Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rauhallinen revontulikaari - 15.2.2018 klo 19.12 Kempele Observation number 70607

Visibility II / V

Revontuleja oli odotettavissa ja taivas pilvinen. Ilta lähestyi ja oikein aurinko näyttäytyi laskeutuessaan.

Kova pohdinta, pyöräilläkö kauas vai tyytyäkö lähiympäristöön kävelymatkan päässä.

Lopulta kauppamatkan ja lohen syömisen jälkeen alkoi kävely johonkin lähiseudun suolle. Köykkyrin ohi ja kelkkajälkeä pitkin sinne jonnekin.

Koko taivas tärkeimmällä suunnalla oli valosaasteen värjäämä ja kesken matkan teon alkoi erottamaan pilvien takana jotain loimuavaa liikettä. Niin hirveä ympäristö kuvata että jätettiin kuvaamatta. Hetkeä myöhemmin erotti ihan kaaren siellä oranssien pilvien seassa. Kävely jatkui ja jotain yläpuolellakin erotti, selvää saamatta.

Orion ja Sirius näkyivät kohtalaisesti ja hetkeä myöhemmin Orionin lävisti revontuli kaari, himmeä mutta silmin nähtävissä. Metsää edelleen edessä ja paremmalla kuvauspaikalle matkaa.

Epätoivoinen juokseminen kumpuilevaa kelkkajälkeä myöten pimeässä ilman valoja oli epätoivoista ja kompuroivaa joten oli tyydyttävä vain kävelemiseen. Vihdoin maasto avautui aavistuksen ja sai otettua kuvan Orionista ja Sirius näkyi juuri ja juuri mäntyjen välistä. Selkeästä kaaresta ei havaintoa joten ehkä harso lopulta.

Vihdoin kun 10 minuuttia myöhemmin pääsi paremmalle paikalle niin vihreästä ei mitään havaintoa ja välittömästi pilvet peittivät taivaan.

Jälkiviisaana todettakoon että olipa hyvä kun en kauemmas lähtenyt mutta olisi pitänyt jättää se lohi syömättä.

Kuitenkin oman kuva-arkiston Orion ja Sirius aiheiseen teemaan taas yksi uusi erikoisuus lisää.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

Comments: 1 pcs
Tero Sipinen - 16.2.2018 klo 12.24 Report this

Vaihdoin otsikon ylläpidollisesti harsosta kaareksi. Otsikko on tarkoitus valita parhaan havainnon mukaiseksi, vaikkei parhaasta vaiheesta olisikaa kuvallista todistetta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.