Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Harvinaisia halomuotoja - 5.3.2018 klo 12.31 - 5.3.2018 klo 13.21 Kuusamo Observation number 71285

Visibility IV / V

Jani Päiväniemi, Ursa (Pohjois-Suomi)

Olin menossa kuusamoon kun Rukan kohdalla huomasin auringon ympärillä ellipsin. Otin kuvia matkan varrelta linja-auto pysäkeillä ja viimeisen kuvan sairaalan pihalla. Ellipsi oli yhtäjaksoisesti näkyvissä tunnin ajan. Harmitti autoa ajaessa kun välillä ellipsi oli aivan täydellinen muttei mihinkään voinut pysähtyä! Moni muukin tuntee varmasti sen tunteen:)


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Harvinaiset halomuodot auringonvalo
  • Ellipsihalot info

   Ellipsihalot ovat elliptisiä renkaita tai niiden osia jotka näkyvät hyvin lähellä valonlähdettä. Päivätaivaalla ne jäävät helposti huomaamatta Aurigon häikäisyn vuoksi, yöllä Kuun ympärillä ne sattuvat helpommin silmään.

   Ellipsihalot ovat yleensä valkoisia, joskus niissä voi olla spektrin värejä. Näkyvillä saattaa olla useita ellipsihaloja yhtäaikaa, mutta tavallisesti havaittavissa on selkeästi vain yksi.

   Ellipsihalot syntyvät matalista, alijäähtyneitä vesipisaroita sisältävistä pilvistä satavista jääkiteistä. Yleensä emäpilvi on Altocumulus, talvisin myös Stratocumulus tai Stratus. Talvella kiteet satavat usein maanpinalle saakka, jolloin ilmiötä voi pitää myös jääsumussa syntyneenä, varsinkin jos emäpilvi on muuttunut kokonaan jääkiteiksi.

   Ellipsihaloja aiheuttavat jääkiteet syntyvät olosuhteissa joissa lämpötila on noin -15° C tuntumassa. Talvella lämpötila maanpinnalla on ellipsihalojen aikaan tavallisesti näissä lukemissa. Muutamia satoja metrejä ylempänä, missä kiteet ovat muodostuneet, lämpötila voi tietenkin poiketa maanpinnan lukemista, mutta oletettavasti useimmissa tapauksissa eroa ei juurikaan ole.

   Ellipsihalot ovat hyvin suurilla valonlähteen korkeuksilla renkaan muotoisia. Suomessa Kuu tai Aurinko ei nouse niin korkealle että ne näkyisivät täysin pyöreinä.

   Ellipsihalot ilmenevät joko yksinään tai pilarin kanssa. Hyvin harvoin samassa jääkidepilvessä näkyy muitakin haloja. Joskus taivaalla voi olla ellipsihalon aikaan yläpilveä jossa näkyy tavanomaisia haloja.  

   Tavanomainen ellipsihalojen esiintymä on lyhytaikainen, usein alle minuutin, tai korkeintaan muutamia minuutteja. Valokuvien ottamisessa ei siis kannata tuhlata aikaa paikan etsimiseen.

   Valonlähdettä läheisen sijaintinsa ja lyhytaikaisen esiintymisensä vuoksi monet ellipsihalojen näytelmät jäävät epäilemättä huomaamatta. Mahdollisuudet niiden näkemiseen kasvavat jos tarkkailee edellä mainittujen pilvien muuttumista jääkiteiksi. Suurimmassa osassa näin syntyneita jääkidepilviä ei ellipsihaloa kuitenkaan ole, mutta lopulta aina onnistaa.

   Aurinkolasit tai jopa kahdet sellaiset päällekkäin on hyvä olla yritettäessä nähdä ellipsihaloja Auringon valossa, sillä toisinaan kidepilven taustahohde on niin voimakas ettei ellipsihaloa pysty erottamaan paljain silmin. Ainakin kerran ellipsihalo on tällaisessa tilanteessa todettu ottamalla sokkona valokuva Auringon suuntaan. Pokkareiden rajoittuneiden kuvausominaisuuksien vuoksi kovan taustahehkun tilanteessa kuva voi ylivalottua niin että ellipsi hukkuu sen alle.   

   Jos taivasta pitää tiiviisti silmällä ellipsihalojen varalta, niitä voinee havaita keskimäärin noin kerran vuodessa.   

    

   Altocumulus-pilven jääkiteiksi muuttuneessa osassa näkyy ellipsihalo (nuoli). Ellipsihalon alapuolella, itse Altocumuluksessa on vesipisaroista muodostunut punainen kehä. Kuva Panu Lahtinen.  

    

   Ellipsihalo kuun valossa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilvikuitujen epätasaisuuksien rikkoma ellipsihalo. Kuvan yläosassa näkyy Altocumulus-pilveä, josta ellipsin aiheuttanut jääkidepilvi syntyi. Kuva Marko Riikonen.

    

   Ellipsihalo jääsumussa. Kuva Eetu Saarti.

Comments: 8 pcs
Vesa Toropainen - 5.3.2018 klo 15.39 Report this

Hieno ellipsi sielläkin, onnittelut!

Jukka Kytömäki - 5.3.2018 klo 16.48 Report this

Hienoa, että näitä tulee. Mikähän lienee pakkaslukema silloin.

Juho Kinnunen - 5.3.2018 klo 17.09 Report this

Upea havainto ja kuvat!

Jani Päiväniemi - 5.3.2018 klo 18.35 Report this

Kiitos! Eli pakkasta -11 ja melkein tyyntä.

Kari Rytilahti - 5.3.2018 klo 19.18 Report this

Upea havainto Jani !!!  Komeat kuvat olet saanut !  Luostolla hiihtolenkillä tiirailin auringon suuntaan halojen toivossa mutta tällä kertaa ei onnistanut. Toisaalta taas nyt on tiirailusta jonkunlaiset " rinkulat " näkökentässä. 

Mikko Peussa - 5.3.2018 klo 21.17 Report this

Onpa selkeä ja komea ellipsi. Onnittelut!

Tero Sipinen - 5.3.2018 klo 21.45 Report this

Mahtava! Ei jää paljon tulkinnanvaraa, että onko siinä ellipsi vai jotain muuta :)

Jani Päiväniemi - 5.3.2018 klo 22.11 Report this

Kiitos kaikille! Oli kyllä mahtava näky ja tosiaan useaan kertaan tunnin aikana sain kuvata sitä vaikka välillä autolla ajaessa näin upean terävärajaisen kokonaisen ellipsin ja ärisin kun ei voinut pysähtyä silloin, mutta sellaistahan se on:)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.