen kun Köykkyriin noin 20:00 saavuin. Kaukana Oulussa oli kuitenkin kohteita joita sai kuvata 150-600 mm objektiivilla. Noin 20:30 ilmaantui toinen näytelmä ja silloinkin oli jopa revontulet kaukana horisontissa mutta haastavaa oli kuvaaminen miellyttävällä perspektiivillä. Pilareita riitti ympärillä ja kamera pyöri ja ehti jopa Orionin ja Siriuksen suuntaankin kuvata.

Sitten vielä käveltiin tovin erään suon laitaan mutta revontulikaari oli jo hiipumassa ja utuisuus haalisti lisää eikä pilareita enää näkynyt.

Tulipahan vielä iltakävelyä runsaat kolme tuntia.

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Jääsumu
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on Auringosta ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Comments: 1 pcs
Olli Sälevä - 5.2.2018 klo 20.48 Report this

Komeat kuvat.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.