Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Light pillars - 22.2.2018 at 19.05 - 22.2.2018 at 19.20 Jyväskylä Observation number 70847

Visibility II / V

Markku Nykky, Ursa (Länsi-Suomi)

As I stopped outside, my gaze fixed in the sky, at least on a phenomenon of light that looked strange to me. At first I thought about whether the Moon was behind the cloud, but the Moon was found in the exact opposite direction in the sky and even the photo was unnecessarily elongated. Then I inked to see if it would still be an artificial light pillar that breaks in the middle and doesn’t show up from below because of a certain formation of clouds. How is it?


Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Artificial light source
 • Yleiset halomuodot (keinovalo)
  • Sun pillar info

   Auringonpilari on valonlähteestä ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Technical information

Mobile phone camera.

Comments: 2 pcs
Markku Nykky - 23.2.2018 at 18.38 Report this

Merkitsin tämän havainnon alunperin keinovalopilariksi millä kannalla olen edelleen vaikka se rakettilaukaisuksi ylläpidon toimesta on näemmä muutettu. Tämä kohde oli kuvauspisteestäni pohjoiseen/koilliseen ja pysyi paikallaan tuon ainakin 15 min. Samaan aikaan havaitsin läntisellä taivaalla etelä-pohjoissuunnassa matalalla liikkuvan kohteen, joka oli tod. näk. se Falcon 9:n 2-vaihe. Laitoin siitä tänne uuden havainnon.

Marko Pekkola - 23.2.2018 at 19.14 Report this

Hyvä että laitoit erikseen sen Falcon 9:n, kiitos siitä. Tuossa on tapahtunut vain väärinkäsitys. Kuva esittää selvästikin keinovalopilaria ja tunnistus sille. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.